• Informacje na temat:

    kapusta zasmażana biała

Przepisy na temat: kapusta zasmażana biała
  • Dominika Wójciak: Warzywa to dla mnie temat rzeka

    Jadają je nie tylko weganie czy wegetarianie. Warzywa, bo o nich mowa, pojawiają się też na talerzach mięsożerców - Warzywa to dla mnie temat rzeka - mówi Dominika Wójciak, autorka książki "Sezonowe warzywo. Wegetariańska uczta".

  • Jest to moje ulubione danie z kapusty zaraz po bigosie z grzybami i śliwkami. Kapustą zasmażaną mogłabym się objadać do woli, idealna jako dodatek do obiadu. Ją trzeba spróbować jest po prostu przepyszna.

  • Tradycyjne polskie żeberka na 6 sposobów

    ...kapustę. • Całość przypraw solą, pieprzem, majerankiem, dodaj listek laurowy. Wymieszaj i duś wolno, kilka razy mieszając. • W czasie, gdy kapusta się dusi, oczyść marchewkę i zetrzyj ją na grubej tarce lub pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i przesmaż na nim marchewkę. • Gdy kapusta nieco zmniejszy swą objętość, dodaj do niej przesmażoną marchewkę i pokrojone w kostkę...

  • Ciepły dodatek warzywny, np do schabowego.

  • Kluchy i kluski

    Jak Polska długa i szeroka, w każdym domu goszczą kluski i to w najróżniejszej formie. Nic dziwnego, ponieważ te smaczne dodatki mogą stanowić także samodzielnie, wspaniałe dania. A wybór jest olbrzymi...

  • idealna na sezon wiosenny, delikatna i smaczna..

  • Wszystkie smaki Salzburga

    Od wyszukanych dań barokowej kuchni dworskiej po proste i pożywne potrawy z tradycyjnego jadłospisu chłopów z przedgórza alpejskiego - kuchnia Salzburga jest urozmaicona i zaskakująca.

  • Super dodatek do dań obiadowych:)

  • najlepiej smakuje z ziemniakami i schabowym oczywiście :)

Artykuły na temat: kapusta zasmażana biała
  • Księga smaków: Biała kapusta

    Do Polski kapusta ta przywędrowała z Niemiec w XIV w. Dziś należy do najpopularniejszych u nas warzyw i trudno sobie bez niej wyobrazić rodzimą kuchnię. Ze względu na to, że świetnie daje się kapustę przechowywać, możesz się nią cieszyć przez cały rok. Najpopularniejsza jest kapusta kiszona, ale i ze świeżej można wyczarować pyszne dania. Najczęściej wykorzystywana jest do surówek. Świeże...

  • Kapustka króluje nie tylko na boisku, ale także na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon (nie ten sportowy) i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które wręcz zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, letnie dni. Warto wiedzieć, że warzywo to jest nie tylko wyjątkowo...

  • Kapusta zasmazana - po polsku

    ...... wiec zdecydowalam sie na eskalopki z indyka z kapusta zasmazana po polsku na kolacje. Robie ja tak: na 4 porcje pol glowki bialej kapusty szatkuje i posypuje sola. Odstawiam na 10 minut. Po(...) przykryciem jakies 20 minut az kapusta zmieknie. na patelni robie zasmazke z masla/smalcu i 1 lyzki maki. Rozprowadzam ja sosem z pod-kapusty. Lacze calosc. Doprawiam sola, cukrem, lyzka octu jablkowego...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...

  • Mielone na 6 sposobów

    ...nastawionym na funkcję grill. Podawaj z czerwoną kapustą przesmażoną z winogronami. Gotowe danie posyp pistacjami. Z kapustą Składniki: 1 kg mięsa mielonego, mała kapusta biała, 2 duże cebule...

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...

  • ...? Wtedy rzeczywiście na polskich stołach królowała kapusta zasmażana, ziemniaki i kotlet jajeczny, a w polskich restauracjach drobiowy "schabowy" doważany pieczarkami albo ananasem. Gospodynie domowe(...). Już nie tylko wieprzowina, kapusta, ogórki kiszone, fasolka szparagowa czy ziemniaki królują na polskich talerzach, ale coraz częściej staropolskie krupy, olej rydzowy, jarmuż czy topinambur. Wraca moda...

  • Wykorzystajcie sezon na młodą kapustę i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Jedząc kapustę dostarczymy do naszego organizmu wiele innych składników odżywczych. Czy wiedzieliście, że kapusta zawiera tyle samo cennej witaminy C, co cytryna, a głąb nawet więcej? Substancja ta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a zwłaszcza układu odpornościowego, o czym z pewnością...

  • Lżejsza o 4 kilogramy w miesiąc!

    ...odchudzający obiad. Możemy wybierać z całego bogactwa młodych jarzyn - łącznie z ziemniaczkami. Ważne tylko, by przyrządzać je bez tuczących dodatków, takich jak sosy pieczeniowe, majonezowe czy zasmażana...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...