• Informacje na temat:

    kalmary mrożone

Przepisy na temat: kalmary mrożone
  • Kalmary w cieście piwnym

    Składniki: mrożone tuby kalmarów - 4-5 szt. czosnek - 3 ząbki sok z cytryny - ½ łyżeczki sól, pieprz czarny do smaku sos czosnkowy np. "Tarsmak" Składniki na ciasto(...): 1. Kalmary rozmrozić w letniej wodzie  i pokroić w półcentymetrowe krążki. Odsączyć z wody, dodać sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać. 2. Mleko połączyć z piwem, dodać jajko, proszek do...

  • Czyli w panierce smażone na głębokim oleju

  • Składniki: 8 ośmiorniczek "baby", 2 krewetki black tiger, 8 krewetek obranych, 1 kalmar tuba, 4 małże w muszli, 10 dkg łososia, 30 dkg ryżu złotego ugotowanego, filiżanka fasoli szparagowej, filiżanka kukurydzy mrożonej, filiżanka marchewki karotki, 10 ząbków czosnku, 2 łyżeczki vegety, łyżeczka masła, 6 liści sałaty dekoracyjnej, 100 ml białego wina, łyżka mąki, olej do smażenia...

  • Aromatyczne i rozpływające się w ustach kalmary

  • Na słodko czy na ostro?

    .... Sałatka musi się marynować co najmniej godzinę. Możesz ją urozmaicić, dodając małże, kalmary, cukinię czy awokado. Grecka papryka z orzeszkami Składniki: 4 papryki czerwone, 240 g sera feta, 3 łyżki...

  • Zamiast chipsów.

  • Delikatne kalmary w aromatycznych przyprawach

  • mrożony kalmar w całości

  • Tuby kalmarów rozmrozić, opłukać zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotować nadzienie: pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę, przesmażyć chwilę na oliwie czosnkowej z Tunezji; dodać posiekany czosnek (2 ząbki), świeże zioła i płatki chili, smażyć jeszcze chwilę; wymieszać z ryżem, kukurydzą, rozdrobnioną gorgonzolą i posiekaną natką. Tuby kalmarów nafaszerować nadzieniem zostawiając ok. 2-3 cm u góry. Brzeg „zszyć” nicią spożywczą (można spiąć wykałaczkami ale...

  • Prosta i bardzo szybka w przygotowaniu sałatka ze smażonymi kalmarami. Idealna jako przystawka, bądź na romantyczną kolację we dwoje . Filip oczywiście wyjadał same kalmary a my z mężem resztę ???? Podział musi być ????

Artykuły na temat: kalmary mrożone
  • Chrupiące kalmary

    Apetyczne krążki możesz podawać polane sosem, z sałatką, duszone w winie, a nawet jako flaczki. Kupisz je zarówno świeże, jak i mrożone.

  • Mrożenie to idealny sposób na przechowywanie jedzenia. Opóźnia ono psucie się warzyw, owoców i mięs, jednocześnie nie pozbawiając ich wartości odżywczych. Czy produkty zamrożone latem można będzie bezpiecznie jeść w zimie? Fot. 123RF/Picsel Lato i to doskonały czas dla wszystkich wielbicieli owoców i warzyw. O tej porze roku mamy ich pod dostatkiem, dzięki czemu możemy cieszyć się nimi każdego dnia. Ale w jaki sposób zachować je na zimę? Wiele osób przygotowuje smakowite przetwory, jednak...

  • Chipsy prosto z morza

    ..., głowę, chrząstkę, trzeba też oczyścić wnętrzności i zdjąć skórę z mięczaka. Potem umyj je zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Możesz też kupić mrożone kalmary, wtedy rozmrażaj je w chłodnej(...) najczęściej podaje się je smażone w cieście. Najpierw pokrój kalmary w krążki, następnie mocz je 3 godziny w mleku. Przed panierowaniem osusz je na papierowym ręczniku. Ciasto zrób z mąki, jajek, mleka...

  • Zbliża się lato, czyli pora roku, na którą większość z nas czeka z utęsknieniem. Drobne marzenia - takie jak kombinacja przyjemnego wieczoru, tarasu i hamaka z orzeźwiającą i aromatyczną mrożoną herbatą – mogą się spełnić. Fot. 123RF/Picsel Brzoskwiniowe orzeźwienie Szklanka 350 ml - 1 porcjaSkładniki: 1 torebka herbaty Ahmad Tea London Earl Grey 250 ml gorącej wody 60 ml syropu brzoskwiniowego 15 ml świeżego soku z cytryny Świeże liście mięty Plasterek cytryny Kostki lodu...

  • Kuchnia hiszpańska

    ...czerwonej papryki, 1/2 szklanki mrożonego groszku, 125 ml białego wina, 5 dużych całych krewetek z pancerzami i głową, 5 małży, 15 dag kalmarów, 15 dag krewetek królewskich (sprawionych), 850 ml wywaru rybnego lub warzywnego, olej do smażenia. Pomidor sparz wrzątkiem, usuń skórkę, rozgnieć widelcem.Cebulę drobno posiekaj. Paprykę pokrój w kostkę. Kalmary potnij w paski. Szafran zalej winem, wymieszaj...

  • Mrożenie jest idealnym sposobem na przechowywanie mięsa. W ten sposób znacząco wydłużamy jego przydatność do spożycia oraz zachowamy jego naturalny smak. Warto jednak wiedzieć, w jaki sposób powinno się prawidłowo mrozić i rozmrażać tego typu produkty. Fot. 123RF/Picsel Do naszych zamrażarek nierzadko trafiają zbyt duże porcje obiadowe lub produkty, których nie zdążyliśmy zjeść, a chcielibyśmy uchronić je przed zepsuciem. Wiele osób stara się również w ten sposób maksymalnie wykorzystać...

  • Owoce miłości

    ...to oznaka, że nie są pierwszej świeżości. Mrożone przed gotowaniem warto rozmrozić. Krewetki jako jedyne owoce morza się soli. Przed zjedzeniem trzeba zdjąć nie tylko pancerz, ale i jelito - ciemną(...) krótko - 5-7 minut. Tylko żywe skorupiaki otwierają się w tym czasie. Kalmary i ośmiornice warto kupować już oczyszczone, bo jest z tym trochę zabawy. Można je przyrządzać na wiele sposobów: grillować...

  • Zamrażalnik nie zatrzymuje czasu, a włożone do niego jedzenie może się zepsuć. Sprawdź, co i jak długo możesz w nim przechowywać, a których produktów absolutnie nie powinieneś do niego wkładać. Fot. 123RF Lato i wczesna jesień to doskonały czas dla wszystkich wielbicieli owoców i warzyw. O tej porze roku mamy ich pod dostatkiem, dzięki czemu możemy cieszyć się nimi każdego dnia. Ale w jaki sposób zachować je na zimę? Wiele osób przygotowuje smakowite przetwory, jednak równie często dary matki...

  • ..., niestety głównie mrożone. Mój ojciec był wielbicielem ryb, więc nie narzekał na baraki mięs tylko regularnie odwiedzał ową Centralę. Przynosił głównie gatunki odławiane w Bałtyku ale trafiał też na ruski kawior czarny i czerwony, halibuty, kerguleny, dorady oraz na moje nieszczęście kalmary (te były sprzedawane z lodu co stanowiło nie lada gratkę). Dlaczego nieszczęście? A bo mi one wyjątkowo nie...

  • Mrożenie pierogów, sprawa niby banalna a wątek ten na forum smakera wywołał lawinę dyskusji, stając się przez kilka miesięcy najpopularniejszym i ciągle dyskutowanym. No bo jak mrozić by były smaczne, nie sklejały się czy nie daj Boże pękały podczas gotowania? Okazuję się, że to nic prostego! Fot. 123RF/Picsel Pierogi są potrawą, która kojarzy mi się z dzieciństwem. Moja mama przygotowywała je z różnego rodzaju farszem. W zależności od pory roku i tego co miała w danym momencie pod ręką. W...