• Informacje na temat:

    kapusta smażona z grochem

Przepisy na temat: kapusta smażona z grochem
  • Dania z kapustą i grochem

    .... Zalej bulionem. Dodaj listki laurowe i ziele angielskie. Duś pod przykryciem 60 minut.  Bigos z grochem Sposób przygotowania 1. Groch opłucz. Przełóż do garnka, zalej wodą, odstaw na noc(...) z grochem przypraw solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz suszonym majerankiem. Gotuj jeszcze 15 minut. Od czasu do czasu mieszaj, aby potrawa nie przywarła do dna garnka. Udekoruj rozmarynem. 

  • Kapusta z grochem

  • Dietetyk: kolacja wigilijna może być nie tylko lekka, ale i bardzo zdrowa

    ...cennym źródłem żelaza. Tylko nie przesadzałabym z ilością uszek - podkreśla ekspert. Kolejną niezwykle zdrową, choć ciężkostrawną potrawą jest kapusta z grochem. - Groch to doskonałe źródło białka(...) to bomba witamin i cennych składników odżywczych. - Kapusta kiszona to probiotyki, wpływające zbawiennie na naszą odporność. Kapusta ma również sporo błonnika, który daje uczucie sytości...

  • Kapusta z grochem to danie typowo zimowe, gdyż jest bardzo pożywne i sycące. Idealnie ugotowana potrawa powinna być lekko kwaśna, solidnie doprawiona czarnym pieprzem i majerankiem. Groch nie powinien się całkowicie rozpaść. Lekko wyczuwalne ziarenka grochu są jak najbardziej wskazane. To ostatni moment na gotowanie zimowych dań, ponieważ niebawem zawita do nas długo wyczekiwana wiosna.

  • Kapusta z grochem to danie, które pierwszy raz jadłam u znajomych mieszkających pod Poznaniem. Pyszne, pachnące, z dodatkiem kminku – od tamtej pory sama często je przyrządzam i uwielbiam jako dodatek do obiadu.

  • Pożywne:)

  • DANIE WIGILIJNE

  • misz masz - w san raz na długie zimowe popołudnia

  • Kapusta, groch i ziemniaki przyprawione marynowanymi grzybkami, przepyszny smak z mojego dzieciństwa.

  • chociaż lubię kapustę z grochem nie robię jej często, ale jest to jedna z tradycyjnych potraw która u nas w domu jest daniem obowiązkowym na wigilijnym stole…

Artykuły na temat: kapusta smażona z grochem
  • Co jeść, aby uniknąć zgagi i refluksu?

    ​Powinnaś zjadać pięć niewielkich posiłków. Unikaj spożywania smażonych oraz tłustych mięs i wędlin - boczków, golonek, żeberek i baleronów. Wybieraj gotowany drób, schab, króliki i chude mięso wołowe. Jedz ryby - pieczone i gotowane. Wystrzegaj się ostrych oraz wzdymających potraw - kapusty, grochu, soczewicy, fasoli, chili. Warzywa spożywaj zawsze w towarzystwie chleba lub kaszy. Jedz fermentowany nabiał oraz kiszonki - kefiry, zsiadłe mleko, jogurty, kiszoną kapustę oraz ogórki.

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...

  • Co jeść, gdy choruje się na refluks żołądkowy?

    Jedz dużo pokarmów zmniejszających produkcję kwasu żołądkowego, czyli mleka, masła, śmietany i jaj, a także fermentowany nabiał oraz kiszonki: kefiry, zsiadłe mleko, jogurty, kiszoną kapustę i ogórki, ponieważ neutralizują nadmiar soków trawiennych.

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...

  • Młode warzywa

    Młoda kapusta, buraczki, cukinie, bób, marchewka... Zrobisz z nich wyśmienite zupy, placuszki albo tartę. Warto się skusić.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Tradycja ma się dobrze

    Śledź w oliwie, kapusta z grochem, czerwony barszcz. Na polskie Boże Narodzenie zapraszamy do Portugalii. Tam mieszka Agnieszka Hermann, autorka jednego z najpopularniejszych blogów kulinarnych, w którym pięknie pisze o kuchniach świata. W święta wraca do tradycji. Przygotowuje dania według przepisów przekazywanych w jej rodzinie od pokoleń. Stara się ich nie zmieniać, ale... kiedy nie może kupić...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna, inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Na przedświąteczne oczyszczenie – postne, smaczne, nie nudne

    ...’, a już zwłaszcza przed świętami, podczas których będziemy jeść potrawy, które trudno uznać za lekkostrawne. Wygłodzony żołądek nie poradzi sobie bowiem z kapustą z grochem, pierogami z grzybami czy...

  • Kapustka króluje nie tylko na boisku, ale także na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon (nie ten sportowy) i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które wręcz zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, letnie dni. Warto wiedzieć, że warzywo to jest nie tylko wyjątkowo...