• Informacje na temat:

    kapusta kiszona schab pietruszka

Przepisy na temat: kapusta kiszona schab pietruszka
  • Dania jednogarnkowe z różnych stron świata

    ...pomidorowego 1-2 łyżki mąki 1 l bulionu sól, pieprz słodka papryka ostra papryka 200 g  kiszonej kapusty pietruszka do dekoracji  Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę. Cebulę(...): cebula ząbek czosnku 2 czerwone papryki 3 łodygi selera naciowego 3 łyżki oleju 250 g ryżu długiego 500 ml bulionu 400 ml mleczka kokosowego sól, pieprz 600 g schabu 12 krewetek...

  • Wspaniale danie, jako dodatek do ziemniakow z miesem duszonym. Dosc szybkie i proste danie, bardzo, bardzo smaczne.

  • 4 wyjątkowe przepisy na placki ziemniaczane

    ...proc., - sól, pieprz, - cebula, - 300 g ziemniaków, - 2 jajka, - 30 g mąki, - 50 g sklarowanego masła, - 3 plastry szynki parmeńskiej, - 6 plastrów wędzonego schabu Przygotowanie: Kapustę...

  • stary przepis od mojej babci ***

  • Obiad w pół godziny

    Propozycja 7. Makaron po katalońsku Składniki na 4 porcje: - 60 dag pomidorów, - 1 pęczek pietruszki, - 1/2 pęczka oregano, - 1 cebula, - 1 ząbek czosnku, - 25 dag chudego schabu, - po 2 łyżki(...). Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kosteczkę. Schab umyć, osuszyć, pokroić w paski. Orzechy grubo posiekać. Makaron połamać na kawałki. Orzechy i orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni. Wyjąć...

  • Kiszona kapusta poza tym, że jest niesamowicie smaczna i niezastąpiona przy wielu surówkach czy innych daniach, jest też prawdziwą bombą witaminy C. Pamiętam z dzieciństwa kiszenie w wielkiej bece, do której wstawiona była szatkownica. Sypało się to solą i ubijało takim dziwnym ubijakiem, który stanowił kołek z przybitą do końca kwadratową deseczką, bo beka była naprawdę gigantyczna. Czasami też deptało się kapustę. Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie kapusta deptana jest...

  • Pyszna, lekko chrupiąca i kwaskowa. Taka lubię najbardziej. Oczyszcza organizm, ma działanie antynowotworowe, wzmacnia odporność i pozwala pozbyć się kaca.

  • Kisimy ją od razu w słoikach.

  • Szybko i łatwo.

  • Domowa kapusta kiszona dla tych, którzy lubią wiedzieć co jedzą ;)

Artykuły na temat: kapusta kiszona schab pietruszka
  • Co jeść, aby uniknąć zgagi i refluksu?

    ...​Powinnaś zjadać pięć niewielkich posiłków. Unikaj spożywania smażonych oraz tłustych mięs i wędlin - boczków, golonek, żeberek i baleronów. Wybieraj gotowany drób, schab, króliki i chude mięso wołowe. Jedz ryby - pieczone i gotowane. Wystrzegaj się ostrych oraz wzdymających potraw - kapusty, grochu, soczewicy, fasoli, chili. Warzywa spożywaj zawsze w towarzystwie chleba lub kaszy. Jedz...

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...

  • Święta inaczej

    ...w piekarniku schab, pierś z indyka i pasztet z soczewicy, który wyglądem i smakiem przypomina ten klasyczny. Zawiera jednak dużo witamin z grupy B i wapń (pomagający spalać tkankę tłuszczową). Ma też(...), czerwonej kapusty, z buraczkami). Chcesz i kotlet, i bigos? Nałóż go tyle, co surówki. A zanim zaczniesz jeść, wypij szklankę wody z cytryną. Zapełni żołądek i ułatwi trawienie tłuszczów. Schab...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...

  • Nie tylko ogórkowa

    Pieczony schab nadziewany Składniki na 10 porcji: 1 kg schabu bez kości, 15 dag gotowanej szynki, 2-4 parówki cielęce, 4 łyżki masła, 1 łyżka oleju, 2-4 długie i twarde kiszone ogórki, 3 marchewki, sól, pieprz, 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego Przygotowanie: 1. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym długim nożem rozetnij schab na jak największy i płaski płat. Delikatnie rozbij go...

  • Zwykle pojawia się na naszych talerzach w roli mało istotnego dodatku, którego smak niezbyt wyróżnia się na tle innych składników. Tymczasem pietruszka w pełni zasługuje na miano kulinarnego superbohatera. Fot. 123RF/Pcisel O właściwościach leczniczych pietruszki doskonale wiedziały nasze babcie, które bardzo często wykorzystywały ją do przygotowywania naparów i okładów, mających przynieść ulgę chorym. Współcześnie warzywo to bardzo rzadko gości na naszych talerzach, gdyż uznajemy je za...

  • Z aromatem owoców...

    ..., włożyć do zmiksowanych moreli. Wymieszać z sokiem pomarańczowym, imbirem, kolendrą i brandy. Sos zagotować, polać nim kurczaka. Obłożyć morelami, udekorować natką i szałwią. Schab na fasoli ze śliwkami Składniki na 4-6 porcji: 2 szklanki drobnej fasoli, 50 dag mrożonych śliwek, 2 łyżki majeranku, 80 dag schabu, 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz , cukier, 2-3 łyżki masła, 1 cebula, kilka...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...

  • 10 pomysłów na szybki obiad

    ...kokosowymi. Czas przygotowania 30 minut Jedna porcja zawiera 3060 kJ/730 kcal Kapusta z patelni z kotletem schabowym Składniki: 1 cebula 750 s schabu 2 łyżki oleju(...) Jedna porcja zawiera 2640 kJ/631 kcal   Kotlet z winem 4 cienkie plastry schabu 3 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonego majeranku Sól, pieprz 3-4 cebule 300

  • Wykorzystajcie sezon na młodą kapustę i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Jedząc kapustę dostarczymy do naszego organizmu wiele innych składników odżywczych. Czy wiedzieliście, że kapusta zawiera tyle samo cennej witaminy C, co cytryna, a głąb nawet więcej? Substancja ta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a zwłaszcza układu odpornościowego, o czym z pewnością...