• Informacje na temat:

    kapusta pekińska por

Przepisy na temat: kapusta pekińska por
  • Składniki: - 2-3 ogórki konserwowe lub kiszone, - 1/2 główki kapusty, - biała część pora, - 1 czerwona papryka, - 2 marchewki Przepisy: 2-3 ogórki konserwowe lub kiszone, ale nie koniecznie i kapustę pokroić, paprykę pokroić w kostkę i sparzyć wrzątkiem, tak też zrobić z porem. Marchewkę zetrzeć na tarce z grubymi otworami, ogórki pokroić w półksiężyce składniki pomieszać , zalać sosem...

  • Kim chi, kiszone smaki w koreańskim wydaniu

  • Mandarynki w pysznej sałatce

    Mandarynki swój wyśmienity smak zawdzięczają południowemu słońcu w którym dojrzewają. To owoce, które znakomicie zastępują słodkie przekąski, a także doskonale nadają się do sporządzania deserów i sałatek. Najsmaczniejsze są jednak zimą, a ta dobiega końca. Pora roku nie ma jednak w pływu na smak mandarynek trafiających do nas w szczelnie zamkniętych puszkach. Jak możemy je wykorzystać w swojej...

  • Rozgrzewająca i wielowarzywna, pycha!

  • Ramen – egzotyczny i sycący przysmak na jesienną chandrę

    ..., chow mein , opcjonalne także soba . Na tle innych japońskich zup ramen wyróżnia się tym, że zawiera mięso, a nie jedynie ryby i warzywa. Jakie dodatki najczęściej dodawane są do ramenu? Kapusta pekińska, szczypiorek, cebula, pędy bambusa, por, wodorosty, chili, czosnek, imbir, tofu, cienkie plastry mięsa oraz jajko ugotowane na twardo. Co ciekawe, część warzyw kroi się w drobne słupki, i dodaje do...

  • Sałatki i surówki

    .... Kapustę odsączyć z nadmiaru kwasu i nieco drobniej pokroić. Wymieszać z pokrojoną cebulką i majonezem. Doprawić pieprzem i cukrem do smaku. Surówka ma 340 kalorii. Sałatka z porów - pół kg porów - łyżka...

  • Szybka i bardzo pyszna

  • Zupa odchudzająca (3 dni, po 5 porcji)

    Składniki na 15 porcji bulionu podstawowego (po ok.250 g razem 3,75 l): - pęczki włoszczyzny (z zieloną pietruszką), - 4-5 cebul, - sól, pieprz Składniki na 5 porcji wersji azjatyckiej: - 150(...) pekińskiej, - 150 g groszku śnieżnego Składniki na 5 porcji wersji włoskiej: - 150 g pełnoziarnistego makaronu, - sól, - 2 papryczki chili, - 1-2 listki laurowe, - 1 czerwona papryka, - 300

  • Zdrowie w słoju i na talerzu.Pyszna i aromatyczna kapusta świetna do obiadu jak również na kanapki.Mały trud a popłaca i zadowoli każdego. 5-6 dni i możemy delektować się kapustką,tyle trwa proces kiszenia. Serdecznie polecam:)

Artykuły na temat: kapusta pekińska por
  • Orientalna potrawka z orzechami

    1. Szynkę wieprzową krótko płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy w nieduże kawałki, lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Umytego pora kroimy pod...

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówkach z kapusty pekińskiej! Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki z kapusty pekińskiej - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Jeśli chcecie...

  • Krótkie posty znanych dietetyków

    .... Po diecie nie będziemy mieć chęci na podjadanie, sięganie po słodycze i produkty wysokokaloryczne. Przykładowe menu na 1. dzień (1100 kcal) Ważne proporcje: Zalecane jest 500 kcal z węglowodanów złożonych i 500 kcal ze zdrowych tłuszczów. Takie proporcje zawiera jadłospis: - śniadanie: szklanka płatków owsianych namoczonych w wodzie z łyżką masła orzechowego lub dwa wafle ryżowe posmarowane...

  • Kapustka króluje nie tylko na boisku, ale także na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon (nie ten sportowy) i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które wręcz zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, letnie dni. Warto wiedzieć, że warzywo to jest nie tylko wyjątkowo...

  • Tonkatsu. Do niego serwowane są różnorakie pikle, zwane Tsukemono, które tak Polacy uwielbiają - patrz ogórki czy kapusta kiszona. A wiesz, że japońscy mnisi potrafili wytwarzać setki różnego(...) zawijane jest nadzienie. / w naszym newsletterze znajdziecie przepis na goyzę nadziewaną wieprzowiną, kapustą pekińska i czosnkiem / No dobrze, czas na zupy, czyli żurek i rosół w wydaniu...

  • Por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny. Na stoły raczej nie trafia, a kojarzy się z rozgotowanymi w zupie zielono-białym pędami. Por ma jednak znacznie więcej zastosowań i ze względu na jego smak oraz wartości odżywcze warto go docenić. Fot. 123RF/Picsel Por to warzywo czosnkowate i jak wszystkie z tej rodziny - m.in. czosnek i cebula - jest bardzo zdrowy. Jest on bogatym źródłem istotnej dla odporność witaminy C. Por zawiera także wzmacniającą...

  • Tonkatsu. Do niego serwowane są różnorakie pikle, zwane Tsukemono, które tak Polacy uwielbiają - patrz ogórki czy kapusta kiszona. A wiesz, że japońscy mnisi potrafili wytwarzać setki różnego(...) zawijane jest nadzienie. / w naszym newsletterze znajdziecie przepis na goyzę nadziewaną wieprzowiną, kapustą pekińska i czosnkiem / No dobrze, czas na zupy, czyli żurek i rosół w wydaniu...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...

  • Nasza kasza gryczana

    Jako jedyna z kasz nie jest produktem zbożowym. Powstaje z nasion gryki – jest zatem „krewną” szczawiu i rabarbaru.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....