• Informacje na temat:

    kapusta duszona z imbirem

Przepisy na temat: kapusta duszona z imbirem
  • Egzotyczne warzywo: Kapusta pak choi

    ...„Końskie ucho”, bo przez kształt liści tak bywa nazywana, to ulubiona kapusta Chińczyków. Ma delikatny, a jednocześnie wyrazisty smak. Jest chrupka i soczysta.

  • pyszna kapustka z dodatkiem pomidorów. Nadaje się jako dodatek do ziemniaków lub jako osobne danie.

  • Propozycja na solidny, rodzinny obiad

    Ważne, by udka z kaczki rzeczywiście piekły się długo w niskiej temperaturze, wtedy są bardzo miękkie w środku a na zewnątrz apetycznie chrupiące. Jeśli przygotowujemy więcej niż 6 udek, pamiętajmy by odpowiedni wydłużyć czas pieczenia. Czerwona kapusta duszona w winie jest świetnym dodatkiem do kaczki.

  • Wspaniała nowalijka.

  • Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami według przepisu Konrada Gacy

    Święta to szczególny czas, kiedy to chcemy pozwolić sobie na nieco więcej przyjemności próbując różnorodnych przysmaków na świątecznych stole. Odwiedzamy bliskim i delektujemy się specjałami polskiej kuchni – również kalorycznymi deserami, których na co dzień staramy się unikać. Czy jest jakiś sposób na to, aby cieszyć się smakiem tradycyjnych świątecznych potraw, a po świętach zachować dobre samopoczucie i nie przytyć?

  • Delikatna, soczysta, podkręcona kminkiem oraz słoninką młoda biała kapusta - gwiazda wiosennych talerzy.

  • Azja na talerzu

    Kuchnia azjatycka to jeden z kulinarnych trendów, na jaki wskazuje szefowa kuchni Jenny Morris. W ślad za tym nurtem do naszej spiżarni przemknie wiele elementów i składników typowych dla kuchni azjatyckiej jak kimchi czy wodorosty.

  • Liście kapusty początkowo o łagodnym, lekko pieprznym smaku z czasem stają się pikantne, o smaku przypominającym musztardę z lekko gorzkawą nutą. Idealnie pasuje do grillowanego lub pieczonego mięsa.

  • Kuchnia żywiołów w praktyce

    ..."smaku" jest nieco inna niż nasza. Wedle mędrców z Dalekiego Wschodu smak kwaśny to nie tylko cytrusy, kwaśne owoce, kiszona kapusta i ogórki, ale także kurczak, twarogi, jogurty, białe pieczywo i natka...

  • Duszona marchewka z porem i imbirem to świetny pomysł na ciepły dodatek do dań mięsnych.Dodatkowo imbir nadaje potrawie nuty orientalnej.Niezwykle prosta w wykonaniu lecz szalenie efektowna w smaku.

Artykuły na temat: kapusta duszona z imbirem
  • Orientalna potrawka z orzechami

    ...dodajemy czosnek, pory, słupki marchewek, plasterki pieczarek, pokrojoną kapustę pekińską, kiełki fasoli mung, doprawiamy sosem sojowym, pieprzem, solą, mielonym imbirem i dusimy, aż warzywa zmiękną. Na...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Graj w zielone

    ..., które właśnie teraz są najsmaczniejsze. A dodatkowo prezentują się pięknie na talerzu. Młoda kapusta duszona w curry Mocno zielone liście młodej kapusty są soczyste i jędrne. Najlepiej jeść je lekko podduszone z dużą ilością świeżego kopru. Jeśli podkręcisz je świeżym imbirem, curry i odrobiną chili, zwykła kapusta zyska zupełnie nowy wymiar. Stopień trudności: dla początkujących Liczba...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna, inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Skrzydełka na ostro

    Skrzydełka można zostawić w marynacie na noc, będą jeszcze lepsze. Podczas pieczenia można je smarować marynatą i kilka razy przewracać, by się równomiernie przypiekły.

  • Kapustka króluje nie tylko na boisku, ale także na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon (nie ten sportowy) i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które wręcz zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, letnie dni. Warto wiedzieć, że warzywo to jest nie tylko wyjątkowo...

  • Szybki paprykarz z mięsem

    ...sypko ryż, doprawiamy imbirem w proszku, pieprzem, solą, mieszamy. Gotujemy chwilę na małym ogniu, cały czas mieszając, żeby smaki się połączyły. Paprykarz przekładamy na półmisek lub do miski i podajemy...

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...

  • Kolorowy detoks doda ci energii

    ...wytwarza ją sam, ale dzięki składnikom z jedzenia. Najważniejsze są zielone warzywa krzyżowe, takie jak jarmuż, kapusta, brukselka, brokuł, kalafior. Także awokado, czosnek, cebula, imbir. Od żółtych...

  • Imbir to rodzaj intensywnej w smaku i rozgrzewającej przyprawy o szerokich zastosowaniach. Sproszkowany, wchodzi w skład popularnej przyprawy curry. Można go wykorzystywać w kuchni w świeżej i sproszkowanej postaci - będzie miał jednak inny smak i zastosowanie. Imbir sproszkowany i świeży są wykorzystywane do różnych dań. Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje imbiru Imbir w proszku, kupowany jak każda inna przyprawa, świetnie nadaje się do potraw słodkich - do pierników, szarlotek, ciast dyniowych...