• Informacje na temat:

    kalafior z ziemniakami po indyjsku

Przepisy na temat: kalafior z ziemniakami po indyjsku
  • Aromatyczne indyjskie curry z orzechami nerkowca

    Sposób przygotowania Kalafiora kroimy na różyczki, ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę, cebulę w talarki. W garnku na oleju sezamowym podsmażamy pastę curry, ciągle mieszając dodajemy cebulę. Gdy cebula się zeszkli wlewamy gorący bulion, do którego dodajemy kalafiora i ziemniaki. Gotujemy pod przykrywką przez około 15 minut do miękkości warzyw. Doprawiamy śmietaną i cukrem trzcinowym, a tak...

  • Ziemniaki do obiadu inaczej.

  • Pyszna, hinduska propozycja na kalafior i ziemniaki.

  • Troszkę odmiany, orientu i lekkiej ostrości.

  • Indie to kraj niezwykłych kontrastów, różnorodności kultur i religii, które współistnieją obok siebie, co znajduje odzwierciedlenie w bogactwie kuchni. Dania kuchni indyjskiej są niezwykle kolorowe i aromatyczne. Swój niepowtarzalny smak zawdzięczają starannie dobranym przyprawom. I właśnie za to kocham tą kuchnię - za niezwykłe aromaty, które wyczuwalne są już podczas samego gotowania. W całym domu pachnie mieszanką aromatycznych, orientalnych przypraw. Zapraszam Was do wspólnego gotowania.

  • Karkówka smakuje mi tylko wtedy jeśli mięso jest świeże i najwyższej jakości. Po przyrządzeniu musi być miękka, soczysta i rozpływająca się w ustach. Uważam, że tajemnicą przygotowania smacznej karkówki jest natarcie jej przyprawami i solą dzień przed przygotowaniem.

  • Wątróbka podana na inny sposób.

  • Kalafior po hindusku jest marynowany w jogurcie z dodatkiem soku z cytryny lub limonki i ma lekko kwaskowy, orzeźwiający smak. Podajemy z ryżem albo ziemniakami. I obiad wegetariański gotowy :-)

  • Smaczny pomysł na "Kurczak po indyjsku"

  • egzotyczna potrawa na slodko-ostro. podawana z ryzem lub goracym chlebkiem "pita". jako napoj polecam soki owocowe lub lekkie biale wino.

Artykuły na temat: kalafior z ziemniakami po indyjsku
  • Indyjski krem z kalafiora

    Kalafiora kroimy na małe różyczki, ziemniaka obieramy i kroimy w małą kostkę. Cebulę drobno szatkujemy i podsmażamy na maśle klarowanym. Gdy cebula lekko się zeszkli, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, imbir, chili i curry. Całość podsmażamy jeszcze ze 2 minuty. Wlewamy wodę, dorzucamy kalafiora i ziemniaka i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy mleko kokosowe...

  • Jak, po 18 latach spędzonych w Polsce, Hindus świętuje Wielkanoc? Tapinder Sharma, właściciel sieci restauracji Ganesh, który ostatnio opowiadał nam o swojej przygodzie w Polsce, stawia na kuchnię fusion. Fot. 123RF/Picsel Łączenie tradycyjnych światecznych dań z indysjkimi smakami może przynieść zaskakujące efekty. Gotowi na wielkanocny eksperyment? Jesteśmy narodem mocno przywiązanym do tradycji. Niezmiennie celebrujemy swoje święta oraz związane z nimi obrzędy. Tyczy się to w szczególności...

  • Dieta na dobry nastrój

    ...tradycyjnie, bez dodatku octu. Oprócz ogórków i kapusty do kiszenia nadają się m.n.: buraki, marchewka, kalafiory, jabłka. Kiszone warzywa: Przygotuj solankę (2-3 łyżki soli kamiennej na litr zimnej wody(...). Jak ją jeść? Szczyptę mielonej dodawaj do ryżu, ciasta, kurczaka, sosów - zabarwi je na żółto. Plasterek świeżego korzenia dodawaj do warzywnych koktajli. Warzywa po indyjsku: Na oliwie zeszklij...

  • Jadalny kwiat, a konkretnie róża. Albert Einstein mawiał, że to kapusta, tylko z wyższym wykształceniem. Fot. 123RF/Picsel W naturze występuje jedynie, jako roślina hodowlana, a na talerzach - najczęściej w kalafiorowej lub jako dodatek do obiadu. W takiej odsłonie jest smaczny, prosty i swojski. Czy kalafior może wystąpić w wersji de luxe?   Kalafior na surowoWbrew powszechnym przekonaniom kalafior może być jadany na surowo. Doskonale sprawdzi się, jako chrupiąca baza lub dodatek do sałatek....

  • Orient w domu

    ....  Curry z soczewicą Składniki na 4 porcje: 1 pęczek dymek, 50 dag ziemniaków, 35 dag kalafiora, 40 dag fileta z piersi kurczaka, sól, pieprz, 15 dag czerwonej soczewicy, 2 łyżki oleju, 2 łyżeczki curry, 600 ml bulionu warzywnego, 20 dag śmietany kremówki. Przygotowanie: Umyj i osusz dymki, a następnie pokrój w plasterki. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, zalej wodą. Kalafior podziel na...

  • O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Oto kilka sprawdzonych przepisów, dzięki którym przygotujecie z ich wykorzystaniem smaczne i zdrowe dania. Fot. 123RF/PicselNaukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek organizmu oraz bardzo skutecznie usuwają z niego wolne...

  • Kochamy Bollywood

    ...w filmach z Bollywood. - Kilka dni temu zrobiłam furorę daniem z kalafiora, ziemniaków i cebuli - mówi Jolanta Zawadzka, studentka romanistyki. - Identyczny obiad ugotowała Jasminder, bohaterka filmu...

  • Okres wakacyjnych wyjazdów w pełni. Sieć indyjskich restauracji Ganesh przygotowała na ten czas ciekawą propozycję dla wszystkich entuzjastów podróży i egzotycznych smaków. Na uczestników czeka wiele cennych kulinarnych nagród, na czele z 50-procentową zniżką do wszystkich lokali sieci - na zawsze! Konkurs pod hasłem „Tour de Ganesh" potrwa do końca września.   Ganesh to jedyna w Polsce sieć indyjskich restauracji, założona w 2006 roku w Łodzi przez Tapindera Sharmę. W ramach marki działa...

  • O zupach i cudach

    ...czerwone. Największą głębię koloru osiągniemy, używając fioletowego, a nie białego kalafiora. • mały kalafior lub pół większego • pół małej główki czerwonej kapusty • 350 gramów ziemniaków • czerwona(...) różyczki kalafior, poszatkowaną kapustę oraz obrane i pocięte ziemniaki. Mieszamy, posypujemy kminem rzymskim, wlewamy wywar. 2. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut, miksujemy na purée. Na talerzach...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...