• Informacje na temat:

    kalafior kiszone

Przepisy na temat: kalafior kiszone
  • Wiosenna sałatka z rzodkiewką

    ...możemy po prostu zakisić. Do słoika wrzucamy rzodkiewki i np.: liście od kalafiora, czosnek, młode marchewki czy paprykę. Kiszone rzodkiewki mają wspaniały smak i piękny, różowy kolor (także w środku...

  • Sezon na kiszonki trwa. Oczywiście najpopularniejsze i najbardziej znane są kiszone ogórki, ale warto również kisić inne warzywa. Dzisiaj proponuję Wam ukiszenie kalafiora. Jeżeli macie wątpliwości, czy będzie Wam smakował, zróbcie pół kalafiora na próbę. Taki kalafior jest ukiszony po trzech dniach i według mnie jest wtedy najlepszy. Ma lekko słodkawy smak, jest chrupiący a jednocześnie delikatnie czuć go kiszonką. Z każdym kolejnym dniem kalafior nabiera kwaskowatego smaku ponieważ proces...

  • Bulion kompostowy, czyli co zrobić z obierkami

    ...niego obierki z 3 marchewek, obierki z dużego selera, obierki z 3 korzeni pietruszki, skrajne części czerwonej lub białej cebuli, głąb kapusty, 4 liście kalafiora, 2 plasterki świeżego imbiru...

  • kiszone warzywa po arabsku tak zwane "torszi"

  • Maia Sobczak: Jedzenie jest miłością

    ...się pomysłu, co z tym zrobić. Np. jest tu też fajny przepis na kiszone liście kalafiora. Bo my zwykle kupujemy kalafiora, liście obrywamy i one wędrują do kosza. Wydaje mi się, że to jest super pomysł(...) do zupy, podać osobno, z tych liści kalafiora zrobiłam też kimchi, taką polską wersję. Jednym słowem, wpisujesz się w trendy niemarnowania żywności, którą wykorzystujemy do ostatniego okruszka...

  • Kiszone warzywa: Kiszone warzywa to najlepszy probiotyk zwłaszcza jesienią i zimą. Są smaczne, tanie i bardzo zdrowe. Zawierają nie tylko cenne witaminy z grupy B ale i A, E, K . Są źródłem magnezu i potasu. Ułatwiają i przyśpieszają trawienie. Pomagają wzmocnić organizm, regulują florę bakteryjną, zmniejszają poziom cholesterolu. Wzmacniają włosy, paznokcie, wpływają na ładny wygląd skóry. Lekko zakwaszają organizm, więc nie mamy ochoty na podjadanie między posiłkami. Kiszonki...

  • Kulinarne abc

    ...razie jedne się rozgotują, a inne pozostaną twarde. Najpierw też wrzucaj do wody łodygi, a potem różyczki (brokułu, kalafiora). Pyszne zrazy wołowe Do wołowiny tradycyjnie dodaje się posiekaną cebulę, surowy albo wędzony boczek oraz kiszone lub konserwowe ogórki. Niektóre gospodynie boczek zastępują pokrojonymi w paski parówkami. Przed nałożeniem farszu do roladek mięso warto też posmarować...

  • Kiszony kalafior jest pyszny, zawsze się udaje i długo przechowuje, rok na pewno, a nawet dwa lata (znalazłam właśnie słoiczek w zakamarkach spiżarni i kalafior nadal jest ok)! Ogłaszam więc kalafiora królem kiszonek! Żadna kapusta i żadne ogórki nie wytrzymają takiej próby czasu.

  • Zamknij lato w słoiku

    ..., dodajemy wodę i zasmażamy z mąką, żeby zagęścić. Tym zalewamy surowe warzywa: kalafiora, fasolkę szparagową, fenkuła pokrojonego w kostkę, chili i cebulę. Do tego jabłko, na końcu mango i kolendra...

  • kalafior zapiekany z parmezanem

Artykuły na temat: kalafior kiszone
  • Kiszenie czas zacząć

    Wszystkie warzywa  Nie ograniczaj się do kiszenia ogórków i kapusty. W ten sposób można konserwować wiele warzyw. Doskonale smakują kiszone buraki, papryka, pomidory, marchew, kalafior, a nawet(...) bakterii gnilnych. Chroni przed nimi np. chrzan i czosnek. Do niektórych kiszonek (np. ogórków, pomidorów, papryki) warto włożyć 2-3 liście wiśni, czarnej porzeczki lub dębu. Zawarte w nich garbniki dodają...

  • Kiszenie to jeden z najprostszych sposobów konserwowania warzyw, Fot. 123RF/Picsel Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy. Kwas mlekowy, zawarty w różnego rodzaju kiszonkach, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami. Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza...

  • Zdrowie z beczki - warto docenić kapustę kiszoną

    Oczyszcza organizm, ma działanie antynowotworowe, wzmacnia odporność i pozwala pozbyć się kaca. Zalety kapusty kiszonej dostrzegł już Hipokrates. Dziś kupując ją w sklepie wybierajmy tę sprzedawaną z beczki - zachowuje najwięcej cennych dla zdrowia składników.

  • Różnego rodzaju kiszonki bardzo często goszczą na naszych stołach, gdyż stanowią podstawę wielu, tradycyjnych dań. Kochamy ich smak, jednak rzadko zastanawiamy się nad tym, jak wpływają na nasze zdrowie. Fot. 123RF/ Picsel Chociaż w wielu krajach kiszone warzywa uznawane są za zepsute, my Polacy wiemy co dobre. Kiszone warzywa są bowiem nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ...

  • Kiszonki. Zdrowie zamknięte w słoiku

    Po modzie na rośliny strączkowe i ziarna przychodzi czas na kolejny trend żywieniowy. Kiszenie. I to nie tylko ogórków i kapusty. Coraz częściej przygotowuje się kiszone owoce, truskawki czy śliwki, a nawet jadalne kwiaty. To o tyle zrozumiałe, że kiszenie pozwala na zatrzymanie drogocennych składników letnich owoców i korzystanie z nich zimą.

  • Jadalny kwiat, a konkretnie róża. Albert Einstein mawiał, że to kapusta, tylko z wyższym wykształceniem. Fot. 123RF/Picsel W naturze występuje jedynie, jako roślina hodowlana, a na talerzach - najczęściej w kalafiorowej lub jako dodatek do obiadu. W takiej odsłonie jest smaczny, prosty i swojski. Czy kalafior może wystąpić w wersji de luxe?   Kalafior na surowoWbrew powszechnym przekonaniom kalafior może być jadany na surowo. Doskonale sprawdzi się, jako chrupiąca baza lub dodatek do sałatek....

  • Dlaczego trzeba jeść kiszonki?

    ...biały barszcz. Obecnie wykorzystujemy do kiszenia także kapustę czerwoną i włoską, czosnek, cebulę, cukinię, pomidory, kalafiory, paprykę, marchew, rzodkiewkę, kukurydzę, świeże oliwki. A także(...) ciekawe, w procesie fermentacji zmniejsza się zawartość cukrów w przetworach, dlatego kiszonki są mniej kaloryczne i łatwiej strawne niż produkty świeże. Sok z kiszonek jest dobrym lekarstwem na...

  • Pokłońcie się: oto król Kalafior w pełni chwały. Najbardziej wszechstronne i najfajniejsze superwarzywo świata. Jest zdrowe i pożywne, wpisujące się w najnowsze trendy kulinarne i odpowiednie na ciepły zimowy obiadek u babuni (albo do samotnego wyjadania prosto z garnka na kanapie - wszak króla nie obowiązują żadne reguły). O błękitnej krwi kalafiora, kameleona wśród warzyw, świadczy 70 przepisów z całego świata. Pyszny i szlachetny przedstawiciel kapustowatych może zostać uprażony na piękny...

  • ​Co z czym się je, by nie szkodzić zdrowiu?

    ...stawów.  Źródła kwasu: szczaw, szpinak, rabarbar, botwina, buraki, ciemne piwo, czarna herbata, kawa, kakao, ziemniaki, jagody, orzechy, sezam, sałata, kapusta, kalafior, marchew, soja, figi, agrest(...) jodu. Niedobór tego pierwiastka prowadzi do chorób tarczycy.  ✖ Źródła goitrogenów: brukselka, kapusta, brokuły, kalafior, olej rzepakowy, chrzan, brzoskwinie, gruszki, rzodkiewka, szpinak, truskawki...

  • O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Oto kilka sprawdzonych przepisów, dzięki którym przygotujecie z ich wykorzystaniem smaczne i zdrowe dania. Fot. 123RF/PicselNaukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek organizmu oraz bardzo skutecznie usuwają z niego wolne...