• Informacje na temat:

    karczek wedzony

Przepisy na temat: karczek wedzony
  • Składniki : 50 dag pokrojonej kiszonej kapusty, 50 dag pokrojonej słodkiej białej kapusty , 10 dag pieczarek pokrojonych w plastry, 1 cebula pokrojona w kostkę, 5 dag suszonych grzybów, 10 dag wędzonego boczku, 20 dag karczek wieprzowy, 10 dag udziec z dzika, 20 dag wędzonych wędlin, 3 dag suszonych śliwek, 3 dag smalcu, 100 ml czerwonego wina, 50 ml miodu pitnego, jałowiec, liść laurowy, ziele...

  • Super danie! Można podawać z sałatkami lub z ziemniakami w różnej postaci. Karczek można zastąpić filetem z kurczaka.

  • Składniki : 50 dag pokrojonej kiszonej kapusty, 50 dag pokrojonej słodkiej białej kapusty, 10 dag pieczarek pokrojonych w plastry, 1 cebula pokrojona w kostkę, 5 dag suszonych grzybów, 10 dag wędzonego boczku, 20 dag karczek wieprzowy, 10 dag udziec z dzika, 20 dag wędzonych wędlin, 3 dag suszonych śliwek, 3 dag smalcu, 100 ml czerwonego wina, 50 ml miodu pitnego, jałowiec, liść laurowy, ziele...

  • karczek wyszedł pyszniutki, ale najlepsza to ta galaretka co się zrobiła wkoło :) mniam

  • Szaszłyki mięsno-warzywne z sosem czosnkowym

    Składniki: 300g mięsa wieprzowego (łopatka, karczek) lub drobiowego 3 średnie cebule 2 papryki       10 średnich pieczarek       150g boczku wędzonego        1/4 szklanki oleju      3-4 łyżki sosu sojowego       sól, pieprz, papryka słodka i ostra w proszku majeranek, czosnek granulowany sos czosnkowy np. Premium Tarsmak 1. Mięso, boczek i paprykę pokroić na...

  • Pyszne połączenie,mięso kruche i rozpływające się w ustach. Polecam:)

  • Zaletą takiego mięsa jest to, że bardzo długo można je przechowywać, wadą – długi czas oczekiwania na efekt, bo mięso powinno dojrzewać co najmniej miesiąc. Ale naprawdę warto czekać! Dobrze jest zaopatrzyć się w krajalnicę, bo takie mięso musi być krojone bardzo cienko, a nie zawsze udaje się fajnie pokroić nożem, ale krajalnica nie jest warunkiem koniecznym. Natomiast warunkiem koniecznym do wykonania takiej „wędliny” jest kupienie doskonałego mięsa z pewnego źródła i uzbrojenie się w...

  • Aromatyczny karczek:) Kawał mięsa na weekendowy obiad lub przyjęcie !

  • Nie będziecie zawiedzeni-to smak prawdziwego mięsa.

  • z prawdziwą niespodzianką w środku

Artykuły na temat: karczek wedzony
  • Zastanawiacie się jak przygotować w domowych warunkach ser ricotta? Oto przepis na pyszny pudding z serem i wędzonym łososiem. Domowa ricotta 2 litry mleka sok z 1 cytryny szczypta soli morskiej   Do garnka wlać mleko, dodać sól morską i doprowadzić do zagotowania. Kiedy mleko zacznie się gotować zdjąć z ognia. Wystudzić kilka minut do uzyskania około 85 C. Dodać sok z cytryny. Ponownie wstawić garnek z mlekiem na gaz i podgrzewać na minimalnym ustawieniu. W tym czasie mleko zacznie się...

  • Gwarantujemy, że ten przepis zagości u was na stałe. Składniki na ciasto4 g drożdżyok. 120-150 g mleka w zależności od chłonności mąki 300 g mąki typu 5002 szt. żółtek6 g drobnej soli morskiejświeży lubczykpieprz w ziarnach gałka muszkatołowa w całości60 g miękkiego masła30 g tłuszczu gęsiego (smalec bez skwarek) smalec gęsi do smarowania formybułka tarta do wysypania formy Drożdże moczyć przez 10 minut w 50 g mleka.Przesiać mąkę i dodać żółtka oraz mleko z drożdżami.Pozostałe mleko dodawać...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy oraz potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Jeśli jeszcze nie wiecie jak go wykorzystać, z pewnością zainspirują was przepisy naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Rabarbar trafił do Europy w XVI wieku za sprawą słynnego podróżnika Marco Polo. Od tej pory cieszy się niesłabnącą popularnością, głównie ze względu na...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Jeśli jeszcze nie wiecie jak go wykorzystać, może zainspirują was przepisy naszych użytkowników. Fot. 123RF Rabarbar trafił do Europy w XVI wieku za sprawą słynnego podróżnika Marco Polo. Od tej pory cieszy się niesłabnącą popularnością, głównie ze względu na swój...

  • Niedzielny obiad to wyjątkowa moment w całym tygodniu, która daje wytchnienie, umożliwia spotkanie z najbliższymi i niespieszne delektowanie się spokojem, dobrym towarzystwem i świetnym jedzeniem. Takie chwile bowiem wymagają wyjątkowych potraw i ciekawych tematów do długich rozmów. Oto pięć łatwych przepisów na obiad dla całej rodziny, które nie przysporzą wam problemów i pozwolą cieszyć się dużą ilością wolnego czasu. Oto dania, które wymagają niewiele pracy i gwarantują sukces w kuchni. 1....

  • Słowianie stosowali te owoce jako lek na reumatyzm, przeziębienia czy zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Była także środkiem przeciwszkorbutowym nazywanym „cytryną dla ubogich”. Obecnie żurawina świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs, sosów, a także słodkich wypieków. Fot. 123RF/Picsel Żurawina ma niewiele kalorii, a równocześnie wyjątkowo bogaty skład. Zawiera duże ilości antyoksydantów, witamin, błonnika i soli mineralnych. Eliksir młodości Duża ilość różnego rodzaju substancji...

  • Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć domowych wędlin, które swoim smakiem i aromatem znacznie przewyższają te dostępne w sklepach. Niektóre z nich warto przygotować ze sporym wyprzedzeniem. Fot. 123RF/Picsel Zgodnie z tradycją, na wielkanocnym stole nie może zabraknąć wędlin. Oczywiście najlepszym wyborem będą te domowej roboty, których przygotowanie wbrew pozorom wcale nie jest trudne. Jeśli chcecie zrobić wrażenie na bliskich, podajcie im własnoręcznie zrobione wędliny dojrzewające. Z...

  • Smak dzieciństwa, ciepłych dni i wypadów do babci na wieś. Kompot z rabarbaru, ciasto z rabarbarem, słodkie, lekko kwaskowe, orzeźwiające... Okazuje się, że pojawiający się właśnie rabarbar jest nie tylko smaczny, ale także chroni przed rakiem. Fot. 123RF/Picsel Babcie zawsze wiedzą co dobre... Rabarbar przywędrował do europejskich ogródków z Chin, gdzie uprawiano go już 3 tysiące lat przed naszą erą. Do dziś znajduje się na liście 50 podstawowych roślin leczniczych. Czym rabarbar zapracował...

  • Do wyboru masz trzy wyjątkowe składniki - homarce, orzechy i wędzony boczek. Który z nich stanie się podstawą pysznego, włoskiego dania? Decyzja należy do ciebie! Któż inny mógłby zaserwować najsmaczniejsze dania z Półwyspu Apenińskiego, jeśli nie rodowity Włoch? Tym razem, Stefano Terrazzino oraz jego przyjaciel Marco pokażą wam jak ugotować doskonałe potrawy z wykorzystaniem pięknie wyglądającego makaronu farfalle. Wybierz swój ulubiony składnik, a Stefano i Marco pokażą ci jak wyczarować z...

  • Wyłoniliśmy laureata konkursu, do którego powędruje znakomity robot kuchenny marki Kenwood. Uczestnicy konkursu mogli wybrać jedno z 70 dań zaproponowanych w e-booku Przepisy Matki Natury. Jesteście ciekawi jaki przepis wybrał laureat i dlaczego właśnie ten? Spośród wszystkich nadesłanych do nas zgłoszeń, za które ogromnie dziękujemy wyłoniliśmy zwycięzcę, a został nim Pan Roger Kołomłocki z Poznania. Oto jak wygląda jego interpretacja przepisu na brukselkę z kurczakiem po prowansalsku i...