• Informacje na temat:

    kalafior w słoiku

Przepisy na temat: kalafior w słoiku
  • Zamknij lato w słoiku

    ..., dodajemy wodę i zasmażamy z mąką, żeby zagęścić. Tym zalewamy surowe warzywa: kalafiora, fasolkę szparagową, fenkuła pokrojonego w kostkę, chili i cebulę. Do tego jabłko, na końcu mango i kolendra...

  • Witam, w tym roku stawiam na kompoty. Można już znaleźć czereśnie w rozsądnej cenie, dlatego zachęcam do tego, aby zamknąć je w słoiku i cieszyć się ich smakiem zimą. Wbrew pozorom nie zajmuję to tak wiele czasu :)

  • Egzotyczne warzywo: Karczoch

    Pochodzą z okolic Morza Śródziemnego, ale można je uprawiać także w Polsce. Podobnie jak u kalafiora, jadalny jest kwiat. Wygląda jak szyszka pokryta zielonofioletowymi, twardymi łuskami. Bardzo(...) ćwiartki lub ósemki. Układaj w słoiku, wrzuć pokrojony czosnek, przyprawy, skrop sokiem z cytryny i zalej oliwą. Słoik zamknij i odstaw na miesiąc. Podawaj jako przystawkę, dodawaj do sałatek...

  • Smaczne i zdrowe sniadanie na wynos dp pracy lub do szkoly. Podstawe stanowia platki owsiane namoczone w mleku (normalnym, migdalowym lub kokosowym) z aromatycznymi przyprawami, które po kilku godzinach w lodówce nabieraja kremowej konsystencji.. Przed podaniem uroizmaicone w tej wersji figami, zurawina, pistacjami i miodem. W innych wersjach moga to byc maliny i migdaly, tarta czekolada, banany i nasiona chia lub gruszka, orzechy i miód. W tym wypadku fantazja nie zna granic.

  • Idealna do kanapek :) Smak mojego dzieciństwa :)

  • kalafior zapiekany z parmezanem

  • Kolejna, bardzo smaczna konserwa z golonki wieprzowej (bez skóry) w słoiku.

  • Kolejna konserwa w słoiku, mielonka kanapkowa, bez użycia peklosoli, użyłam mielonej soli himalajskiej, różowej, naukowo stwierdzonej za najzdrowszą sól na ziemi. Mielonka jest smaczna, tyle że nie jest taka różowa jak mielonka z użyciem peklosoli.

  • Początek tygodnia to świetny czas na pierwszą propozycję lunchbox. Znudzeni kanapkiami? Może sałatka? Można ją zrobić zarówno w słoiku, jak i typowym pudełku lunchbox. Pierwszy raz sałatkę gyros jadłam na domówce u znajomych. Pamiętam, że moją uwagę najpierw zwrócił jej wygląd. Prezentowała się pięknie, podana w szklanej misie, każdą warstwę można było dokładnie obejrzeć. Kiedy powtórzyłam ją w domu, mój narzeczony Krzysiek powiedział, że gdybym zamieniła ogórki konserwowe na kiszone, byłaby...

  • Jest to konserwa zrobiona z pokrojonej w większą kostkę łopatki wieprzowej, natartej solą z pieprzem czarnym z dodatkiem czosnku i liścia laurowego. Bardzo smaczna jest do chleba jak i gorąca podana z kaszą i kiszonym ogórkiem. Tuszonki możemy robić z różnych mięs, wołowego, baraniny, cielęciny.

Artykuły na temat: kalafior w słoiku
  • Kiszonki. Zdrowie zamknięte w słoiku

    ..., buraki, cebulę, marchew, czy kalafior znajdziemy w nich receptury na kiszonki z truskawek, cytryn, a nawet serów i mięs. Warto je wypróbować, bo ta zdrowa i tradycyjna metoda fermentacji zapewnia...

  • Jadalny kwiat, a konkretnie róża. Albert Einstein mawiał, że to kapusta, tylko z wyższym wykształceniem. Fot. 123RF/Picsel W naturze występuje jedynie, jako roślina hodowlana, a na talerzach - najczęściej w kalafiorowej lub jako dodatek do obiadu. W takiej odsłonie jest smaczny, prosty i swojski. Czy kalafior może wystąpić w wersji de luxe?   Kalafior na surowoWbrew powszechnym przekonaniom kalafior może być jadany na surowo. Doskonale sprawdzi się, jako chrupiąca baza lub dodatek do sałatek....

  • Odejmij sobie lat, jedząc wielkanocne smakołyki

    ...i żołądka. A oprócz tego chrzan poprawia trawienie. Będziesz jeszcze zdrowsza! Najlepszy jest świeżo tarty korzeń - po niego sięgaj najczęściej. Unikaj chrzanu w słoiku (zawiera cukier, gumę guar(...), i poprawia ruchomość stawów. Będziesz jeszcze zdrowsza! Do galarety dodawaj chude mięso, np. ugotowanego indyka, cielęcinę i jarzyny ugotowane na półtwardo, mogą to być warzywa korzeniowe, brokuły, kalafior...

  • O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Oto kilka sprawdzonych przepisów, dzięki którym przygotujecie z ich wykorzystaniem smaczne i zdrowe dania. Fot. 123RF/PicselNaukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek organizmu oraz bardzo skutecznie usuwają z niego wolne...

  • Ziarnko do ziarnka

    ...świeżymi liśćmi kolendry i smażonymi szalotkami. Pilaw z dzikiego ryżu z kalafiorem, palonym masłem i migdałami W garnku na średnim ogniu rozgrzej 30 ml oliwy, zeszklij na niej cebulę(...) garnek z ognia i zostaw na 15 minut pod przykryciem. Pół godziny po wstawieniu ryżu rozgrzej piekarnik do 200°C, skrop kalafiora pozostałą oliwą, dopraw solą i pieprzem. Wyłóż blachę papierem do pieczenia...

  • Dlaczego tak dużo osób robi wędliny w domu? A dlatego, że w sklepach coraz częściej mamy do czynienia z produktami wędlinopodobnymi. Tyczy się to również konserw w słoikach. Fot. 123RF/Picsel Wędliny, choć wyglądają zachęcająco w sklepach, po kilku dniach spędzonych w lodówce tracą aromat i świeżość. W przypadku konserw w słoikach nie mamy pewności, co tak naprawdę się w nich znajduje. Dlaczego więc nie pokusić się o przygotowanie ich samodzielnie? To zbyt trudne? Nic bardziej mylnego! Wbrew...

  • Smaczne przetwory domowe

    ...przetwory. - Tak na dobre, sezon rozkręca się w lipcu, kiedy można już pasteryzować na przykład młodą marchewkę, kalafiory, fasolkę szparagową i zielony groszek. Przetwory z tych warzyw wymagają dwukrotnego(...) jabłek. Warto też nie zapomnieć o owocach dzikiej róży posiadających duże zapasy witaminy C. Jeśli chodzi o warzywa, to mamy do dyspozycji dojrzałe brokuły, kalafiory, bakłażany, cukinie. Z ogórków...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Nadaj im smak! Sięgnij po nowe Sosy do warzyw na ciepło Knorr: serowo-kremowy do brokułów i kalafiora, czosnkowo-serowy do szpinaku, ziołowo-maślany do mieszanki warzyw oraz tradycyjny do marchewki z groszkiem. Znakomitym sposobem na podanie rodzinie warzyw jest przygotowanie ich na ciepło - jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Teraz dzięki Sosom do warzyw na ciepło Knorr nabiorą one zupełnie nowego charakteru. Nowe sosy Knorr doskonale sprawdzają się w połączeniu ze świeżymi, jak i...