• Informacje na temat:

    kandyzowane pomidory

Przepisy na temat: kandyzowane pomidory
  • Pomidory nadziewane komosą ryżową

    ..."Witajcie, pomidory!" chciałoby się zaśpiewać w środku sezonu na te warzywa. Najpyszniejsze są właśnie o tej porze roku: nagrzane słońcem, aromatyczne, z gruntowej, a nie szklarniowej uprawy. Pomidory na stół!

  • Smak z dzieciństwa:) Babcia miała zawsze pełne słoje takich gruszek:)

  • Magia cypryjskiej kuchni

    ...podchodzący do jedzenia z szacunkiem. Na koniec, coś słodkiego Cypryjskie desery są przede wszystkim - proste i słodkie. Mogą to być kandyzowane owoce lub orzechy włoskie (czarne jak węgiel...

  • W okresie zimowym, kiedy w sprzedaży są duże pomarańcza z grubą skórą, przygotowuję kandyzowane skórki pomarańczowe. Idealne jako dodatek do sernika, keksa czy makowca.

  • Śniadaniowe rewolucje

    ..., 1/2 łyżeczki azaharu (esencja z kwiatu pomarańczy - znajdziesz ją w dobrych delikatesach) Przygotuj mieszankę musli z ulubionymi dodatkami. Możesz dodać kandyzowane owoce (np. papaję, marakuję, kiwi...

  • Pyszne, słodkie,pachnące i pięknie wyglądające pomarańcze kandyzowane w czekoladzie. Mogą być ozdobą świątecznego stołu albo fajnym "hand made" prezentem :)

  • Kuchnia miętą pachnąca

    ..., plastry mango i figi. Możemy skusić się również na budyń, kandyzowane daktyle oraz opiekane w karmelu orzechy. Słodką specjalnością kuchni libańskiej jest kenafem, czyli małe ciastko kształtem...

  • Przygotowanie ich jest proste, wymaga tylko trochę cierpliwości, za to efekt jest świetny i smaczny. Są doskonałą i aromatyczną jadalną ozdobą do deserów i tortów.

  • Do wypieków na Boże Narodzenie (i nie tylko) jak znalazł. Trochę cierpliwości i pracy, a otrzymamy rzecz własnoręcznie zrobioną o niezwykłym aromacie. I pomyśleć, że najczęściej te skórki wyrzucamy.

  • Pomidory nadziewane orzo, peperroni, feta i warzywami

Artykuły na temat: kandyzowane pomidory
  • Jak obniżyć zbyt wysoki poziom cukru?

    ..., szparagi, cebula, kabaczek, cukinia, kalafior, papryka zielona, pomidory, szczypiorek. Nie zapominaj także o bogatych w chrom brokułach i grzybach. Tylko do 1-2 porcji dziennie ogranicz jedzenie(...), banany, winogrona i rodzynki, suszone śliwki, owoce kandyzowane; - z warzyw:  bób, groch, zielony groszek, kukurydzę, - świeżo ugotowane ziemniaki i ich pochodne czyli purée ziemniaczane (szczególnie...

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli samodzielnie wyhodowaliśmy je na działce lub w przydomowym ogródku. Warto jednak wiedzieć, że bardzo często popełniamy błąd, który zupełnie pozbawia je aromatu i wielu właściwości. Fot.123RF Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo...

  • Owoce kaki

    Ten bardzo zdrowy egzotyczny owoc jest coraz popularniejszy.

  • Pyszne, soczyste pomidory gruntowe, to jeden z tych letnich smaków, na które wszyscy czekamy z niecierpliwością. Niestety, podczas zakupów bardzo łatwo o pomyłkę, przez którą wrócimy do domu nie z polskimi, a importowanymi warzywami. Jak je rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami,...

  • Jak zmniejszyć ilość pestycydów w owocach i warzywach

    .... Lepiej więc je obierz, zwłaszcza gdy podajesz je małym dzieciom. Dorosłym raczej nie zaszkodzi zjedzenie jabłka lub gruszki ze skórką, jeśli owoc będzie dokładnie umyty. Pomidory lepiej sparzyć...

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Tylko w jaki sposób rozpoznać te, które rzeczywiście urosły w naszym kraju? Fot. 123RF/Picsel Argumentów, przemawiających za zakupem krajowych warzyw, jest naprawdę sporo. Walory smakowe to tylko jeden z nich. Warto również uświadomić sobie, że importowane pomidory musiały przebyć naprawdę długą drogę, zanim trafiły na półki naszych sklepów. Część z nich dojrzewała dopiero w transporcie, a z krzaczka zostały zerwane jeszcze...

  • Zaskakujące odsłony znanych smaków

    ...papryką, dla podkreślenia smaku. Kiedy pomidory połączą się z pozostałymi składnikami, na wierzch wbij kilka jajek, a następnie delikatnie wybełtaj białko, by odpowiednio się ścięło. Uważaj, żeby...

  • Coraz więcej osób zwraca uwagę na fakt, iż pomidory dostępne w sklepach nie smakują już tak jak dawniej. Co jest przyczyną takiego stanu rzeczy? Fot. 123RF/PicselCoraz częśćiej pomidory, które kupujemy mają mdły i niewyraźny smak w niczym nie przypominającego tego sprzed kilkunastu lub kilkudziesięciu lat. Dzieje się tak bez względu na to, czy zakupów dokonamy w wielkopowierzchniowym sklepie czy też na maleńkim straganie. Warzywa o intensywnym, charakterystycznym smaku stają się rzadkością. W...

  • Zasady diety wiosenno-letniej

    ..., granaty, jagody; - warzywa dostępne na rynku z ograniczeniem warzyw konserwowych oraz gotowanej marchewki, buraków i ziemniaków, czyli: marchew surowa, pietruszka, ciecierzyca, sałata, pomidory(...), kandyzowane i w słodkich syropach - zawierają dużo cukru i są kaloryczne; - gotowane marchewki, kukurydza, ziemniaki, buraki, groch, bób, soczewica, ciecierzyca i fasola - zawierają sporo węglowodanów...

  • Choć w supermarketach widzimy je cały rok, teraz trwa sezon na pyszne, polskie pomidory. Jakie mają właściwości odżywcze? Co z nich przygotujemy? Fot. 123RF/Picsel Ciężko sobie wyobrazić makaron czy pizzę bez aromatycznego sosu pomidorowego. Zupa pomidorowa, sok pomidorowy, sałatki, nawet kanapka - pomidor jest częstym gościem w naszej kuchni. Ceniony nie tylko za swój smak, ale również za wygląd. Piękne, okrągłe, dojrzałe, mieniące się różnymi odcieniami czerwonej barwy. Nie tylko są ucztą...