• Informacje na temat:

    karkówka z mikrofali

Przepisy na temat: karkówka z mikrofali
Artykuły na temat: karkówka z mikrofali
  • Prezentujemy kolejny odcinek naszego serialu kulinarnego. Tym razem Beata Śniechowska - zwyciężczyni 2. edycji programu Masterchef - przygotowała dla was wyjątkową karkówkę. Oto jej przepis! Soczysta karkówka na INTERIA.TV. Składniki: 1-1,5 kg karkówki w całości 5 cm kawałek świeżego imbiru ½ pomarańczy (uprzednio sparzonej) 1 czerwona cebula Ok. 150 ml sosu sojowego jasnego 2 łyżki dobrej jakości ketchupu 1 papryczka chili 3 ząbki czosnku 2 łyżki miodu lub cukru trzcinowego 1 łyżeczka...

  • Badania wskazują, że wieprzowina jest tym rodzajem mięsa, po które Polacy sięgają najczęściej. Jednym z popularniejszych kawałków jest oczywiście karkówka, z której możemy przygotować naprawdę wyjątkowe dania. Fot. 123RF/Picsel Weekendowy grill bez karkówki? Wielu z nas nie wyobraża sobie takiego scenariusza. Chociaż przylgnęła do niej łatka niezbyt zdrowego produktu, warto pamiętać, że jedzona od czasu do czasu w rozsądnich ilościach nie powinna nam zaszkodzić. Zwłaszcza, jeśli weźmiemy pod...

  • Kuchenka mikrofalowa wcale nie musi służyć jedynie jako szybki „podgrzewacz” gotowych, mocno przetworzonych (a co za tym idzie – niezdrowych) produktów. Za pomocą mikrofal można także gotować i piec! W mikrofalówce można przyrządzić zdrowy obiad, a nawet upiec ciasto! / fot. 123rf.com Dania z mikrofali wcale nie są niezdrowe! Czasem nawet są lepsze niż dania „tradycyjne" z patelni czy piekarnika. Jak to możliwe? Do potraw z mikrofalówki nie trzeba dodawać tłuszczu, nie trzeba też korzystać z...

  • Wyjątkowa tarta, do której przygotowania potrzebny wam będzie... gramofon Ciasto Kruche 145g masło 100g cukier puder 40g mąka migdałowa 2g sól 60g jaja 300g mąka T450 25g mąka ziemniaczana Zagnieść kruche cisto. Schłodzić w lodówce Po schłodzeniu rozwałkować ciasto do grubości 3-3,5mm i wyłożyć nim formę.Odpiec z obciążeniem do złotego koloru.   Opaska z czekolady 300g biała czekolada Rozpuścić 225g czekolady do temperatury 42-45C. Dosypać 75g czekolady, wymieszać do całkowitego...

  • Czekoladowy batonik roztopiony na poligonie wojskowym dał początek kuchenkom mikrofalowym, z których obecnie korzysta się w wielu domach. Pierwsze modele bardziej przypominały ogromne szafy, niż nieduże urządzenia, które znamy dzisiaj. Fot. materiały prasowe O tym jak przypadkowe zdarzenie może zaważyć na całym przyszłym życiu przekonał się twórca mikrofalówki - Percy Spencer. Ten amerykański wynalazca nie skończył nawet szkoły podstawowej, a mimo to w 1939 roku był docenianym ekspertem w...

  • Żaroodporna brytfanna do pieczenia wykonana jest z opatentowanego szkła Termisil, które wykazuje się wysoką odpornością termiczną (od -50 do +500°C). Oznacza to, że naczynie możesz włożyć zarówno do zamrażalki, jak i piekarnika, czy mikrofali. Jest to duże udogodnienie, szczególnie w święta, w czasie, gdy najczęściej brakuje nam czasu. Jej forma znakomicie sprawdzi się do pieczenia smakowitych potraw, takich jak tarty, quiche, ciasta marchewkowe, wytrwane pasztety np. z królika, czy gęsi....

  • Projektowanie kuchni wymaga odpowiedzi na pytanie: „Czy zabudować sprzęt AGD?”. To istotny dylemat wiążący się z decyzją o zastosowaniu konkretnej aranżacji wnętrza, która będzie miała długofalowe skutki. Fot. 123RF/Picsel Sprzęty do zabudowy to rozległa kategoria. Znajdują się w niej lodówki, zmywarki, piekarniki, płyty grzewcze, okapy, kuchenki mikrofalowe, a także pralki i ekspresy do kawy. Decyzja o zabudowaniu sprzętów daje nam przede wszystkim elastyczność w urządzaniu kuchni....

  • Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy nasze stoły uginają się od potraw przyrządzanych dla naszych rodzin. Jak sprawić, aby jedzenie nie wylądowało w koszu? Poznaj łatwe sposoby na ograniczenie marnowania żywności. Fot. 123RF/PicselW dzisiejszym świecie, w dobie ruchu zero waste, który kultywuje utrzymywanie czystości i wykorzystania wszystkich zakupionych produktów, bardzo ważnym aspektem w naszym codziennym życiu jest umiejętność sprytnego i przemyślanego przechowywania żywności....

  • Jak wygląda nauka w prestiżowej szkole gotowania? Czym różnią się polskie restauracje od zachodnich? Czy praca w restauracji jest tak straszna jak przedstawia się ją w "Hell's kitchen"? Zobaczcie wywiad z szefem kuchni Concept 13, Dariuszem Barańskim! Mówi Pan o sobie, że wychował się Pan w kuchni. Co to znaczy? - To znaczy, że moja mama pracowała na stołówce w biurze (śmiech). Czasem po szkole i przed szkołą mnie tam zabierała. Tam spędzałem swój wolny czas. Później, im się stawałem...

  • Święta to czas, kiedy chcemy sobie pozwolić na przyrządzenie wyjątkowych dań – ma być „na bogato” – wystawnie i przede wszystkim smacznie! Często wtedy wybór pada na pieczeń, ale niestety wiąże się z nią kilka obaw – co zrobić, aby była doskonale doprawiona, wyrazista w smaku, i co bardzo ważne – nie możemy jej przesuszyć. Warte uwagi są więc rady szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego. Fot. materiały prasowe Pieczeń podana na stół jako danie główne podczas wspólnej uczty wygląda niezwykle...