• Informacje na temat:

    kapusta kasza mięso

Przepisy na temat: kapusta kasza mięso
  • Zupy z kaszą

    Brokułowo-cukinowa z kuskusem Sposób przygotowania 1. Warzywa z włoszczyzny w zależności od rodzaju obierz, oczyść, opłucz i pokrój na duże kawałki. Mięso umyj, włóż do garnka. Zalej 6 szkl(...). Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Barszczyk z bulgurem Sposób przygotowowania 1. Mięso zalej w garnku 8 szkl. zimnej wody. Zagotuj, usuń pianę, która powstanie na powierzchni wywaru...

  • Szybki obiad w 30 minut, właściwie z niczego. Podałam składniki na jedną porcję, można je oczywiście zwiększać w zależności od ilości osób przy stole.

  • Młoda kapusta na trzy sposoby

    Młoda kapusta: delikatna, krucha i łagodna w smaku. Doskonały pomysł na letni obiad!

  • Wypróbowany przepis na "Mięso z kapustą"

  • Gołąbki z kaszą jaglaną trochę inaczej

    Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 jaja 3 cebule 1 kapusta 2 puszki pomidorów bez skórki 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego(...): 1. Kaszę jaglaną zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 20 minut, następnie odlewamy wodę i wielokrotnie płuczemy zimną wodą, aż woda będzie przezroczysta. To sprawi, że kasza nie będzie gorzka...

  • Pomysl na danie mojej siostry, z moimi drobnymi zmianami- pysznosci :-) Skladniki mozna dowolnie modyfikowac, tzn. dodac wiecej miesa czy kaszy- tak, jak nam odpowiada.

  • Gołąbki z mięsem

    Składniki: średnia główka kapusty 50 dag mięsa mielonego wieprzowo - wołowego pół szklanki kaszy perłowej jajko cebula 2 łyżki oleju pół żółtej papryki 2 łyżki masła pół łyżeczki lubczyku sól pieprz Przygotowanie: 1. Z główki kapusty zdejmij wierzchnie liście, gotuj kilka minut. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklij na oleju. Kaszę gotuj 7 minut, odcedź. Mięso, jajko, kaszę, cebulę...

  • Sycące i łatwe do przygotowania

  • Zupa z włoską kapustą

    ...do gotującego się wywaru, posolić i gotować aż będzie prawie miękka. Dodać kapustę, mięso i kaszę i gotować 10 min. Zupę można zabielić śmietanę. Czas przygotowania 2 h. Przepis na 6 osób. Koszt...

  • Pożywne danie na obiad.

Artykuły na temat: kapusta kasza mięso
  • Nasza kasza gryczana

    Gdy masz mało czasu, kasza gryczana z grillowanymi warzywami będzie idealnym pomysłem na obiad. Dobrze komponuje się z papryką, cebulą, cukinią i grzybami. Dzięki swojej konsystencji doskonale łączy(...) gotować? Na jedną szklankę kaszy gryczanej dodaj dwie szklanki wody, jedną łyżkę masła i szczyptę soli. Zagotuj wodę, następnie dodaj do niej sól, masło i kaszę. Gotuj pod przykryciem, aż kasza...

  • Zachwycili się nią wieki temu w Polsce. Od tamtej pory weszła na stałe do polskich jadłospisów. Poznaj sekrety kaszy gryczanej. Z czym ją jeść, podpowiedzą ci nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel ‘'Gryka jak śnieg biała" -  pisał Adam Mickiewicz o roślinie, której owocem jest kasza gryczana. W Polsce była znana jeszcze przed sprowadzeniem ryżu i ziemniaków. Dobrze sprawdzała się szczególnie na Lubelszczyźnie, gdzie ze względu na słabe gleby trudno było uprawiać warzywa i zboża. Za sprawą Anny...

  • Wesele bez mięsa?

    .... Pescowegetarianie jedzą jeszcze potrawy z ryb i owoców morza. Fleksitarianie od czasu do czasu pozwalają sobie na mięso, jednak często nie uznaje się ich za "prawdziwych wegetarian". Za to weganie stronią od(...) dania zgodnie z wytycznymi. Jeśli myślicie, że można podać wegańską zupę na mięsnym bulionie i nikt się nie zorientuje, to jesteście w błędzie! Mięso ma charakterystyczny smak i zapach, wyczuwalny nawet...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Wielka księga smaków: Kapusta czerwona

    Za jej piękny, głęboki kolor odpowiadają antocyjany, naturalne barwniki, będące przeciwutleniaczami. Chronią one organizm przed działaniem wolnych rodników.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna, inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Sześć powodów, dla których warto jeść kapustę

    ...i obrzękom kończyn. Nasza rada: Młoda kapusta zawiera najwięcej żelaza i kwasu foliowego (wit. B9) w zewnętrznych, zielonych liściach, więc nie wyrzucaj ich, nawet jeśli są uszkodzone. Po umyciu liści(...) z sokiem z 1 marchwi oraz 1/2 cytryny. Kapusta dla urody Związki siarkowe oczyszczają i wygładzają skórę, likwidują podrażnienia, działają antybakteryjnie. Witamina C nawilża cerę i blokuje działanie...

  • Ciekawe urozmaicenie dobrze znanej potrawy. Wystarczy jeden dodatkowy składnik. SKŁADNIKI - 4 ½ łyżki kaszy manny - 360 ml mleka - 2 czubate łyżki wiórków kokosowych - 2 łyżki cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - 150 ml zimnej wody - garść borówek - ilość zależy od upodobań PRZYGOTOWANIE Krok 1Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy wiórki kokosowe i cukier wraz z cukrem waniliowym. Zagotowujemy.Krok 2Kaszę mieszamy z wodą. Wlewamy ją do gotującego się mleka, pamiętajmy, aby cały czas mieszać....

  • Nie jesz mięsa? Sprawdź, czym je zdrowo zastąpić

    Wiele pań po czterdziestce skreśla z diety mięso... z różnych powodów. Można to zrobić, ale ważne, by sobie przez to nie zaszkodzić.

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...