• Informacje na temat:

    kapuśniak z kiszonej kapusty ze śmietaną

Przepisy na temat: kapuśniak z kiszonej kapusty ze śmietaną
  • Kapuśniak

    Składniki: 70 dag kapusty kiszonej 40 dag wędzonych żeberek 20 dag wędzonego boczku kiełbasa śląska 2 cebule włoszczyzna majeranek ziele angielskie 2 listki laurowe(...) z odrobiną oleju. Dodaj cebulę posiekaną w kostkę, podsmaż i przełóż całość do zupy. Przypraw majerankiem, cukrem, solą. Gotuj. Podawaj ze szczypiorkiem, grzankami i śmietaną. Czas przygotowania: ok...

  • Przepis wart wypróbowania: "Kapuśniak"

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    ...również natrafić na salatę de varză murată - surówkę z kiszonej kapusty. Na deser Rumuni polecają papanaşi - wielkie pączki ze słodkim serem, polane kwaśną śmietaną i konfiturami, naleśniki z konfiturami(...), dla tych, którzy zabawili się zanadto poprzedniego dnia, ciorba de varza cu smantana - kapuśniak z kwaśną śmietaną. Wśród nielicznych lekkich zup, popularnością cieszy się supa cu galuşti...

  • Kapuśniak, parzybroda czy kwaśnica? Nie mam pojęcia w którą z tych trzech kategorii wpisuje się ta zupa. Ja ją po prostu nazywam kapuśniakiem, bo jest z kiszonej kapusty. Z kwaszonej też pewnie wyjdzie, ale wiadomo, że nie ma to jak dobra, kiszona kapusta, a nie zakwaszana octem. Podobno można ją rozpoznać po kolorze, ta zakwaszana jest bielsza.

  • Przepis wart wypróbowania: "Kapuśniak"

  • Dobra syta przykwaskowa zupa. W sam raz na zimę:))

  • Przepis na tę zupkę mam od mamy i bardzo dobrze pamiętam smak kapuśniaku z dzieciństwa...

  • Smaki dzieciństwa. Na kwaśno.

  • Bardzo smaczna, treściwa zupa ugotowana na swojskiej, kiszonej kapuście z żurawiną i na wędzonym boczku z kiełbasą śląską.

Artykuły na temat: kapuśniak z kiszonej kapusty ze śmietaną
  • Tradycyjne polskie zupy, mniej i bardziej znane

    ..., krupnik  i zupa-nic Inną tradycyjną, jednak w przeciwieństwie do czosnianki bardzo znaną góralską zupą, jest kwaśnica. To zupa z kiszonej kapusty z dużą ilością soku oraz mięsa, spożywana zwykle(...) mlekiem albo śmietaną (żur postny), lub przygotowuje się go w połączeniu z wywarem z kości i jarzyn, z dodatkiem suszonych grzybów. Jest też jeszcze inna jego wersja - gotowany z białą kiełbasą...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Kiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w oczyszczeniu organizmu...

  • Gorąca zupa to jest to!

    ...zrolować, pokroić w paski, rozłożyć na talerzu, zalać gorącym rosołem, posypać natką. Kapuśniak na żeberkach Składniki na 4 porcje: 50 dag kiszonej kapusty, 30-40 dag żeberek wieprzowych, 20 dag(...) łodyżkami) podsmażyć na maśle. Dodać do bulionu z warzywami. Z zupy usunąć cebulę, zabielić śmietaną, posypać obficie świeżym koperkiem. Podawać na gorąco. Rosół z indykiem i zawijaskami Składniki na...

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...mączne, tłuste mięsa i zagęszczane wysokoprocentową śmietaną zupy? - Tak było w czasach PRL-u, gdy na półkach w sklepach królował ocet, a w restauracjach kotlety robiło się z jajek i pieczarek, bo(...)? Jaki smak kojarzy się pani z dzieciństwem? - Jajecznica z cebulą. W PRL-u nie jadało się jajecznicy z boczkiem czy kiełbasą, bo ich po prostu nie było. Kapuśniak mojego taty, genialny. Kapusta...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy. Do...

  • Pyszne zupy na rozgrzewkę

    Kapuśniak z kiszonej kapusty Składniki na 6 porcji: 30 dag kwaszonej kapusty, włoszczyzna, cebula, 4 ziemniaki, 10 dag wędzonego boczku, 2-3 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, 1 łyżka mąki, 2-3 listki(...) obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Por oczyść, natnij wzdłuż, umyj, potnij w plasterki. Cebulę obierz, posiekaj. Przygotowane warzywa włóż do gotującej się kapusty, zamieszaj, gotuj jeszcze 30 minut na...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • W pierogach, pasztecikach, krokietach lub solo - kapusty pod różnymi postaciami po prostu nie może braknąć na wigilijnym stole. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Powszechnie sądzi się, że polska tradycja wigilijna przewiduje obowiązkową obecność dwunastu potraw. Według jednych podań mają one symbolizować ilość miesięcy w roku, według innych - liczbę Apostołów. Tymczasem w tradycji staropolskiej wieczerza wigilijna składała się z dziewięciu dań na dworach...

  • Dania z czerwoną kapustą są zdrowe i pięknie prezentują się na talerzu. Oto kilka sprawdzonych przepisów, które powinniście wykorzystać w najbliższym czasie. Gwarantujemy, że nie pożałujecie. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują...