• Informacje na temat:

    kapusta z młodej kapusty

Przepisy na temat: kapusta z młodej kapusty
  • Egzotyczne warzywo: Kapusta pak choi

    ...„Końskie ucho”, bo przez kształt liści tak bywa nazywana, to ulubiona kapusta Chińczyków. Ma delikatny, a jednocześnie wyrazisty smak. Jest chrupka i soczysta.

  • Parzybroda z młodą kapustą

    Składniki: wywar mięsny (np. na żeberkach) lub warzywny 1/2 młodej kapusty ziemniaki marchewka pietruszka kawałek selera 6 niedużych pomidorów sól, pieprz 3 ziarenka ziela angielskiego liść laurowy zielenina (opcjonalnie) Sposób przygotowania: 1. Do podgrzanego wywaru włóż liść laurowy, ziele angielskie, pokrojone: ziemniaki (ilość wg uznania...

  • Ta wiosenna potrawa doskonale smakuje z młodymi ziemniaczkami

  • Sałatka z młodej Kapusty z rzodkiewką

    Składniki dla 4 osób: Sałata: pół główki młodej kapusty pęczek rzodkiewek 2 cebule dymki pół pęczka koperku pół pęczka pietruszki sól pieprz Sos: olej słonecznikowy 3 łyżki soku z cytryny łyżeczka cukru szczypta estragonu sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Kapustę drobno poszatkuj, rzodkiewki pokrój w cienkie plastry, cebulę w kostkę...

  • Wyśmienita kapusta do obiadu

  • Placki z młodej kapusty ze śmietanowym sosem

    Sposób przygotowania 1. Umyj kapustę i osusz, bardzo drobno pokrój. Posól, odstaw na chwilę, żeby puściła wodę. Delikatnie odciśnij z nadmiaru wody.  2. Na tarce zetrzyj surowy ziemniak i cebulę. Dodaj do kapusty. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do posiekanej kapusty. Dodaj mąkę, starty ser i jajka, wymieszaj i smaż na rozgrzanym oleju. Układaj na...

  • Kapusta gości już na naszych stołach już od jakiegoś czasu, u mnie też nie mogło jej zabraknąć i to w najbardziej tradycyjnej postaci, taką lubimy najbardziej, a przy okazji jest z nią najmniej pracy. :)

  • Naleśniki z młodą kapustą

    Składniki: Farsz: 1 główka młodej kapusty 1 cebula kilka gałązek koperku 1 czubata łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 1 listek laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego sól(...), dodaj do kapusty. Dołóż listek laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego. Posól do smaku. Podlej odrobiną wody i duś do miękkości ok. 20 minut. 2. Mocno rozgrzej dużą patelnię. Cienko smaruj ją olejem...

  • pasuje do obiadu, pyszna!!!

Artykuły na temat: kapusta z młodej kapusty
  • Surówka z młodej kapusty

    Przygotowanie: Kapustę poszatkuj i posól, ugniataj w misce ręką przez ok. 1 minutę. Ogórki pokrój w cienkie słupki, koperek drobno posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj z sokiem z cytryny, dodaj cukier. Przed podaniem delikatnie odciśnij z nadmiaru wody. Serwuj do dań głównych.  Surówka na szybko z małej ilości składników. Pamiętaj, aby kapusta była cienko poszatkowana. Przepis...

  • Kapustka króluje nie tylko na boisku, ale także na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon (nie ten sportowy) i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które wręcz zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, letnie dni. Warto wiedzieć, że warzywo to jest nie tylko wyjątkowo...

  • Z domowej apteki: kasztanowiec i kapusta

    Kapusta usunie nadmiar wody Warto jeść młodą kapustę, nie tylko dlatego, że jest taka smaczna. Zawiera sulforan, zabezpieczający przed rakiem!  Ponadto ma dużo potasu. Pierwiastek ten zmniejsza obrzęki spowodowane nadmiernym zatrzymywaniem płynów w  organizmie. Jeśli to twój poważny problem, zafunduj sobie kapuścianą kurację: wyciskaj sok z  młodej kapusty i  wypijaj. Po trzech tygodniach...

  • Kapustka króluje na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Warzywo to pozwoli wam przygotować proste i sycące dania, które dosłownie zachwycają smakiem. Warto wiedzieć, że młoda kapusta jest nie tylko wyjątkowo pyszna, ale i bardzo zdrowa. Znajdziecie w niej mnóstwo witaminy C, A,E...

  • Naleśniki z młodą kapustą

    Przygotowanie: Składniki na ciasto zmiksuj na gładko. Do ciasta dodaj odrobinę soli i odstaw je pod przykryciem na 10 minut. Kapustę oczyść, opłucz, liście drobno poszatkuj. Włóż do garnka. Cebulę obierz, posiekaj, dodaj do kapusty. Dołóż listek laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego. Posól do smaku. Podlej odrobiną wody i duś do miękkości ok. 20 minut. Mocno rozgrzej dużą patelnię. Cienko...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Młode warzywa

    Młoda kapusta, buraczki, cukinie, bób, marchewka... Zrobisz z nich wyśmienite zupy, placuszki albo tartę. Warto się skusić.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna, inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Sześć powodów, dla których warto jeść kapustę

    ...i obrzękom kończyn. Nasza rada: Młoda kapusta zawiera najwięcej żelaza i kwasu foliowego (wit. B9) w zewnętrznych, zielonych liściach, więc nie wyrzucaj ich, nawet jeśli są uszkodzone. Po umyciu liści i wycięciu skaz siekaj je i jedz w surówkach lub dodawaj do zup. Zapobiega wrzodom żołądka: A to dzięki substancjom przypominającym lek stosowany w chorobie wrzodowej. Sok z kapusty działa ochronnie na...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

Wideo na temat: kapusta z młodej kapusty
  • Andrzej Polan i młoda kapusta na wiele sposobów

    Andrzej Polan otworzył sezon na młodą kapustę. W kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotował niekonwencjonalne potrawy bazujące na młodej kapuście. Na stole pojawiły się takie wiosenne pyszności, jak: pełna głowa kapusty, głąb z kapusty z marynowanym łososiem oraz kopytka z młodą kapustą, pomidorami, wędzonką i serem.

  • Zmysłowe smaki: Młoda zasmażana kapusta

    Młoda zasmażana kapusta – za ten smak i aromat niejeden dałby się pokroić. My zamiast zbiorowego seppuku, proponujemy bajecznie prosty przepis na ten wiosenny przysmak - wystarczy dla każdego. Smacznego! Młoda kapusta zasmażana – dokładny przepis znajdziesz tutaj. Wejdź! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Gołąbki z młodej kapusty

    Składniki na 12 sztuk: ~ 1 główka kapusty ~ 500 g zmielonego mięsa, najlepiej łopatki lub karkówki wieprzowej ~ 100 g suchego ryżu ~ 50 g boczku ~ 1 duża cebula ~ olej lub smalec do smażenia ~ 1 łyżka majeranku ~ sól ~ świeżo zmielony czarny pieprz ~ ½ szklanki bulionu lub wody