• Informacje na temat:

    kapusta z octem

Przepisy na temat: kapusta z octem
  • Kapusta marynowana

    ...naciowy w grube kawałki, Warzywa wymieszać. Ułożyć warstwami w kamiennym garnku. przesypując solą, papryką ziarenkami pieprzu i posiekaną natką. Zalać przestudzonym octem. Przykryć. Zostawić na 2-3 dni...

  • Surówka z kapusty z octem ryżowym

  • Składniki: 1 - 1,5 kg białej kapusty; 200 g kwaśnej śmietany (moc obojętna); płaska łyżka soli; płaska łyżeczka cukru; dwie łyżeczki winnego, białego octu; szczypta pieprzu; po łyżce posiekanego koperku i szczypiorku.

  • Kluczem w tym deserze jest dobrej jakości ocet balsamiczny. Powinien być ciemny, gęsty i zawiesisty.

  • Kolorowa sałatka z kapusty

    Pożywna sałatka z piersią z indyka.

  • Mam problem z zupami…brzmi to jak wyznanie ze spotkania AA :) Uwielbiam zupy krem, a takich brakuje w tradycyjnej polskiej kuchni, większość ma kawałki warzyw czy innych wkładek. Postanowiłem to zmienić na przykładzie mojej ulubionej zimnej zupy – chłodniku. Uwielbiany przez wszystkich zwłaszcza w ciepłe dni, ze świeżymi warzywami, pachnący wiosną! Zainspirowała mnie chłodna zupa gaspacho, która pomimo tego, że jest zrobiona głównie z pomidorów jest gęsta i sycąca. Idąc tym tropem zabrałem...

  • Gęś z czerwoną kapustą i pyzami

    ..., zagotować. 100 ml bulionu zmieszać z mąką, Wmieszać do sosu, gotować 4-5 minut. Doprawić solą pieprzem, octem i ewentualnie cukrem. Gęś podawać na półmisku z kluskami, do tego serwować sos. Czas...

  • Biszkopt, który zawsze się udaje. ile razy go robiłam, nigdy nie opadł, zawsze pięknie wyrasta. Sprawdzony przepis! Zdjęcie biszkoptu zrobionego z 1,5 porcji ;)

Artykuły na temat: kapusta z octem
  • Kapusta z żurawiną

    ...smaku octem i solą. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj nieco ponad godzinę. Na kwadrans przed końcem gotowania dodaj żurawinę i podgotowane kasztany. Wlej galaretkę oraz syrop klonowy. Wszystko jeszcze przez chwilę podduś. Dopraw kapustę do smaku solą i w razie potrzeby octem winnym. Zobacz także:

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...

  • Strudel z kapustą i dodatkami

    Kapusta jest zdrowa, tania i dostępna przez cały rok. I nie musi być nudna. Wyczaruj z kapusty niesamowite potrawy.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Barszcz z ziemniakami i kapustą

    ...1. Buraki obrać, pokroić w słupki, ugotować do miękkości. 2. Por i marchewki oczyścić, pokroić w plasterki. Kapustę poszatkować. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. W rondlu lekko rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i kapustę. Dodać ziemniaki, wino i bulion, gotować 15 min, następnie wrzucić marchew i por, a gdy warzywa będą miękkie, buraki z wywarem. Zagotować, doprawić solą, pieprzem i octem...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna, inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Miniaturowa kuzynka kapusty

    Brukselka jest skrzyżowaniem jarmużu z kapustą. Wyczarujesz z niej znakomite dodatki do obiadu albo samodzielne dania.

  • Kapustka króluje nie tylko na boisku, ale także na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon (nie ten sportowy) i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które wręcz zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, letnie dni. Warto wiedzieć, że warzywo to jest nie tylko wyjątkowo...

  • Wielka księga smaków: Kapusta czerwona

    Za jej piękny, głęboki kolor odpowiadają antocyjany, naturalne barwniki, będące przeciwutleniaczami. Chronią one organizm przed działaniem wolnych rodników.

  • W pierogach, pasztecikach, krokietach lub solo - kapusty pod różnymi postaciami po prostu nie może braknąć na wigilijnym stole. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Powszechnie sądzi się, że polska tradycja wigilijna przewiduje obowiązkową obecność dwunastu potraw. Według jednych podań mają one symbolizować ilość miesięcy w roku, według innych - liczbę Apostołów. Tymczasem w tradycji staropolskiej wieczerza wigilijna składała się z dziewięciu dań na dworach...