• Informacje na temat:

    kapusta do lazanek

Przepisy na temat: kapusta do lazanek
  • Łazanki z kapustą

    Składniki na 6 porcji: 50 dag kiszonej kapusty, 1 cebula, 4 łyżki oleju, 3 dag grzybów suszonych, 35 dag łazanek, 10 dag żółtego sera, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2–3 jagody jałowca, 2 listki laurowe, sól, pieprz

  • Dziś łazanki :-)

  • Łazanki z kapustą

    Klasyczne danie kuchni polskiej.

  • Danie, które najszybciej znika z talerza

  • Ciasto: szklanka mąki; jajko; sól. Farsz: 40 dag kapusty kiszonej; 5 dag grzybów suszonych; cebula; sól; pieprz; 2 łyżki masła.

  • Można wykorzystać różne skrawki wędlin co daje za każdym razem inny smak potrawy. Czasami dla odmiany do tej potrawy razem z wędliną dodaję pokrojone w paski i usmażone pieczarki.

  • Przygotowanie: Pokrojoną kapustę (jak na bigos) ugotować z mięsem mielonym i kostkami rosołowymi (można dodać trochę oliwy lub wody, żeby kapusta nie była "sucha"). Gotować mieszając, aż mięso będzie gotowe i kapusta miękka. Na koniec wymieszać z uprzednio ugotowanym makaronem. Bardzo proste, tanie i smaczne danie. Smacznego!

  • błyskawiczne

  • Nie jest to może najbardziej wyszukane danie, nie jest również zbytnio fotogeniczne, ale w mojej rodzinie absolutnie wielbione za smak i aromat ;-)

Artykuły na temat: kapusta do lazanek
  • ​Łazanki z szynką

    Najbardziej polskim daniem z makaronu, bardziej cenionym niż dania z makaronów włoskich, są oczywiście łazanki. Przepisy na te z kapustą lub zapiekane z szynką i śmietaną, a nawet z łososiem, były pozycją obowiązkową w każdej książce kucharskiej z dawnych lat. Tak przyrządzone są daniem bardzo smacznym, oszczędnym i sycącym, z pewnością też urozmaicą domowe menu.

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...

  • Łazanki

    ...3 łyżkach smalcu. Wrzucić do kapusty. Dusić wszystko, dopóki kapusta nie ściemnieje. 3. W naczyniu żaroodpornym układać naprzemiennie łazanki i kapustę. Posypać żółtym serem, zapiekać 15 minut...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Szybki bigos

    Do dania pasują łazanki ze skwarkami.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna, inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Kapustka króluje nie tylko na boisku, ale także na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon (nie ten sportowy) i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które wręcz zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, letnie dni. Warto wiedzieć, że warzywo to jest nie tylko wyjątkowo...

  • Dominika Wójciak "Warzywo. 100 sposobów na jarzynę"

    111 pomysłów na pyszne dania bez mięsa.

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...

Wideo na temat: kapusta do lazanek
  • Jak zrobić łazanki?

    Łazanki to klasyka polskiej kuchni. To proste danie składa się z podsmażonego boczku, kiszonej kapusty i makaronu w charakterystycznym kształcie kwadratów. Tradycyjna wersja wymaga również dodania grzybów, można użyć również kiełbasy czy mięsa. Smakuje wyśmienicie - to genialne połączenie delikatności makaronu z lekką kwaśnością kapusty i wyjątkowym smakiem mięsa. Zobaczcie, jakie to proste!

  • Polska kuchnia w nowoczesnym wydaniu. Przepisy Darii Ładochy

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" Daria Ładocha przygotowała dania kuchni polskiej, ale w nowoczesnym wydaniu. Na stole pojawiły się potrawy: kapuśniak z suszonymi pomidorami, śledzie na ostro z oliwkami, musztardą i zielonym pieprzem, pieczona makrela z warzywami oraz łazanki z kapustą kiszoną, pomidorkami cherry i grzybami shitake.