• Informacje na temat:

    kapusta z młodej kapusty

Przepisy na temat: kapusta z młodej kapusty
  • Parzybroda z młodą kapustą

    Składniki: wywar mięsny (np. na żeberkach) lub warzywny 1/2 młodej kapusty ziemniaki marchewka pietruszka kawałek selera 6 niedużych pomidorów sól, pieprz 3 ziarenka ziela angielskiego liść laurowy zielenina (opcjonalnie) Sposób przygotowania: 1. Do podgrzanego wywaru włóż liść laurowy, ziele angielskie, pokrojone: ziemniaki (ilość wg uznania...

  • Sałatka z młodej Kapusty z rzodkiewką

    Składniki dla 4 osób: Sałata: pół główki młodej kapusty pęczek rzodkiewek 2 cebule dymki pół pęczka koperku pół pęczka pietruszki sól pieprz Sos: olej słonecznikowy 3 łyżki soku z cytryny łyżeczka cukru szczypta estragonu sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Kapustę drobno poszatkuj, rzodkiewki pokrój w cienkie plastry, cebulę w kostkę...

  • Ta wiosenna potrawa doskonale smakuje z młodymi ziemniaczkami

  • Naleśniki z młodą kapustą

    Składniki: Farsz: 1 główka młodej kapusty 1 cebula kilka gałązek koperku 1 czubata łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 1 listek laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego sól(...), dodaj do kapusty. Dołóż listek laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego. Posól do smaku. Podlej odrobiną wody i duś do miękkości ok. 20 minut. 2. Mocno rozgrzej dużą patelnię. Cienko smaruj ją olejem...

  • Wyśmienita kapusta do obiadu

  • Naleśniki z kapustą

    Składniki: Ciasto: półtorej szklanki mąki 3 jajka niepełna szklanka wody gazowanej niepełna szklanka mleka olej sól pieprz Farsz: 30 dag młodej kapusty koperek łyżeczka masła klarowanego listek laurowy 4 ziarna ziela angielskiego sól pieprz Przygotowanie: 1. Składniki ciasta włóż do miski, zmiksuj dokładnie blenderem lub wymieszaj łyżką. Smaż na oleju cienkie naleśniki...

  • Kapusta gości już na naszych stołach już od jakiegoś czasu, u mnie też nie mogło jej zabraknąć i to w najbardziej tradycyjnej postaci, taką lubimy najbardziej, a przy okazji jest z nią najmniej pracy. :)

  • Kruche babeczki z kapustą

    Składniki: Ciasto: szklanka mąki pszennej szklanka mąki razowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka mleka ćwierć szklanki oleju jajko zioła prowansalskie sól Farsz: garść czarnych oliwek 30 dag młodej kapusty czerwona papryka 50 dag sera parmezan ząbek czosnku sól pieprz Przygotowanie: 1. Mąki, proszek do pieczenia, szczyptę soli i zioła prowansalskie wymieszaj w misce...

  • pasuje do obiadu, pyszna!!!

Artykuły na temat: kapusta z młodej kapusty
  • Surówka z młodej kapusty

    Przygotowanie: Kapustę poszatkuj i posól, ugniataj w misce ręką przez ok. 1 minutę. Ogórki pokrój w cienkie słupki, koperek drobno posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj z sokiem z cytryny, dodaj cukier. Przed podaniem delikatnie odciśnij z nadmiaru wody. Serwuj do dań głównych.  Surówka na szybko z małej ilości składników. Pamiętaj, aby kapusta była cienko poszatkowana. Przepis...

  • Kapustka króluje nie tylko na boisku, ale także na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon (nie ten sportowy) i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które wręcz zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, letnie dni. Warto wiedzieć, że warzywo to jest nie tylko wyjątkowo...

  • Z domowej apteki: kasztanowiec i kapusta

    Kapusta usunie nadmiar wody Warto jeść młodą kapustę, nie tylko dlatego, że jest taka smaczna. Zawiera sulforan, zabezpieczający przed rakiem!  Ponadto ma dużo potasu. Pierwiastek ten zmniejsza obrzęki spowodowane nadmiernym zatrzymywaniem płynów w  organizmie. Jeśli to twój poważny problem, zafunduj sobie kapuścianą kurację: wyciskaj sok z  młodej kapusty i  wypijaj. Po trzech tygodniach...

  • Kapustka króluje na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Warzywo to pozwoli wam przygotować proste i sycące dania, które dosłownie zachwycają smakiem. Warto wiedzieć, że młoda kapusta jest nie tylko wyjątkowo pyszne, ale i bardzo zdrowe. Znajdziecie w niej mnóstwo witaminy C, A,E...

  • Młode warzywa

    Młoda kapusta, buraczki, cukinie, bób, marchewka... Zrobisz z nich wyśmienite zupy, placuszki albo tartę. Warto się skusić.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Młoda kapusta

    ...duszona. Niebo w gębie! Bigos z młodej kapusty Składniki na 6 porcji: 80 dag łopatki lub szynki wieprzowej, 2 marchewki, 2 cebule, 3-5 pomidorów, pęczek świeżego koperku, duża główka młodej(...) udekorowane gałązkami tymianku ze świeżym pieczywem lub młodymi ziemniakami z wody. Kapuśniaczek Składniki na 4 porcje: główka młodej kapusty, pęczek młodej włoszczyzny, 2-3 młode ziemniaki, pęczek...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Nareszcie młode warzywa

    ...nowotworom i osteoporozie, reguluje procesy krzepnięcia krwi. Kapusta da nam wit. C, A i K,potas, wapń, magnez, żelazo, mangan,cynk, miedź i siarkę. Zawarte w niej substancje wyścielają błonę śluzową...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Kiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w oczyszczeniu organizmu...

Wideo na temat: kapusta z młodej kapusty
  • Zmysłowe smaki: Młoda zasmażana kapusta

    Młoda zasmażana kapusta – za ten smak i aromat niejeden dałby się pokroić. My zamiast zbiorowego seppuku, proponujemy bajecznie prosty przepis na ten wiosenny przysmak - wystarczy dla każdego. Smacznego! Młoda kapusta zasmażana – dokładny przepis znajdziesz tutaj. Wejdź! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Gołąbki z młodej kapusty

    Składniki na 12 sztuk: ~ 1 główka kapusty ~ 500 g zmielonego mięsa, najlepiej łopatki lub karkówki wieprzowej ~ 100 g suchego ryżu ~ 50 g boczku ~ 1 duża cebula ~ olej lub smalec do smażenia ~ 1 łyżka majeranku ~ sól ~ świeżo zmielony czarny pieprz ~ ½ szklanki bulionu lub wody

  • Przepisy z młodą kapustą

    W kuchni „Dzień Dobry TVN” Andrzej Polan zaprezentował, co można przygotować z młodej kapusty. - Młoda kapista nie wymaga długiego parzenia, więc należy dosłownie na parę minut wrzucić ją na wrzątek – powiedział. Kucharz przygotował kopytka ziemniaczane z kapustą i wędzonką, faszerowaną kapustę oraz łososia z kapustą młodą i purée jabłkowym. (Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news)