• Informacje na temat:

    kalafior sałatka na zimę

Przepisy na temat: kalafior sałatka na zimę
Artykuły na temat: kalafior sałatka na zimę
  • Zapasy na zimę

    ...zakręć.Przechowuj je w chłodnym miejscu. Sałatka wielowarzywna Składniki na 5-6 słoików: 1 kg ogórków, 3 strąki papryki czerwonej, 1 strąk papryki żółtej, 1 mały kalafior, 3-4 cebule, 1 średnia marchewka, 1/2 szklanki soli kamiennej, 2 szklanki cukru, 2 szklanki octu 10 proc., ziarenka gorczycy l listki laurowe, ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego. Ponadto: 5-6 słoików o poj. 720 ml Kalafior...

  • O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Oto kilka sprawdzonych przepisów, dzięki którym przygotujecie z ich wykorzystaniem smaczne i zdrowe dania. Fot. 123RF/PicselNaukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek organizmu oraz bardzo skutecznie usuwają z niego wolne...

  • Jedzenie dla urody i zdrowia zimą

    .... Plany dla piękna na zimę Gdy rozpoczynasz kolejną porę roku, koncentrując się na planach dla piękna na najbliższe miesiące, jasno określasz kierunek podróży ku zdrowiu i urodzie. Skopiuj tę listę i trzymaj ją gdzieś, gdzie będziesz mogła do niej zaglądać przez całą zimę, by krótkoterminowe cele mogły się zmienić w długoterminowe nawyki. 1. Dbaj o krążenie. Zimą pamiętaj, by regularnie się...

  • Jadalny kwiat, a konkretnie róża. Albert Einstein mawiał, że to kapusta, tylko z wyższym wykształceniem. Fot. 123RF/Picsel W naturze występuje jedynie, jako roślina hodowlana, a na talerzach - najczęściej w kalafiorowej lub jako dodatek do obiadu. W takiej odsłonie jest smaczny, prosty i swojski. Czy kalafior może wystąpić w wersji de luxe?   Kalafior na surowoWbrew powszechnym przekonaniom kalafior może być jadany na surowo. Doskonale sprawdzi się, jako chrupiąca baza lub dodatek do sałatek....

  • Dieta na problemy ze skórą

    ...włoskie, pistacje, pestki słonecznika i dyni. Muszą być świeże, bo kwasy omega szybko jełczeją. Kupuj orzechy w skorupkach, a jeśli obrane - to w małych opakowaniach. Sałatka z awokado: Awokado obierz(...) m.in.: cebula i czosnek, kapusta, kalafior, brokuły, rzepa. Cynk przyspieszy gojenie się ranek: Dużo go jest w mięsie drobiowym i owocach morza. Jednak na co dzień najlepszym jego źródłem są produkty...

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...

  • Nowalijki mogą być groźne. Sprawdź, co zawierają!

    Wiosenny detoks nie musi oznaczać rygorystycznej diety. Wystarczy zastąpić kawę i herbatę wodą, a do codziennego jadłospisu wprowadzić posiłki bogate w witaminy i substancje mineralne. Codziennie należy jeść zwłaszcza takie warzywa, jak papryka, natka pietruszki, kalafior, szpinak, marchew i sałata. Lekarze radzą jednak, by nowalijki wprowadzać stopniowo, nie rezygnując zbyt szybko z warzyw...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Zapiekanka codzienna

    ...warzyw... u mnie to byla to fasolka szparagowa z mroznki, ugotowana w osolonej wodzie ale moze to byc groszek, szpinak, marchewka, cukinia, baklazan, fenykul, kalafior, brokuly... i co tam jeszcze kto...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...