• Informacje na temat:

    karas marynowany w ciescie

Przepisy na temat: karas marynowany w ciescie
Artykuły na temat: karas marynowany w ciescie
  • Tradycyjne Carpaccio włoskie wykonuje się z surowego mięsa łososia lub tuńczyka. Można jednak to wspaniałe danie przygotować używając marynowanego śledzia norweskiego. Sprawdźcie przepis! Składniki: 4 świeże filety ze śledzia norweskiego 1 bulwa kopru włoskiego 3 pomarańcze 100 g grubej soli morskiej 180 g cukru 20 g pieprzu 10 g przyprawy "5 smaków" 60 ml białego octu winnego 40 g masła 60 g rukoli 40 g orzeszków pinii 1/2 papryczki chili zielony pieprz świeży imbir świeża kolendra...

  • Styczeń to najlepszy czas na podsumowanie minionego roku. Dlatego postanowiliśmy przedstawić listę użytkowników, którzy w 2011 roku dodali najwięcej przepisów, komentarzy oraz postów na Forum. Chcielibyśmy także, poprzez głosowanie dowiedzieć się, który spośród pięciu najwyżej ocenianych i oglądanych przepisów w 2011 uznacie za najlepszy. Jak głosować? Każdy z Was może oddać jeden głos na przepis, który jego zndaniem jest najlepszy. Skala ocen waha się od 1 do 5 gwiazdek. 1 gwiazdka...

  • Lato sprzyja chwilom relaksu na świeżym powietrzu i grillowaniu. To, co dla biesiadujących przyjemne, nie jest takim dla zdrowia i przede wszystkim dla żołądka. Tradycyjne potrawy z rusztu są tłuste i ciężkostrawne. Można je jednak zastąpić równie smacznymi i znacznie lżejszymi przekąskami. A czas oczekiwania na nie można aktywnie spędzić na świeżym powietrzu. Spożywanie posiłków w plenerze jest miłym urozmaiceniem dla codziennych, kulinarnych zwyczajów. Potrawy przyrządzane na grillu smakują...

  • Wyłoniliśmy pięciu laureatów, do których powędrują książki Sophii Loren. Zobaczcie, jakimi potrawami chcieli zaskoczyć gwiazdę Hollywood! Ogromnie dziękujemy za wszystkie zgłoszenia. Jesteśmy pod wrażeniem Waszej kreatywności, z pięciu prostych składników wyczarowaliście iście wykwintne dania. Nagrody postanowiliśmy przyznać: Panu Michałowi "W Awokado wydrążyć środek tak aby powstała łódeczka i miejsce na farsz. Łososia rozcinamy i wkładamy do środka cytrynę po czym przyprawiamy z wierchu...

  • Kolebka cywilizacji i ojczyzna wielkich filozofów kusi od wielu lat. W tym roku do Grecji wybierze się co siódmy Polak. Ilu z nich zamówi coś więcej niż sałatkę grecką? Fot. 123RF/Picsel Jak jada się w Grecji?   Kulinarne zwiedzanie należy zacząć od wyboru restauracji - czyli greckiej tawerny. Prawo obliguje greckich restauratorów do nazywania swoich lokali po grecku oraz zapisywania ich nazw greckim alfabetem. Wielu jednak obchodzi to zalecenie pisząc nazwy alfabetem łacińskim, często w...

  • Łatwość teksturowania smaku, wszechstronność wykorzystania i szybkość przygotowania - to najważniejsze cechy mięsa QAFP ze znakiem „Sprawdzony drób”. O tych i innych walorach mięsa drobiowego QAFP oraz możliwościach wykorzystania go do przygotowania potraw inspirowanych kuchnią Dalekiego Wschodu będą mogli przekonać się uczestnicy pokazu, który odbędzie się 10 maja w Bielsku-Białej.   Drób to drugi (po wieprzowinie) najczęściej spożywany rodzaj mięsa w Polsce. Szacuje się, że przeciętny...

  • Pobudzają wyobraźnię, wspaniale pachną i jeszcze lepiej wyglądają. Kwiaty bezsprzecznie są jednymi z najpiękniejszych darów natury, lecz poza walorami estetycznymi świetnie sprawdzają się również...na talerzu. Poznajcie zatem ich kulinarne zastosowanie. Pojęcie „kwiatów jadalnych" zaczyna być coraz bardziej powszechne, a możliwości ich nabycia również przybywa. Najlepiej oczywiście wyhodować je we własnym ogródku. Wtedy trzeba pamiętać, że na smak rośliny wpływa pora zbioru - najlepiej robić...

  • Masz czasem wrażenie, że w twojej kuchni wieje nudą, potrawy ciągle smakują tak samo, a menu jest przewidywalne do bólu? Mamy na to 10 bardzo prostych i szybkich sposobów. Zobacz, jak za pomocą produktów dostępnych na co dzień można urozmaicić swoje kulinarne eksperymenty! Fot. 123RF/Picsel Sposób nr 1: Kawa Nie, nie mamy na myśli filiżanki kawy do śniadania. Zmielona kawa może być po prostu kolejną „przyprawą" do stosowania w kuchni. W gotowanych potrawach można używać „surowej" kawy, jednak...

  • Karp to jedna z najpopularniejszych ryb na świątecznym stole. Jednak nie warto ograniczać się wyłącznie do niego. Podpowiadamy, jakie jeszcze dania rybne możecie zaserwować bliskim w czasie świąt. Fot. 123RF/Picsel Mimo że karp obecny jest na polskich stołach od wieków to, uwaga, nie jest typową rybą wigilijną.Owszem, możemy mówić o świątecznej tradycji karpia, ale będzie to tradycja PRL-owskiej Centrali Rybnej. Karp na każdym polskim stole to obyczaj ustanowiony w smutnym roku 1948. Hilary...

  • Z prekursorskiego badania „Apetyt na region”, przeprowadzonego na zlecenie województwa podkarpackiego, wynika że aż 80% wakacyjnych podróżników deklaruje chęć eksplorowania zakątków gwarantujących możliwość doświadczania autentyczności miejsca poprzez kontakt z lokalną kulturą i kuchnią. Fot. Krzysztof ZielińskiPodróżując po Podkarpaciu mamy możliwość przemierzenia szlaku kulinarnego Podkarpackie Smaki i odkrycia wyjątkowej kuchni tego regionu. Tradycje kulinarne Podkarpacia są...