• Informacje na temat:

    kalafiory w sosie

Przepisy na temat: kalafiory w sosie
Artykuły na temat: kalafiory w sosie
  • Królewski kalafior

    Znowu kalafior, co za nuda! - skarżyłam się często jako dziecko. Podawano go w żłobku - wodnisty, prawie bez przypraw, bez smaku. W miarę upływu lat wraz z przyjemnością zasiadania przy stole z dorosłymi zaczęłam odkrywać, że kalafior stał się ofiarą starych metod przyrządzania, które nie pozwalały rozwinąć się naturalnym wartościom smakowym i odżywczym tej wspaniałej jarzyny.

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Steki z kalafiora z arabskim sosem shatta

    Przepis Hanny Lis z książki „Mój świat na talerzu”.

  • Nadaj im smak! Sięgnij po nowe Sosy do warzyw na ciepło Knorr: serowo-kremowy do brokułów i kalafiora, czosnkowo-serowy do szpinaku, ziołowo-maślany do mieszanki warzyw oraz tradycyjny do marchewki z groszkiem. Znakomitym sposobem na podanie rodzinie warzyw jest przygotowanie ich na ciepło - jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Teraz dzięki Sosom do warzyw na ciepło Knorr nabiorą one zupełnie nowego charakteru. Nowe sosy Knorr doskonale sprawdzają się w połączeniu ze świeżymi, jak i...

  • Król kalafior

    ...zieleninę, np. listki rukoli. Taka sałatka jest naprawdę pyszna. Warto spróbować!  Ponadto cienkie plasterki surowego kalafiora lub małe różyczki maczane w sosie musztardowym lub majonezowym mogą być...

  • Jadalny kwiat, a konkretnie róża. Albert Einstein mawiał, że to kapusta, tylko z wyższym wykształceniem. Fot. 123RF/Picsel W naturze występuje jedynie, jako roślina hodowlana, a na talerzach - najczęściej w kalafiorowej lub jako dodatek do obiadu. W takiej odsłonie jest smaczny, prosty i swojski. Czy kalafior może wystąpić w wersji de luxe?   Kalafior na surowoWbrew powszechnym przekonaniom kalafior może być jadany na surowo. Doskonale sprawdzi się, jako chrupiąca baza lub dodatek do sałatek....

  • Kalafior z klopsami

    ...1. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na 1 łyżce oliwy, wystudzić. Wymieszać z mielonym mięsem, bułką tartą, jajkiem, doprawić. Uformować 12 kotlecików, smażyć je ok. 8 min na 2 łyżkach oleju, przewracając kilka razy. Przełożyć na miskę. 2. Kalafiory umyć, oczyścić, podzielić na małe różyczki. Marchewki umyć, oskrobać, pokroić w długie słupki. Kalafior wrzucić do wrzącej, osolonej wody...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Dania z kalafiora

    Kotleciki z sałatką z soczewicy Przygotowanie: Opłukaną soczewicę zalewamy wrzącą wodą i gotujemy 10 minut, odcedzamy i studzimy. Szpinak płuczemy...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

Wideo na temat: kalafiory w sosie
  • Mikołaj Rey i jego biało-czerwona kuchnia

    Poszukiwacz smaków Mikołaj Rey przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" biało-czerwone potrawy. Na stole pojawiły się dania takie jak: sałata z kopru włoskiego i truskawek, panna cotta z kalafiorem, serem korycińskim i sosem pomidorowo-paprykowym, łosoś z grilla z purée z pietruszki oraz deser z ricotty i czereśni.

  • Kolorowe przepisy na wiosnę

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" gościem była uczestniczka programu "Ugotowani" Monika Długosz-Nikiel, której towarzyszył mąż Wojciech Nikiel. Przygotowali razem dania takie jak: smoothie z jarmużem, szpinakiem, kiwi i ogórkiem oraz zupę krem z kalafiora, pora, selera, pietruszki z dodatkiem czosnku i cebuli. Przyrządzili również pyszne penne z sosem pomidorowym, a na deser kaszę jaglaną na mleku kokosowym.