• Informacje na temat:

    kapsalon holenderski

Przepisy na temat: kapsalon holenderski
  • Domowy kapsalon. Holenderski fast food składający się z frytek, gyrosa, sera i ulubionych warzyw. Polecam!

  • Kapsalon to holenderskie danie typu fast food,ale raz na jakiś czas możemy sobie na nie pozwolić :)

  • Popularne danie w Holandii, w domku zrobione przez mojego męża. Obowiązkowo podane z sosem czosnkowym i dla odważnych - pikantny sos chili hot saucee lub sambal !! ;)

  • Dziś wrzucam przepis, którego naprawdę bardzo mi brakowało w internecie. Bo niby nie jest to nic odkrywczego, bo w tradycyjnej wersji to mięso, frytki, surówka i sos, ale... no właśnie :) jak tu zastąpić mięso, żeby miało jak najbardziej zbliżoną strukturę? Nie oszukujmy się, tofu takiej nie ma... Więc (i dobrze wiem że nie zaczyna się zdania od ''więc'', ani od ''i'' :D) może nie tyle o formę kapsalona tu chodzi, ale o to podrabianie mięsa, by jak najbardziej przypominało mięso, a może i...

  • Musiałam dodać coś od siebie. I oczywiście nie dodałam piwa, które znajduje się w przepisie, a to ze względu na dzieci.

  • Pyszne połączenie mięska i warzyw :)

  • Wzięło mnie na wypiekanie pieczywa i to na maxa,dziś testowałam ten piękny i ciekawy chlebuś, z kruchą i popękaną skórką,tzw.chlebek tygrysi,polecam serdecznie,chleb rewelacja,będę go piec częściej.

  • Sos holenderski to dość prosty w przygotowaniu klasyczny sos, może być dodatkiem do wielu potraw, jest też podstawą do innych sosów. Po dodaniu estragonu uzyskujemy na przykład sos bearneński.

  • Sprawdzony przepis na "Holenderski piernik z czekoladą"

  • tanie i wykwintne danie dla wymagających

Artykuły na temat: kapsalon holenderski
  • Kuchnia współczesna opiera się na pięciu filarach, którymi są klasyczne, wielkie sosy. Jak stwierdził w XIX wieku August Escoffier – jeden z najsłynniejszych kucharzy Francji – są to sosy matki, na których bazują inne sosy. Fot. 123RF/Picsel O czym mowa?   Najprostszym z wielkiej piątki jest sos beszamelowy. Do jego wykonania potrzebujemy masła, mąki, mleka oraz przypraw. Zaczynamy od stopienia porcji masła i zrumienienia na nim mąki. Ważne by zasmażka była gładkiej konsystencji. Następnie...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • W czasie weekendu możemy pozwolić sobie nie tylko na dłuższy sen, ale także na królewskie śniadanie, przygotowane bez zbędnego pośpiechu i nerwów. W końcu to właśnie ten posiłek jest najważniejszy! Fot. 123RF/Picsel Weekend to idealny moment na przygotowanie wyjątkowego śniadania, z którego wszyscy domownicy będą zadowoleni. Śniadanie wpływa bowiem na to, jak będzie wyglądał nasz cały dzień. Noc to czas, w którym mamy pełne prawo do całkowitego odpoczynku. Kiedy jednak już się obudzimy, każda...

  • Czym byłyby święta wielkanocne bez jajek? W tym czasie to właśnie one, obok chrzanu i tradycyjnej wędzonki, niepodzielnie królują na naszych stołach. W jaki sposób je przygotować, aby było smacznie i wyjątkowo? Wypróbujcie nasze przepisy! W okresie Wielkanocy jajka smakują tak, jak nigdy i z pewnością nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. To doskonała okazja, aby odświeżyć tradycyjne przepisy, którymi szczyciły się jeszcze nasze babcie. Jednak nie warto poprzestawać tylko na tym....

  • Sezon na szparagi w pełni. Te najlepsze – świeże i soczyste, będą dostępne nie dłużej niż do połowy lipca. Podczas najbliższych zakupów warto sięgnąć po to zdrowe i pyszne warzywo. Który rodzaj szparagów wybrać? Zielone mają wyrazisty, ostry smak, natomiast białe łagodniejszy i bardziej delikatny. Te drugie nieco trudniej przyrządzić, dlatego Szef Kuchni Restauracji Spichlerz w Zamku Topacz Krzysztof Obliński radzi, jak to zrobić, aby wydobyć z nich to, co najpyszniejsze. Patent na białe...

  • Gruzja, Anglia, a możne Ameryka? Dzięki Julci możecie spróbować flagowych dan z różnych krajów. Chaczapuri adżarskie62 g ciepłej wody1/2 łyżeczki cukru (3 g)10 g suchych drożdży 500 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli (4 g)1 jajko245 g maślanki (temperatura pokojowa)1 łyżka roztopionego masłamąka (do posypania)oliwa (do maczania)200 g sera mozzarella125 g sera fetapieprz1 żółtko1 łyżeczka roztopionego masła Pancake'i400 g mąki pszennejłyżeczka soli2 łyżki cukru7 łyżeczek proszku do...

  • Oryginał zawsze jest lepszy niż podróbka. Czy dotyczy to również sera? Produkty seropodobne mimo że często zawierają substancje, które spożyte w bardzo dużych ilościach mogą szkodzić, to jednak przez wielu są chwalone. Dopóki więc będzie na nie popyt, nie znikną ze sklepowych półek. I nikt z przeciwników podrabianego sera nic na to nie poradzi. Fot. 123RF Znajdziesz je w niejednym cheeseburgerze, są zazwyczaj dodawane do pizzy w wielu lokalach oraz do innych dań typu fast food. Wyroby...

  • To książka, którą powinien znać każdy miłośnik piwa, niezależnie od gustu i stopnia wtajemniczenia. Autor - najpopularniejszy ekspert od piwa w Polsce - odkryje przed tobą całą różnorodność piwnego świata. Dowiesz się, że chmiel w piwie to jedynie przyprawa, a drożdże mogą wnieść do piwa zapach bananów, goździków czy końskiego siodła . Nauczysz się czytać etykiety, degustować i oceniać jakość piwa. Uświadomisz sobie, że domowe warzenie piwa nie jest trudniejsze niż ugotowanie zupy i że, za...

  • Soczysty, dojrzały pomidor w środku lata czy jego blady cień z holenderskiej uprawy całorocznej? Oto pytanie, które zadaje sobie coraz więcej Polaków. Gdy po latach niedoborów zachłysnęliśmy się bogactwem towarów w na sklepowych półkach, z zachwytu zapomnieliśmy o tym, co rodzime, dobre i zdrowe. Dopiero niedawno przestały nam wystarczać sztuczne warzywa z supermarketu. Ale żeby na rynek znów trafiła wartościowa żywność, potrzebni są ludzie, którzy ją wyprodukują. I o nich opowiada ta...

  • Tak wysokich cen cebuli nie widzieliśmy od dziesięcioleci. Susza, która dotknęła Europę, sprawiła, iż zapłacimy za nią niemal dwa razy więcej niż w ubiegłym roku. Fot. Cezary Pecold / FORUM W ubiegłym roku Polaków straszyły ceny masła. Już niedługo podobny los może podzielić cebula. Chociaż trudno w to uwierzyć, może ona stać się trudnodostępnym rarytasem. Jeszcze do niedawna była jednym z najtańszych warzyw, które dodawaliśmy niemal do każdej potrawy. Niestety, w ostatnim czasie ceny cebuli...