• Informacje na temat:

    kapusniak z bialej kapusty

Przepisy na temat: kapusniak z bialej kapusty
  • Słodki kapuśniak

    Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka pół pora, olej kawałek selera 1,5 l bulionu warzywnego po 20 dag białej i kiszonej kapusty, mąka 2 pomidory sól, pieprz 3ziele angielskie 1/2 pęczka świeżej natki cukier, kminek Przygotowanie: 1. Marchewki i pietruszkę oczyść, przekrój na połówki lub duże kawałki. Opłucz starannie pora, pozostaw w całości. Seler też opłucz...

  • Najlepiej smakuje z ziemniakami podanymi osobno i pokraszonymi skwarkami ze słoniny lub boczku.

  • Pikantny kapuśniak z chili

    Składniki na 4 porcje: 1/2 małej główki białej kapusty, po 1 czerwonej i żółtej papryce, 1–2 czerwone papryczki chili, 1 cebula, 4 szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki), 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu, 1 łyżka oleju, sól, mielony czarny pieprz, kilka listków natki pietruszki do dekoracji.

  • Surówka z białej kapusty.

  • Kapuśniak

    Składniki na 6 porcji: - 1/2 główki świeżej kapusty, - 15 dag kapusty kiszonej, - 50 dag kości wołowych, - włoszczyzna, 4 ziemniaki, - sól, pieprz, listek laurowy, - majeranek, natka pietruszki, - po łyżce masła i mąki Przygotowanie: Kości wołowe umyć, zagotować w około 2 litrach wody. Gotować 30 minut. Dodać pokrojoną włoszczyznę, ziemniaki i świeżą, drobno posiekaną białą kapustę...

  • Pyszny dodatek do obiadu i nie tylko.

  • Kapuśniak z boczkiem

    Składniki: 1 nieduża biała kapusta, 1 pęczek włoszczyzny, 1 pęczek koperku, 30 dag chudego wędzonego boczku, 1 duża cebula, 3 łyżki masła, 1 łyżka oleju, 1/2 szklanki śmietany 18 %, 1 płaska łyżka mąki, sól, pieprz, 1-2 listki laurowe, 2 litry wywaru mięsnego lub bulionu instant.

  • Dzisiaj w roli głównej pełna witamin kapusta kiszona. Chyba nie muszę wspominać, że warto ją jak najczęściej jeść. Tym razem wykorzystałam ją w zupie. Zapraszam na tradycyjny kapuśniak przygotowany na mięsie z królika z dodatkiem wędzonego boczku, więc jest on mocno treściwy. :)

  • Kapuśniak na łopatce

    Składniki na ok. 8 porcji: 50 dag białej kapusty, ok. 30 - 40 dag łopatki wieprzowej z kością (lub innego mięsa), 3 średnie marchewki, 3 średnie ziemniaki, łyżka masła, sól pieprz ziołowy, "Warzywko". Przygotowanie: Mięso zalać wodą, posolić trochę i gotować przez około 40 minut. Kapustę oraz cebulę drobno posiekać. Marchewkę oskrobać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach...

  • Idealna zupa na zimowe dni, rozgrzewająca, pełna witamin i smaku.

Artykuły na temat: kapusniak z bialej kapusty
  • Trzy kapuśniaki

    Zupa z kapusty na trzy sposoby - łagodny warzywny kapuśniak, aromatyczna kwaśnica na wędzonce i zupa z młodej kapusty. Wybierz swoją ulubioną.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy. Do...

  • Tradycyjne polskie zupy, mniej i bardziej znane

    ..., krupnik  i zupa-nic Inną tradycyjną, jednak w przeciwieństwie do czosnianki bardzo znaną góralską zupą, jest kwaśnica. To zupa z kiszonej kapusty z dużą ilością soku oraz mięsa, spożywana zwykle...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    - Przeciętny Kanadyjczyk czy Amerykanin wie, że z Polski pochodzą pierogi i dobra wódka. Dopiero po przyjeździe do Polski otwierają oczy i kubki smakowe ze zdumienia. I w Ameryce, gdzie mieszkaliśmy trzy lata, i w Kanadzie, gdzie mąż był ambasadorem, zajmowałam się promocją kuchni polskiej wśród polityków, krytyków kulinarnych, szefów kuchni. Byli zdumieni niezwykłą sezonowością, różnorodnością i lekkością naszej kuchni. Paradoksalnie, z perspektywy emigranta, można się bliżej przyjrzeć...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...

  • Pomysły na... żeberka!

    ...i ugotowaną fasolę. Doprawić. Kapuśniak na żeberkach Składniki na 4-6 porcji: 60 dag kiszonej kapusty, 60 dag żeberek (niezbyt tłustych), 20 dag boczku wędzonego, 2 litry wody, 1-2 średnie marchewki(...), 1 kg młodej kapusty, 2 duże cebule, 1 marchewka, 2-3 pomidory, 1 łyżka siekanego koperku, sól, pieprz, listki laurowe, 2 łyżki mąki, 2-3 łyżki oleju do smażenia. Żeberka umyć, osuszyć, podzielić na...

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówkach z kapusty pekińskiej! Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki z kapusty pekińskiej - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Jeśli chcecie...

  • Zioła w kuchni stosowane były zawsze, ale tradycje kulinarne danego kraju czy narodu decydowały, jakie do czego dodawano.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...

Wideo na temat: kapusniak z bialej kapusty
  • Przepisy na rozgrzewające dania

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" swoje dania rozgrzewające serwowała Daria Ładocha, prowadząca kulinarny blog Mamałyga. Wśród propozycji blogerki znalazł się rozgrzewający kapuśniak z białej kapusty oraz curry z dynią i krewetkami.