• Informacje na temat:

    kapuśniak cebulę podsmażyć

Przepisy na temat: kapuśniak cebulę podsmażyć
  • Kapuśniak

    ..., pieprz i gotuj 30 minut. Włoszczyznę i 1 cebulę obierz i pokrój lub zetrzyj na tarce. Dodaj do wywaru. Gdy warzywa zmiękną, dołóż do zupy posiekaną kapustę. 2. Boczek i kiełbasę pokrój, podsmaż na rumiano z odrobiną oleju. Dodaj cebulę posiekaną w kostkę, podsmaż i przełóż całość do zupy. Przypraw majerankiem, cukrem, solą. Gotuj. Podawaj ze szczypiorkiem, grzankami i śmietaną. Czas przygotowania: ok...

  • Smaki dzieciństwa. Na kwaśno.

  • Kapuśniak z pomidorami

    ...posiekaną cebulę. Dodaj do wywaru. Kapustę pokrój, dołóż do wywaru. Oddzielnie ugotuj pokrojone w kostkę ziemniaki (kwas z kapusty nie dałby im się ugotować w wywarze). Ugotowane dołóż do zupy...

  • Przepis wart wypróbowania: "Kapuśniak"

  • Sprawdzony przepis na "Kapuśniak"

  • Przepis wart wypróbowania: "Kapuśniak"

  • Domowa kiszona kapusta, boczek, żeberko... pyszny kapuśniaczek.

  • Kapuśniak, parzybroda czy kwaśnica? Nie mam pojęcia w którą z tych trzech kategorii wpisuje się ta zupa. Ja ją po prostu nazywam kapuśniakiem, bo jest z kiszonej kapusty. Z kwaszonej też pewnie wyjdzie, ale wiadomo, że nie ma to jak dobra, kiszona kapusta, a nie zakwaszana octem. Podobno można ją rozpoznać po kolorze, ta zakwaszana jest bielsza.

  • Idealna zupa na zimowe dni, rozgrzewająca, pełna witamin i smaku.

  • Kiszona kapusta w innym wydaniu...

Artykuły na temat: kapuśniak cebulę podsmażyć
  • Tradycyjny kapuśniak

    Nasz organizm wciąż potrzebuje dodatkowych źródeł witamin. Kapuśniak może być rozwiązaniem.

  • Niektórzy kojarzą cebulę głównie ze łzami i z niezbyt przyjemnym oddechem. Inni natomiast traktują ją, jako panaceum na wiele dolegliwości. Czy wiedzieliście, że cenne substancje znajdziemy nawet w łupinkach tego warzywa? Fot. 123RF/Picsel Nasze babcie uznawały cebulę za magiczne remedium na wszelkiego rodzaju choroby. Przepis na domowy syrop z cebuli znał i stosował niemal każdy. Nie była to nowa tradycja, gdyż warzywo to było wykorzystywane przez medyków już w starożytności. Co ciekawe,...

  • Kapuśniak na żeberkach

    ...pokrój boczek i podsmaż na nim posiekaną cebulę, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej do gotującej się zupy. Zobacz także:

  • Niektórzy kojarzą cebulę głównie ze łzami i z niezbyt przyjemnym oddechem. Inni natomiast widzą w niej panaceum na wiele dolegliwości. Jak ją przygotować, aby była zdrowa i smaczna? Fot. 123RF/Picsel Nasze babcie uznawały cebulę za magiczne remedium na wszelkiego rodzaju choroby. Przepis na domowy syrop z cebuli znał i stosował niemal każdy. Nie była to nowa tradycja, gdyż warzywo to było wykorzystywane przez medyków już w starożytności. Co ciekawe, tysiące lat temu, Egipcjanie wykorzystywali...

  • Gorąca zupa to jest to!

    ...łodyżkami) podsmażyć na maśle. Dodać do bulionu z warzywami. Z zupy usunąć cebulę, zabielić śmietaną, posypać obficie świeżym koperkiem. Podawać na gorąco. Rosół z indykiem i zawijaskami Składniki na(...), doprawić zielem angielskim, liściem laurowym i solą. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oliwie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w paseczki paprykę, pomidory, przyprawy (pieprz...

  • W sklepach znajdziecie różnego rodzaju cebule. Mało kto wie, iż każda z nich ma nieco inne właściwości i zastosowanie. Nasze babcie od bardzo dawna wykorzystywały cebulę, jako skuteczny środek do walki z przeziębieniem oraz wszelkimi infekcjami. Współczesne badania potwierdzają ich przeczucia. Okazuje się bowiem, że warzywo to jest pełne substancji wzmacniających odporność. Co ważne, jego lecznicze właściwości nie ograniczają się wyłącznie do zapobiegania przeziębieniom. Cebula ułatwia...

  • Łatwe przepisy na dania z parówkami

    ...pokrojonymi, podsmażonymi parówkami – będzie świetna na zimę! Podobnie możesz przyrządzić fasolową, jarzynową czy kapuśniak. 4. Pyszne spaghetti Jeśli masz parówki i makaron (spaghetti lub inny(...) podsmażyć razem, dodać zioła, ew. nieco przecieru pomidorowego i podać. 5. Fasolka po bretońsku Parówki pokrojone w plasterki, puszka fasolki plus trochę sosu pomidorowego (nawet ketchupu...

  • Cebula cieszy się złą opinią. Kojarzy nam się głównie ze łzami i z niezbyt przyjemnym oddechem. Co więcej, wiele osób uznaje, że jest to warzywo, które bardziej może nam zaszkodzić niż pomóc. Jak jest naprawdę? Zdziwicie się! Nasze babcie uznawały cebulę za magiczne remedium na wszelkiego rodzaju choroby. Przepis na domowy syrop z cebuli znał i stosował niemal każdy. Nie była to nowa tradycja, gdyż warzywo to było wykorzystywane przez medyków już w starożytności. Co ciekawe, tysiące lat temu,...

  • Sekrety udanych zup

    ...panie domu, niekoniecznie perfekcyjne, wiedzą, że smak zależy od niuansów, np. takiego, że każdą zupę solimy na końcu, dzięki temu warzywa mogą uwolnić aromat. Kapuśniak, ogórkową i szczawiową(...) i dopiero dodać do całości. Zasmażka nada smaku, nieco zagęści, a na pewno doda zupie kalorii. Kwaśne zupy Warzywa w kwaśnych zupach, takich jak kapuśniak, ogórkowa czy pomidorowa gotujemy w wywarze...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....