• Informacje na temat:

    kapusta kiszona pieczona z ananasami

Przepisy na temat: kapusta kiszona pieczona z ananasami
  • Sokołów: Najlepsze sposoby na pieczoną szynkę

    Pieczona szynka to element obowiązkowy bożonarodzeniowego stołu. Jej aromatyczny zapach kojarzy się z ciepłem domowego ogniska i spotkaniami w rodzinnym gronie. Teraz każdy, kto chce czerpać z kulinarnej, polskiej tradycji w prosty sposób, przygotuje kruchą, pachnącą szynkę prosto z pieca! Jeżeli w świątecznym przejedzeniu nie uda się jej w całości zjeść, z pozostałego upieczonego mięsa...

  • Kiszona kapusta poza tym, że jest niesamowicie smaczna i niezastąpiona przy wielu surówkach czy innych daniach, jest też prawdziwą bombą witaminy C. Pamiętam z dzieciństwa kiszenie w wielkiej bece, do której wstawiona była szatkownica. Sypało się to solą i ubijało takim dziwnym ubijakiem, który stanowił kołek z przybitą do końca kwadratową deseczką, bo beka była naprawdę gigantyczna. Czasami też deptało się kapustę. Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie kapusta deptana jest...

  • Szynka na dziko

    Składniki na 8-10 porcji: - 1,80 kg szynki wieprzowej, - łyżka brązowego cukru, 2 łyżki soli, - 5 jagód jałowca, - 2 listki laurowe, - 6-8 goździków, - 6 ziarenek ziela angielskiego, - 1/2 łyżeczki gorczycy, - 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego, - 2 łyżki oleju, - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, - łyżka sosu sojowego, - Kapusta: - 1 kg kiszonej kapusty, - 2 łyżki rodzynków, - 2 jabłka...

  • Pyszna, lekko chrupiąca i kwaskowa. Taka lubię najbardziej. Oczyszcza organizm, ma działanie antynowotworowe, wzmacnia odporność i pozwala pozbyć się kaca.

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    Kurczaka, wołowinę, żeberka czy indyka można przyrządzić bez dodatku tłuszczu! Wystarczy sól, miód, rękaw do pieczenia, folia aluminiowa i kilka innych "sztuczek".

  • Kisimy ją od razu w słoikach.

  • Proste potrawy z mięsa mielonego

    ...zawiera: 2680 kJ/640 kcal Zapiekana kapusta z mięsem mielonym Składniki na 4 porcje: - 200 g ryżu, - sól, - 2 cebule, - ząbek czosnku, - główka kapusty, - łyżka sklarowanego masła, - 500

  • Domowa kapusta kiszona dla tych, którzy lubią wiedzieć co jedzą ;)

  • Idealna do schabowego, albo goloneczki. Przepis znalazłam w książce "Kuchnia polska" i nieco go zmieniłam.

  • Kapusta kiszona wcześniej parzona. W ten sposób przygotowana kapusta kwasi się szybciej. Jest delikatna w smaku pozbawiona kapuścianej goryczki. Wspaniale smakuje na surowo, dlatego polecam ją do wszelkiego rodzaju surówek. Możemy do niej dodać marchew, żurawinę, kminek lub inne dodatki. Ja przygotowuję ją w wersji podstawowej /jedynie z solą/ by użyte dodatki nie wpłynęły na smak przygotowywanych potem surówek

Artykuły na temat: kapusta kiszona pieczona z ananasami
  • Dieta makrobiotyczna, czyli  ograniczająca białko

    Śniadanie Sałatka z kaszy pęczak, pora, cukinii, papryki, natki z oliwą, lemoniada albo 2 ciastka owsiane z orzechami, kawa. Drugie śniadanie Koktajl z jarmużu, szpinaku, soku z buraka albo łódeczki z cykorii z sałatką z kiszonej kapusty i jabłka, herbata. Obiad Zupa z marchewki, kotlety z kalafiora, pieczona papryka, bakłażan i cebula, herbata miętowa albo krem z buraków, gotowana...

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...

  • ...? Wtedy rzeczywiście na polskich stołach królowała kapusta zasmażana, ziemniaki i kotlet jajeczny, a w polskich restauracjach drobiowy "schabowy" doważany pieczarkami albo ananasem. Gospodynie domowe(...). Już nie tylko wieprzowina, kapusta, ogórki kiszone, fasolka szparagowa czy ziemniaki królują na polskich talerzach, ale coraz częściej staropolskie krupy, olej rydzowy, jarmuż czy topinambur. Wraca moda...

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Lekka, 5-dniowa dieta po świętach

    Czujesz się ociężała i z trudem dopinasz ulubione spodnie? Nasza kuracja pomoże ci wrócić do formy!

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...

  • Od zasmażki do fusion

    Młynarski: "jest jeszcze śledź w śmietanie, metafizyczne danie"). Zostały zrehabilitowane kiszony ogórek i kiszona kapusta. Specjalistka od żywienia, influencerka Dr Ania, z sukcesem lansuje je...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    Światowej sławy dziennikarka i komentatorka polityczna, laureatka Pulitzera. Prywatnie żona marszałka sejmu Radosława Sikorskiego, pani na dworku w Chobielinie. Gotuje, uprawia ogród i popularyzuje naszą kuchnię wśród swoich rodaków w książce "Przepisy z mojego ogrodu". Łukaszowi Modelskiemu opowiada, jakie smaki odkryła w Polsce.

  • A może dzisiaj zjemy śniadanie na ciepło? Zdziwisz się, w jak prosty sposób możesz odmienić oblicze tradycyjnej owsianki. SKŁADNIKI - 1 ¼ szklanki płatków owsianych + 1 łyżka do posypania - ¾ szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 ¼ szklanki mleka - ¼ łyżeczki soli - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżka miodu - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 3 truskawki PRZYGOTOWANIE Krok 1Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Rabarbar myjemy i kroimy.Krok 2Do miski...