• Informacje na temat:

    kapuśniak znakomity

Przepisy na temat: kapuśniak znakomity
  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    ..., dla tych, którzy zabawili się zanadto poprzedniego dnia, ciorba de varza cu smantana - kapuśniak z kwaśną śmietaną. Wśród nielicznych lekkich zup, popularnością cieszy się supa cu galuşti(...) i przyprawami obsypane mąką kukurydzianą i usmażone czy tzw. firgăui - przyrządzone z grilla z szaszłykami z mięsa, pomidorów, papryki i cebuli. W Siedmiogrodzie prym wiedzie znakomity gulăs...

  • Kapuśniak ugotowany z domowego kiszenia kapusty z żurawiną, na wędzonym boczku i kiełbasie.

  • Kapuśniak, parzybroda czy kwaśnica? Nie mam pojęcia w którą z tych trzech kategorii wpisuje się ta zupa. Ja ją po prostu nazywam kapuśniakiem, bo jest z kiszonej kapusty. Z kwaszonej też pewnie wyjdzie, ale wiadomo, że nie ma to jak dobra, kiszona kapusta, a nie zakwaszana octem. Podobno można ją rozpoznać po kolorze, ta zakwaszana jest bielsza.

  • Kapuśniak wykonany przez mojego męża:) Akurat taka pyszna rozgrzewająca zupka nadaje się na takie zimne i pochmurne dni.

  • Idealna zupa na zimowe dni, rozgrzewająca, pełna witamin i smaku.

  • Dzisiaj w roli głównej pełna witamin kapusta kiszona. Chyba nie muszę wspominać, że warto ją jak najczęściej jeść. Tym razem wykorzystałam ją w zupie. Zapraszam na tradycyjny kapuśniak przygotowany na mięsie z królika z dodatkiem wędzonego boczku, więc jest on mocno treściwy. :)

  • Dobra syta przykwaskowa zupa. W sam raz na zimę:))

  • Kiszona kapusta w innym wydaniu...

  • Treściwa, smaczna i pożywna zupa, zwłaszcza w zimowe dni sporządzona na własnych warzywach i domowych, pysznych wędlinach.

  • Zapraszam na mojego bloga Paszczak gotuje.

Artykuły na temat: kapuśniak znakomity
  • Prawdziwa rewolucja  w Twojej kuchni. Nowe Krajanki WINIARY!

    ...jest w zasięgu ręki! Marka WINIARY prezentuje nowy produkt – Krajanki WINIARY! Dzięki nim możesz ugotować ulubioną buraczkową, ogórkową czy kapuśniak bez tracenia czasu na odpowiednie przygotowanie...

  • Jeśli nie masz pomysłu co przygotować dla swojej rodziny na niedzielny deser, wypróbuj pomysłowe propozycje naszych użytkowników, na lekkie i puszyste rolady. Fot. 123RF/Picsel Biszkoptowe wypieki wbrew pozorom nie należą do najprostszych. Aby upiec puszysty i równy biszkopt, musimy zaopatrzyć się w dobrej jakości produkty. Ważne jest, aby jajka były świeże, tylko wtedy białka będą mieć zwartą konsystencję i ubiją się bez problemu. Dodatkowo, jajka powinny być wyciągnięte z lodówki dopiero...

  • Jedzenie, że hej!

    Góralska kuchnia jest wyrazista, jak charakter mieszkańców Tatr. Kwaśnicę najlepiej robić z kapusty tak kwaśnej, że "gębę wykręca", a litworówkę pić mocną, 70-procentową - radzą Bartłomiej Kuraś i Paweł Smoleński w znakomitym przewodniku po tatrzańskiej historii, kulturze i kuchni "Kruca fuks. Alfabet góralski".

  • Nim nadejdą święta i zasiądziemy wraz z rodziną do stołu z pełnym zaangażowaniem przygotowujemy tradycyjne potrawy. Fot. 123RF/Picsel W te wyjątkowe dni doskonale sprawdzi się Barszczyk Czerwony Hortex o delikatnym i aksamitnym smaku. Znakomitą bazą do przygotowania dań staną się także mrożone warzywa i owoce. Zupa grzybowa Hortex idealnie pasuje na świąteczny stół. Włoszczyzna w paski ułatwi przygotowanie pysznej ryby po grecku, a Kapuśniak Hortex stanie się doskonałą bazą do farszu...

  • Zupa nad zupami

    ...dobrze. Zupa to szybkie danie, może stać w lodówce wiele dni, a kapuśniak, żurek czy barszcz czerwony smakują nawet lepiej na drugi dzień. Rozgrzewa nasz organizm w zimne dni, ale i chłodzi (nie(...) i przyprawach odtyka górne drogi oddechowe. Barszcz czerwony łagodzi dolegliwości żołądkowe, kapuśniak leczy kaca... Oczywiście pochwała zupy dotyczy niemal wyłącznie tej domowej, gotowanej z miłością...

  • Nawet najtrudniejszy tydzień można przetrwać dzięki smacznemu jedzeniu. Dzisiaj prezentujemy wam menu na siedem najbliższych dni, które sprawi, że będzie wam się chciało wstawać rano. Fot. 123RF/Picsel Planowanie posiłków z wyprzedzeniem nie jest prostą sprawą. Dlatego właśnie postanowiliśmy zrobić to za was. Dzięki naszym propozycjom, będziecie mogli każdego dnia przygotować wyjątkowo smakowite danie. Poniedziałek: Grzanki z gorgonzolą Fot. Kardamonovy na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis,...

  • Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną

    ...dłużej wyglądała zdrowo i młodo. Kresowy kapuśniak Wędzonkę pokrój na kawałki, zalej 1,5 l wody. Włoszczyznę oczyść, pozostaw w całości. Dodaj do wędzonki razem z kilkoma ziarnami pieprzu. Gotuj 40

  • Małopolska z Podhalem, Podkarpacie i Śląsk to te regiony naszego kraju, w których wpływy innych tradycji kulinarnych mieszały się przez wieki. Ale to tutaj też mamy najbardziej charakterystyczne potrawy i produkty regionalne. Żurek śląski najlepiej smakuje w specjalnym bochenku. Fot. 123RF.COM/PICSEL Małopolska jest zróżnicowana nie tylko pod względem krajobrazu, architektury, tradycji czy religii, ale także pod względem kulinarnym. Województwo to może pochwalić się 24 specjałami, które...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...? Jaki smak kojarzy się pani z dzieciństwem? - Jajecznica z cebulą. W PRL-u nie jadało się jajecznicy z boczkiem czy kiełbasą, bo ich po prostu nie było. Kapuśniak mojego taty, genialny. Kapusta...

  • Około 100 przepisów na rozmaite smakowitości. Palce lizać! Sernik gotowany, klasyczny i wiedeński, jabłecznik na kilka sposobów, drobne ciasteczka, takie jak amoniaczki, eklerki, napoleonki, sokoły czy wuzetki. Wszystkie smakołyki możesz w prosty sposób wykonać. Upieczesz domowe ciasta tak pyszne jak te, które robiła dla Ciebie babcia. Dzięki mechanicznym urządzeniom, takim jak blender czy robot kuchenny, przygotujesz je w kilka minut. Zapach, które rozejdzie się po całym domu, zapewni...