• Informacje na temat:

    kapusta z pieczarkami do pierogów

Przepisy na temat: kapusta z pieczarkami do pierogów
Artykuły na temat: kapusta z pieczarkami do pierogów
  • Ziemniaczane byczki

    ...cebulką i pieczarkami lub odsmażone na maśle. Zobacz także:

  • Ta ciepła i chrupiąca przekąska bez wątpienia wprawi cię w dobry nastrój. Wystarczy kilka pieczarek, gałązka rozmarynu i dobrej jakości chleb. Proste? Do dzieła! Składniki:- opakowanie małych pieczarek lub dwie solidne garście*- 2 gałązki świeżego rozmarynu- łyżka/dwie masła klarowanego- 2 ząbki czosnku- 1/4 łyżeczki soli wędzonej- świeżo mielony pieprz- sól różowa do smaku- łyżka sosu sojowego tamari - wiejski chleb na zakwasie 2-3 kromki- jogurt roślinny naturalny- bazylia grecka lub mięta...

  • Małgorzata Socha: Wspomnienia mają smak i zapach

    ...tego trzeba było mieć wprawę: babcia dawała farszu suto, więc miejsca na ozdobną falbankę na brzegach pozostawało niewiele. Nigdy później, w żadnej restauracji, nie jadłam pierogów tak pysznych jak te(...) potrafi to zrobić. Wprowadziłam jedną ważną modyfikację: kupuję zawsze drób z wolnego wybiegu. Ale dom rodzinny to nie tylko rosół Także pizza ze smażonymi pieczarkami, którą robiła mama. Na grubym...

  • Pierogi zna każdy Polak i niemal każdy turysta odwiedzający nasz kraj. Skąd się wzięły? W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską.   Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz „zieloności". Kolejne przepisy to już pierogi na słodko -...

  • Dobrze nadziane

    ...pierogi, delikatnie mieszając łyżką, by się nie skleiły. Po wypłynięciu gotuj jeszcze około 3 min. Podawaj ze smażoną cebulką i pieczarkami lub odsmażone na maśle. Ze szpinakiem i fetą Składniki na...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...? Jaki smak kojarzy się pani z dzieciństwem? - Jajecznica z cebulą. W PRL-u nie jadało się jajecznicy z boczkiem czy kiełbasą, bo ich po prostu nie było. Kapuśniak mojego taty, genialny. Kapusta...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna, inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • ...? Wtedy rzeczywiście na polskich stołach królowała kapusta zasmażana, ziemniaki i kotlet jajeczny, a w polskich restauracjach drobiowy "schabowy" doważany pieczarkami albo ananasem. Gospodynie domowe(...). Mają w czym wybierać. Oprócz kanonu - zup, pierogów, gołąbków czy mielonych - i domorośli kucharze, i szefowie kuchni coraz częściej sięgają po potrawy regionalne, dawne przepisy oraz lokalne smaki...

  • Kapustka króluje nie tylko na boisku, ale także na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon (nie ten sportowy) i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które wręcz zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, letnie dni. Warto wiedzieć, że warzywo to jest nie tylko wyjątkowo...