• Informacje na temat:

    kapuśniak ukraiński

Przepisy na temat: kapuśniak ukraiński
  • Kapuśniak ugotowany z domowego kiszenia kapusty z żurawiną, na wędzonym boczku i kiełbasie.

  • Kapuśniak, parzybroda czy kwaśnica? Nie mam pojęcia w którą z tych trzech kategorii wpisuje się ta zupa. Ja ją po prostu nazywam kapuśniakiem, bo jest z kiszonej kapusty. Z kwaszonej też pewnie wyjdzie, ale wiadomo, że nie ma to jak dobra, kiszona kapusta, a nie zakwaszana octem. Podobno można ją rozpoznać po kolorze, ta zakwaszana jest bielsza.

  • Kapuśniak wykonany przez mojego męża:) Akurat taka pyszna rozgrzewająca zupka nadaje się na takie zimne i pochmurne dni.

  • Idealna zupa na zimowe dni, rozgrzewająca, pełna witamin i smaku.

  • Dzisiaj w roli głównej pełna witamin kapusta kiszona. Chyba nie muszę wspominać, że warto ją jak najczęściej jeść. Tym razem wykorzystałam ją w zupie. Zapraszam na tradycyjny kapuśniak przygotowany na mięsie z królika z dodatkiem wędzonego boczku, więc jest on mocno treściwy. :)

  • Dobra syta przykwaskowa zupa. W sam raz na zimę:))

  • Kiszona kapusta w innym wydaniu...

  • Zapraszam na mojego bloga Paszczak gotuje.

  • Teraz gdy młodej kapustki nie brakuje, taka zupka to pyszny pomysł na obiad :)

  • Super zupa.

Artykuły na temat: kapuśniak ukraiński
  • Sekrety udanych zup

    ...wyrazisty smak, który tłumi delikatny aromat grzybów. Smak barszczu czerwonego lub ukraińskiego podkreśli gałka muszkatołowa lub odrobina soku z cytryny. Zbyt ostrą zupę złagodzi większa ilość(...) panie domu, niekoniecznie perfekcyjne, wiedzą, że smak zależy od niuansów, np. takiego, że każdą zupę solimy na końcu, dzięki temu warzywa mogą uwolnić aromat. Kapuśniak, ogórkową i szczawiową...

  • Ile domów i tradycji, tyle przepisów na barszcz ukraiński. Pomiędzy tym serwowanym w Polsce a pochodzącym zza wschodniej granicy można znaleźć sporo różnic. Nie kwestionując smaku polskiego odpowiednika, warto jednak spróbować oryginalnej wersji barszczu ukraińskiego. Fot. 123RF/Picsel Stolicą barszczu jest miejscowość Barszczewo, znajdująca się na ukraińskim Podolu. Niemalże co roku odbywa się tam festiwal kulturalny o nazwie Borszczjiw, co tłumaczy się "barszcz jadł". Popularny w Polsce...

  • Marka Fit&Easy, znana dotychczas z mieszanek sałat i gotowych sałatek, rozszerzyła swoje portfolio o dwie nowe mieszanki świeżych warzyw. W tej linii jako pierwsze pojawią się na rynku: ZUPA czyli baza do przygotowania barszczu ukraińskiego oraz SURÓWKA stanowiąca podstawę do przyrządzenia surówki Coleslaw.   Obie gotowe mieszanki warzyw to produkty już obrane, pocięte, umyte i osuszone, co stanowi dużą dogodność dla klienta. Teraz szybko i łatwo można przygotować pożywny barszcz ukraiński...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Małopolska z Podhalem, Podkarpacie i Śląsk to te regiony naszego kraju, w których wpływy innych tradycji kulinarnych mieszały się przez wieki. Ale to tutaj też mamy najbardziej charakterystyczne potrawy i produkty regionalne. Żurek śląski najlepiej smakuje w specjalnym bochenku. Fot. 123RF.COM/PICSEL Małopolska jest zróżnicowana nie tylko pod względem krajobrazu, architektury, tradycji czy religii, ale także pod względem kulinarnym. Województwo to może pochwalić się 24 specjałami, które...

  • Liście, czerwona łodyga i niewielkie korzenie. Pojawiają się na straganach i w warzywniakach na wiosnę zapowiadając otwarcie sezonu chłodnikowego. Botwina - najlepiej smakuje właśnie w maju, więc to idealna pora, by przyjrzeć się jej nieco bliżej... Fot. 123RF/Picsel Oczywiście chłodnik i barszcz ukraiński to nie jedyne zastosowania botwiny. Przedstawiamy nowe, zdrowe i niskokaloryczne zastosowań tego pysznego warzywa.   Przede wszystkim botwina doskonale nadaje się na sałatkę. Korzenie...

  • Nawet najtrudniejszy tydzień można przetrwać dzięki smacznemu jedzeniu. Dzisiaj prezentujemy wam menu na siedem najbliższych dni, które sprawi, że będzie wam się chciało wstawać rano. Fot. 123RF/Picsel Planowanie posiłków z wyprzedzeniem nie jest prostą sprawą. Dlatego właśnie postanowiliśmy zrobić to za was. Dzięki naszym propozycjom, będziecie mogli każdego dnia przygotować wyjątkowo smakowite danie. Poniedziałek: Grzanki z gorgonzolą Fot. Kardamonovy na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis,...

  • Nim nadejdą święta i zasiądziemy wraz z rodziną do stołu z pełnym zaangażowaniem przygotowujemy tradycyjne potrawy. Fot. 123RF/Picsel W te wyjątkowe dni doskonale sprawdzi się Barszczyk Czerwony Hortex o delikatnym i aksamitnym smaku. Znakomitą bazą do przygotowania dań staną się także mrożone warzywa i owoce. Zupa grzybowa Hortex idealnie pasuje na świąteczny stół. Włoszczyzna w paski ułatwi przygotowanie pysznej ryby po grecku, a Kapuśniak Hortex stanie się doskonałą bazą do farszu...

  • Żywiec, 15-16-17 Sierpnia 2008 r.Najpopularniejsza góralska zupa - kwaśnica - zostanie bohaterem wolnego sierpniowego weekendu. Po raz piąty przedstawiciele Światowej Loży Beskidzkiej Kwaśnicy będą gotować zupę na miarę rekordu Guinnesa. "Chcemy w tym roku ugotować 12 tys. litrów kwaśnicy" - mówi organizator jubileuszowego V Światowego Festiwalu Smakowania Kwaśnicy Barbara Czul, którego generalnym sponsorem od lat jest Grupa Żywiec S.A. INTERIA.PL Mecenasami tego wydarzenia są Muzeum Browaru...

  • Polacy uwielbiają zupy - to fakt, z którym raczej nikt nie będzie dyskutować. Po które z nich powinniśmy sięgać, gdy chcemy zrzucić kilka kilogramów? Fot. 123RF/Picsel Wiadomo, że najlepsze zupy to te, które przygotowane były przez nasze babcie. Niestety, bardzo często zdarza się, iż tradycyjne dania kuchni polskiej są niezwykle kaloryczne. Do wielu zup dodaje się kaloryczną zasmażkę lub tłustą śmietanę. Czy na diecie powinniśmy zapomnieć o tego typu daniach? Nic z tych rzeczy! W końcu zupy...