• Informacje na temat:

    karkówka pieczona zioła

Przepisy na temat: karkówka pieczona zioła
  • Steki z karkówki

    Umyj cztery plastry karkówki (po ok. 20 dag każdy; może być też chuda łopatka albo szynka). Mięso wytrzyj do sucha, lekko rozbij. Opłucz 2 gałązki bazylii oraz po 1 gałązce rozmarynu i szałwii. Zioła osusz, grubo posiekaj. Wymieszaj je z 6 łyżkami oleju oraz sokiem wyciśniętym z 1 cytryny. Dodaj 2 ząbki czosnku, wcześniej obrane i przeciśnięte przez praskę. Kotlety posmaruj marynatą z obu stron...

  • Karkówka "leżakująca" w solance a następnie pieczona w piekarniku. Doskonała na obiad. Pyszna jako wędlina kanapkowa.

  • Świąteczne pieczenie z nadzieniem

    ...°C.  4. Podczas pieczenia mięso od czasu do czasu polewaj powstającym sosem. Na ostatnie 20 minut zdejmij folię i posyp tuszkę utłuczonym pieprzem. Ew. udekoruj świeżymi ziołami. Filety z jarmużem...

  • Pieczony karczek ulubione mięso prawie każdego mężczyzny, przynajmniej tych których ja znam. Zresztą każdy kto je mięso nie oprze się soczystemu pieczonemu mięsku karkowemu.

  • Karkówka w winnej marynacie

    Składniki: 4 kotlety z karkówki  (po ok. 20 dag każdy) Na marynatę: 3 ząbki czosnku 6 łyżek oliwy 1 kieliszek czerwonego, wytrawnego wina (100 ml) 1 niewielka cebula 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich sól, pieprz bazylia do dekoracji Przygotowanie: Marynata: ząbki czosnku obierz, rozetrzyj ze sporą szczyptą soli. Wymieszaj z oliwą, czerwonym winem, ziołami i świeżo zmielonym...

  • miękkie, bardzo aromatyczne mięso

  • Marynowana karkówka

    Składniki: - 1,5 kg karkówki z kością, - 1 cebula, - 4 gałązki rozmarynu, - ząbek czosnku, - 10 ziarenek pieprzu, - 2 łyżki oliwy, - 4 łyżki soku z cytryny, - 250 ml bulionu, - 1 l białego wytrawnego wina, - zioła prowansalskie, - 15 dag szalotki, - 40 dag cukinii, - 50 dag mrożonej mini-marchewki Przygotowanie: 1. Mięso opłukać. Cebulę pokroić na cząstki, czosnek na połówki...

  • Dbasz o linię i kochasz grilla?

    Sezon grillowy w pełni, ale przecież nie dla ciebie karkówka, kiełbaski... To prawda, ale my proponujemy pyszne dania, które pozwolą ci dbać o figurę!

  • Przepis wart wypróbowania: "Karkówka pieczona w ziołach"

Artykuły na temat: karkówka pieczona zioła
  • Karkówka z kluskami śląskimi

    Przygotowanie: 1. Karkówkę umyj i osusz papierowym ręcznikiem. 2. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. 3. Natrzyj mięso solą, pieprzem, papryką...

  • Prezentujemy kolejny odcinek naszego serialu kulinarnego. Tym razem Beata Śniechowska - zwyciężczyni 2. edycji programu Masterchef - przygotowała dla was wyjątkową karkówkę. Oto jej przepis! Soczysta karkówka na INTERIA.TV. Składniki: 1-1,5 kg karkówki w całości 5 cm kawałek świeżego imbiru ½ pomarańczy (uprzednio sparzonej) 1 czerwona cebula Ok. 150 ml sosu sojowego jasnego 2 łyżki dobrej jakości ketchupu 1 papryczka chili 3 ząbki czosnku 2 łyżki miodu lub cukru trzcinowego 1 łyżeczka...

  • Pieczone mielone

    ...mielonej karkówki, 30 dag warzyw (marchewki, papryki, selera naciowego), 2 ząbki czosnku, dowolne zioła prowansalskie (tymianek, rozmaryn, bazylia - świeże lub suszone), cebula, 2 łyżki masła, 2 jajka, sól, pieprz, mała śmietana Przygotowanie: Mięso wymieszaj ze śmietaną i jajkami. Dopraw solą, czosnkiem i pieprzem. Cebulę posiekaj i podsmaż na maśle. Dodaj do mięsa. Wszystko przypraw ziołami...

  • Badania wskazują, że wieprzowina jest tym rodzajem mięsa, po które Polacy sięgają najczęściej. Jednym z popularniejszych kawałków jest oczywiście karkówka, z której możemy przygotować naprawdę wyjątkowe dania. Fot. 123RF/Picsel Weekendowy grill bez karkówki? Wielu z nas nie wyobraża sobie takiego scenariusza. Chociaż przylgnęła do niej łatka niezbyt zdrowego produktu, warto pamiętać, że jedzona od czasu do czasu w rozsądnich ilościach nie powinna nam zaszkodzić. Zwłaszcza, jeśli weźmiemy pod...

  • Baskijska pieczeń z karkówki i ostatnie przygotowania

    ...jest wyjątkowa, gdyż daje bardzo delikatne mięso. Smakosze na całym świecie je znają. Polecam tę pieczeń również dlatego, że jest wiosenna w swym wydźwięku poprzez zioła i dodatki. I na koniec jej...

  • Święta to czas, kiedy chcemy sobie pozwolić na przyrządzenie wyjątkowych dań – ma być „na bogato” – wystawnie i przede wszystkim smacznie! Często wtedy wybór pada na pieczeń, ale niestety wiąże się z nią kilka obaw – co zrobić, aby była doskonale doprawiona, wyrazista w smaku, i co bardzo ważne – nie możemy jej przesuszyć. Warte uwagi są więc rady szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego. Fot. materiały prasowe Pieczeń podana na stół jako danie główne podczas wspólnej uczty wygląda niezwykle...

  • Mięso prosto z pieca

    Nie ma nic lepszego niż zapach i smak pieczeni. W ziołach albo w sosie.

  • A może dzisiaj zjemy śniadanie na ciepło? Zdziwisz się, w jak prosty sposób możesz odmienić oblicze tradycyjnej owsianki. SKŁADNIKI - 1 ¼ szklanki płatków owsianych + 1 łyżka do posypania - ¾ szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 ¼ szklanki mleka - ¼ łyżeczki soli - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżka miodu - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 3 truskawki PRZYGOTOWANIE Krok 1Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Rabarbar myjemy i kroimy.Krok 2Do miski...

  • Czas na piknik!

    ...glutaminian sodu. Lepiej sama przygotuj zalewę z ziołami i olejem.  Regularnie czyść grill  Chodzi o to, by usunąć spalony tłuszcz.  Uważaj na gotowe marynaty Zawierają niezdrowy glutaminian sodu. Lepiej sama przygotuj zalewę z ziołami i olejem.  Zobacz także: 

  • O leczniczych właściwościach ziół wiemy od wieków, a przepisy i informacje o nich przekazujemy sobie z pokolenia na pokolenie. Już najwyższa pora, aby wiedza naszych przodków pomogła nam w odchudzaniu. Stopniowo coraz bardziej przekonujemy się do ziół, a z roku na rok coraz większą popularnością cieszy się fitoterapia, czyli leczenie ziołami. Niektóre znajdują już powszechne zastosowanie w naszej kuchni lub korzystamy z nich przy okazji domowego leczenia dolegliwości. Warto również odkryć te...