• Informacje na temat:

    kapusta kiszona kapusniak

Przepisy na temat: kapusta kiszona kapusniak
  • Kapuśniak

    Żeberka umyj, zalej zimną wodą, dodaj listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i gotuj 30 minut.

  • Kiszona kapusta poza tym, że jest niesamowicie smaczna i niezastąpiona przy wielu surówkach czy innych daniach, jest też prawdziwą bombą witaminy C. Pamiętam z dzieciństwa kiszenie w wielkiej bece, do której wstawiona była szatkownica. Sypało się to solą i ubijało takim dziwnym ubijakiem, który stanowił kołek z przybitą do końca kwadratową deseczką, bo beka była naprawdę gigantyczna. Czasami też deptało się kapustę. Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie kapusta deptana jest...

  • Słodki kapuśniak

    Na chłodne, jesienne wieczory!

  • Pyszna, lekko chrupiąca i kwaskowa. Taka lubię najbardziej. Oczyszcza organizm, ma działanie antynowotworowe, wzmacnia odporność i pozwala pozbyć się kaca.

  • Kapuśniak na wędzonych żeberkach

    Przepis na kapuśniak według Małgorzaty Kalicińskiej, autorki sagi "Nad Rozlewiskiem".

  • Kisimy ją od razu w słoikach.

  • Multicooker: Kapuśniak

    Czas przygotowania: 10 minut. Czas w Multicookerze: 30 minut. Program: fry, stew. Porcji: 4.

  • Szybko i łatwo.

  • Kapuśniak z pomidorami

    Pomidory dodadzą zupie nie tylko koloru, ale też smaku.

  • Domowa kapusta kiszona dla tych, którzy lubią wiedzieć co jedzą ;)

Artykuły na temat: kapusta kiszona kapusniak
  • Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną

    ...1. Chroni przed grypą i przeziębieniem. Dzięki dużej zawartości witaminy C oraz witamin z grupy B kapusta kiszona wzmacnia układ odpornościowy, dotlenia organizm i z powodzeniem zastępuje kupowane(...), kapusta kiszona działa toksycznie na szkodliwe mikroorganizmy, m.in. na drożdżaki odpowiedzialne za grzybicze zakażenia. 4. Zapobiega nowotworom. Bogata w przeciwutleniacze (witaminy A, C i E) kapusta...

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...

  • Kapuśniak z klopsikami

    Przygotowanie: 1. Z dyni usuń pestki oraz skórę, pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Z papryki usuń gniazda...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...

  • 2 dania z kapusty

    Kapusta kiszona to doskonały składnik prostych i smacznych dań.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...

  • Trzy kapuśniaki

    Zupa z kapusty na trzy sposoby - łagodny warzywny kapuśniak, aromatyczna kwaśnica na wędzonce i zupa z młodej kapusty. Wybierz swoją ulubioną.

  • Wykorzystajcie sezon na młodą kapustę i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Jedząc kapustę dostarczymy do naszego organizmu wiele innych składników odżywczych. Czy wiedzieliście, że kapusta zawiera tyle samo cennej witaminy C, co cytryna, a głąb nawet więcej? Substancja ta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a zwłaszcza układu odpornościowego, o czym z pewnością...

  • Prawdziwa rewolucja  w Twojej kuchni. Nowe Krajanki WINIARY!

    Polacy kochają zupy, to pewne! Jedzą je przez cały rok – sycące i rozgrzewające jesienią i zimą, a latem te orzeźwiające. Przyrządzenie zupy wymaga jednak dużej ilości czasu i energii, które trzeba włożyć w przygotowanie potrzebnych składników. A gdyby można było ugotować pyszną zupę z kawałkami warzyw bez konieczności żmudnego obierania i ścierania ogórków czy buraków? Teraz takie rozwiązanie jest w zasięgu ręki! Marka WINIARY prezentuje nowy produkt – Krajanki WINIARY! Dzięki nim możesz...

  • Kapustka króluje nie tylko na boisku, ale także na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon (nie ten sportowy) i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które wręcz zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, letnie dni. Warto wiedzieć, że warzywo to jest nie tylko wyjątkowo...

Wideo na temat: kapusta kiszona kapusniak
  • Polska kuchnia w nowoczesnym wydaniu. Przepisy Darii Ładochy

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" Daria Ładocha przygotowała dania kuchni polskiej, ale w nowoczesnym wydaniu. Na stole pojawiły się potrawy: kapuśniak z suszonymi pomidorami, śledzie na ostro z oliwkami, musztardą i zielonym pieprzem, pieczona makrela z warzywami oraz łazanki z kapustą kiszoną, pomidorkami cherry i grzybami shitake.

  • Tajniki kurpiowskiej kuchni

    Piotr Kucharski z "Dzień Dobry TVN" wybrał się na Kurpie, aby poznać tamtejszą kuchnię. Co dawniej jadano? Wyjaśniła to etnograf i kierownik skansenu kurpiowskiego w Nowogrodzie Urszula Kuczyńska. Jak wyglądały wnętrza domów? Kucharski razem ze znawczynią kuchni kurpiowskiej Agnieszką Wojtasik przygotował rejbak. W kuchni programu Kucharski zdradził przepisy na: kapuśniak z grzybami, zapiekankę gryczaną, hreczuchy oraz kiszoną kapustę z prośniakami.