• Informacje na temat:

    kapusta witaminy i minerały

Przepisy na temat: kapusta witaminy i minerały
  • Pasztet z kapusty, niecodzienna potrawa z najzwyklejszych składników

    Kapustę może jeść każdy, nawet osoby na diecie, gdyż jest niskokaloryczna - 100 g kapusty ma zaledwie 40 kcal. Witaminy C tyle w niej, co w cytrynie (30-36 mg w 100 g, a głąb ma jeszcze więcej). Poza tym kapusta ma cały komplet niezbędnych dla zdrowia witamin z grupy B, sporo witaminy A, ponadto witaminę E, K i rutynę. Podczas gotowania można poczuć obecność siarki, która poprawia wygląd włosów...

  • WZMACNIA I OCZYSZCZA ORGANIZM! 3minuty i 3 składniki!

  • Pieczony kalafior z sosem tahinowo-cytrynowym

    .... Liście powinny być zielone, sprężyste i również bez przebarwień. Warzywo to jest bogate w minerały, takie jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk. W kalafiorze występują witaminy(...)Kalafior należy do rodziny kapustowatych, a jego łacińska nazwa to Brassica cretica (kapusta kreteńska). Pochodzi z Cypru, dlatego nazywano go kiedyś kapustą cypryjską. Przypuszcza się nawet, że...

  • jesienią i zimą przydają się przetwory z nadwyżką witaminy C i witamin z grupy B (plus mnóstwa minerałów) przepis 2 w 1 : konfitura i mus do deserów, 6 słoiczków 150/180ml.

  • 5 superfoods na 2017 rok. Jakie produkty będą królować w naszej diecie?

    ...), wyróżniające się wysoką zawartością kwasów omega-3, antyoksydantów oraz błonnika. - Coraz bardziej doceniamy też nasiona słonecznika, sezamu, czy dyni, które są bogate w witaminy, minerały(...) ignorowane... pestki arbuza. Według dietetyków są bogate w magnez, żelazo, cynki i witaminy z grupy B, obniżają ciśnienie krwi, wspomagają walkę z chorobami układu oddechowego oraz działają przeciwbakteryjnie...

  • gruszka dodaje słodyczy tak bogatej w witaminy żurawinie - przepyszny wzmacniający dodatek do ...wszystkiego :) przepis na 8 słoiczków 150/220 ml, w tym 1 pysznego delikatnego sosu

  • Sól bardziej poetycko -  wróg czy najlepszy przyjaciel człowieka?

    ...witaminy C, to właśnie sól pozwalała przechowywać żywność dostateczną ilość czasu. Człowiek dzięki soli zaczął podróżować. I choć konserwujące właściwości soli zmieniały bieg historii, to właśnie sól(...) - między innymi: jod, magnez, lit, selen, cynk i tak dalej. Minerały te odpowiadają za funkcjonowanie różnych narządów w naszym organizmie. Brak jodu to problemy z tarczycą, magnezu - stres, litu...

  • Kiszona kapusta poza tym, że jest niesamowicie smaczna i niezastąpiona przy wielu surówkach czy innych daniach, jest też prawdziwą bombą witaminy C. Pamiętam z dzieciństwa kiszenie w wielkiej bece, do której wstawiona była szatkownica. Sypało się to solą i ubijało takim dziwnym ubijakiem, który stanowił kołek z przybitą do końca kwadratową deseczką, bo beka była naprawdę gigantyczna. Czasami też deptało się kapustę. Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie kapusta deptana jest...

  • Kiszona kapusta to coś, co od lat praktykujemy w naszym domu. Nie wyobrażam sobie surówki z kapusty kupionej w sklepie. Może jest już coraz lepsza, ale nie zastąpi tej domowej. Wiemy doskonale ,że kiszonki to niezastąpione źródło witamin. a w szczególności witaminy C. Domowa kapusta kiszona jest jędrna i chrupiąca w smaku. Lista jej zalet takiej jest bardzo długa. Wystarczy tylko nadmienić dobroczynny wpływ na osłabienie organizmu, włosy, paznokcie, pracę jelit. Dlatego warto spróbować,...

  • to jedno z moich ulubionych, letnich dań, gotuję kapustę z całej główki i mam na kilka dni, kiedy wracam głodna z pracy, mam gotowy obiad, dla mnie jest samodzielnym daniem ale może być też dodatkiem do drugiego dania

Artykuły na temat: kapusta witaminy i minerały
  • Coś na ząb: Witaminy i minerały

    ..., maślance. Bogate w wapń są: łosoś, sardynki, strączkowe, kapusta, brokuły, nać pietruszki, migdały, orzechy laskowe, figi, słonecznik, sezam, pomarańcze. Fosfor Konieczny do mineralizacji zębów(...) sery, jaja, sardynki, dorsz, tuńczyk. Witamina C Jest niezbędna dla dobrej kondycji tkanek przyzębia, chroni je przed stanami zapalnymi oraz krwawieniem. Skarbnicą witaminy C są owoce dzikiej...

  • Mikroodżywianie - makrozdrowie!Wszyscy chcemy odżywiać się prawidłowo, ale nie jest takie proste. Gubimy się w natłoku informacji i teorii bombardujących nas ze wszystkich stron, często wzajemnie ze sobą sprzecznych. Na szczęście trzymamy właśnie w ręku znakomity przewodnik, który pomoże nam w zrozumieniu istoty problemu. Doktor Alain Triaire zgromadził w czasie swojej 30-letniej praktyki niezliczone dowody potwierdzające zasadnicze znaczenie diety w rozwoju niezliczonych chorób z nowotworami...

  • Uciekające minerały. Jak je zatrzymać?

    Cenny wywar Do wody, w której gotujemy warzywa, trafiają rozpuszczalne w wodzie witaminy z grupy B, beta karoten i witamina C. Dlatego, nawet jeśli potrzebne są wyłącznie gotowane warzywa, nie wylewajmy wywaru! Potraktujmy go jako bazę. Możemy na niej przygotować sos lub zupę. Gotując warzywa, pamiętajmy, by dodać do wody przynajmniej łyżeczkę tłuszczu, ponieważ pewne witaminy, np...

  • Mrożonki to dobre rozwiązanie nie tylko dla osób żyjących w ciągłym pośpiechu, ale dla każdego, kto dba o zdrowy tryb życia. Pozwalają nam szybko przyrządzić smaczny obiad, są tanie i wartościowe pod względem odżywczym. Fot. 123RF/Picsel Odpowiednio zamrożone i przechowywane warzywa i owoce to świetne źródło witamin w okresie zimowym. Zamrożona żywność nie traci wartości odżywczych, dzięki niskiej temperaturze przechowywania zahamowany zostaje proces jełczenia tłuszczów, a drobnoustroje nie...

  • Witaminy i minerały, bez nich ani rusz!

    Dzięki nim nasze ciało wytwarza energię, nerwy sprawnie pracują, działają zmysły, skóra ma zdrowy wygląd, a układ hormonalny wydajnie zawiaduje organizmem. Witaminy to substancje pochodzenia(...) niedoborów. Jak działają witaminy? Witamina A podnosi odporność, chroni przed wpływem zanieczyszczonego środowiska, zwalcza wolne rodniki. Pomaga skórze i oczom. Witaminy z grupy B wspierają układ nerwowy...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...

  • Sześć powodów, dla których warto jeść kapustę

    Zawiera witaminy A, B1, B2, B3, B6, B9, E, K, oraz minerały: żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, cynk, sód, a także błonnik (2,5 g w 100 g). Uszczelnia naczynia krwionośne, zapobiega anemii i obrzękom kończyn. Nasza rada: Młoda kapusta zawiera najwięcej żelaza i kwasu foliowego (wit. B9) w zewnętrznych, zielonych liściach, więc nie wyrzucaj ich, nawet jeśli są uszkodzone. Po umyciu liści...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Proste kimchi

    Ta azjatycka kiszonka obfituje głównie w witaminy z grupy B, minerały, błonnik oraz pożyteczne bakterie.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna, inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....