• Informacje na temat:

    kapusta kwaszona imbir

Przepisy na temat: kapusta kwaszona imbir
Artykuły na temat: kapusta kwaszona imbir
  • Całe święta bez... kłopotów z trawieniem

    ...ciepłej wody. Napój wypij godzinę po jedzeniu. Imbir limonkowy chroni przed zaparciami i zgagą. Kawałek korzenia imbiru obierz i pokrój w plasterki. Włóż do słoiczka, zalej sokiem wyciśniętym z 1 limonki...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...

  • Bądź odporna

    ...jelit, a tym samym wzmocnienie odporności, są kiszonki. Kwaszone ogórki, kapusta, buraki, jogurt naturalny czy nawet naturalnie fermentowany ocet jabłkowy dostarczają organizmowi milionów bakterii(...) zwiększa odporność organizmu. Ma działanie oczyszczające, przeciwzapalne, pobudzające przemianę materii. Napar możesz pić codziennie! Imbir i kurkuma Zwalczają infekcje i pobudzają układ odpornościowy...

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...

  • 10 produktów, które przyspieszą metabolizm

    ...warto więc włączyć do codziennego jadłospisu. 7. Imbir  O tej przyprawie warto pamiętać nie tylko z uwagi na jej walory smakowe. Niezależnie od tego, czy używasz jej w formie sproszkowanej czy świeżej, zwiększa ona termogenezę, co oznacza, że większa ilość energii zostaje zużyta przez organizm podczas spalania tłuszczu.  Imbir przyspiesza trawienie i reguluje pracę układu pokarmowego, a także...

  • Imbir to rodzaj intensywnej w smaku i rozgrzewającej przyprawy o szerokich zastosowaniach. Sproszkowany, wchodzi w skład popularnej przyprawy curry. Można go wykorzystywać w kuchni w świeżej i sproszkowanej postaci - będzie miał jednak inny smak i zastosowanie. Imbir sproszkowany i świeży są wykorzystywane do różnych dań. Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje imbiru Imbir w proszku, kupowany jak każda inna przyprawa, świetnie nadaje się do potraw słodkich - do pierników, szarlotek, ciast dyniowych...

  • Krótkie posty znanych dietetyków

    ...i 2 liście laurowe, ziele angielskie. Wsypujemy po szczypcie np. kurkumy, tymianku, imbiru, bazylii, chili. Na koniec wrzucamy natkę pietruszki i selera oraz pokrojone: marchew, 1/2 korzenia selera...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Sposoby na wzdęty brzuch

    ...probiotycznych w jelitach oraz zawarte w niektórych warzywach i owocach polisacharydy, które mogą potęgować problem. Do znanych rozpychaczy należą m.in. fasola, groch, kapusta i kalafior. Niektórzy źle trawią(...) laurowe, cząber, imbir, a do potraw z grochem czy fasolą - szałwię i tymianek. 6. Ruch. Starajmy się być aktywni fizycznie. Regularny ruch, codzienny przyspiesza przemianę materii i poprawia pracę...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna, inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....