• Informacje na temat:

    kalafior faszerowany

Przepisy na temat: kalafior faszerowany
  • Faszerowana kula

    Sposób przygotowania 1. Kalafior oczyść, umyj , włóż w całości do posolonej wrzącej wody, gotuj 15 minut. Wyjmij, wystudź. Usuń kilka różyczek ze środka. Drobno je posiekaj. Mięso wyrób z jajkami, bułką tartą, obranym i roztartym czosnkiem oraz posiekanym kalafiorem. Masę przypraw.  2. Miejsca po wyjętych różyczkach wypełnij ok. 1/3 farszu. Z reszty farszu uformuj placek na blasze przykrytej...

  • Smaczny pomysł na "Faszerowany kalafior"

  • Faszerowana głowa kalafiorowa

    Składniki na 4 porcje: - 1 duży jędrny kalafior, - 30 dag mięsa mielonego, - 3 łyżki bułki tartej, - 2 jajek, - 30 dag pomidorków koktajlowych, - biała cebula, - większa marchewka, - sól(...), dopraw vegetą, dodaj mięso mielone i podsmaż. Przestudź. Z kalafiora usuń kilka środkowych różyczek. Włóż kalafior na około 10 minut do osolonego wrzątku. Odcedź, dobrze osącz. Masę mięsną wymieszaj...

  • kalafior zapiekany z parmezanem

  • Kuchnia na cały tydzień

    ...i z zestawem surówek.  Sałatka z kalafiorem Sposób przygotowania 1. Czerwone cebule pokrój w piórka, przysmaż na gorącej oliwie. Cukinie posiekaj w kostkę, posyp solą i pieprzem, wrzuć na gorącą oliwę, smaż kilka minut, cały czas mieszając.  2. Orzechy pokrusz na mniejsze kawałki, pomidory suszone i koktajlowe pokrój. W dużej misce ułóż pomidory, cebulę, orzechy, kukurydzę. Kalafior...

  • Tak przygotowanego kalafiora lubie najbardziej.

  • Pyszne posiłki na cały tydzień

    ...przygotowania 1. Brokuł i kalafior pokrój w różyczki. Opłucz i ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Makaron ugotuj al dente. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i wymieszaj. Wlewaj mleko, mieszając cały czas, by sos zgęstniał. Przypraw.  2. W brytfance ułóż makaron, brokuł i kalafior. Zalej sosem beszamelowym, posyp startym parmezanem i tymiankiem. Piecz 15 minut. w temp. 180 st...

  • Kalafior z wody, jest mdły jak dla mnie a wystarczy parę przypraw i jest świetny.

  • Smaczne dania obiadowe

    Kulebiak z warzywami 1. Mąkę posiekaj z masłem, dodaj sól, cukier, drożdże, śmietanę, żółtka i jajka. Zagnieć, odstaw. Brokuł, kalafior, marchewkę ugotuj. Cebulę zrumień.  2. Warzywa przypraw, wymieszaj ze śmietaną i startym serem. Ciasto rozwałkuj. Wyłóż farsz, zawiń. Posmaruj jajkiem. Piecz 40 minut w temp. 180°C.  Makaron po włosku Sposób przygotowania 1. Zrumień cebulę...

  • Dziś postanowiłam zrobić dzień bez obiadu, zamiast dwudaniowego obiadu proponuję ugotowany kalafior w wodzie. Kalafior ma dużo witamin i jest bardzo zdrowym kwiatem.

Artykuły na temat: kalafior faszerowany
  • Kwiat kalafiora

    Faszerowany mięsem Składniki na 4 porcje: 1 duży kalafior, 30 dag mielonego mięsa (drobiowego, wołowego), 3 łyżki bułki tartej, 2 jajka, 30 dag pomidorków koktajlowych, biała cebula, marchewka(...) pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż warzywa na rozgrzanym oleju. Gdy marchewka zmięknie, dodaj mielone mięso. Przypraw vegetą i smaż tak długo, aż mięso będzie zrumienione. Kalafiora oczyść, odetnij kwiat tuż...

  • Jadalny kwiat, a konkretnie róża. Albert Einstein mawiał, że to kapusta, tylko z wyższym wykształceniem. Fot. 123RF/Picsel W naturze występuje jedynie, jako roślina hodowlana, a na talerzach - najczęściej w kalafiorowej lub jako dodatek do obiadu. W takiej odsłonie jest smaczny, prosty i swojski. Czy kalafior może wystąpić w wersji de luxe?   Kalafior na surowoWbrew powszechnym przekonaniom kalafior może być jadany na surowo. Doskonale sprawdzi się, jako chrupiąca baza lub dodatek do sałatek....

  • Sezon na kalafiora

    Tanie, smaczne i efektowne - dania z kalafiora nie tylko dla wegetarian.

  • O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Oto kilka sprawdzonych przepisów, dzięki którym przygotujecie z ich wykorzystaniem smaczne i zdrowe dania. Fot. 123RF/PicselNaukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek organizmu oraz bardzo skutecznie usuwają z niego wolne...

  • Papryka faszerowana po bretońsku, na rosyjskich talerzach !

    Gdzie Bretania a gdzie Rosja? Ale jakoś tak mi się wczoraj zbiegło jedno z drugim. Przepis na te papryki mam od mojej teściowej. Lubię je robić bo pachną latem. Co mają wspólnego z Bretania? To, że nadziewa się je kalafiorem a ten zwany jest we Francji często “Prince de Bretagne”, czyli Księciem z Bretanii. I faktem jest, że najwięcej uprawia się kalafiorów w Bretanii. Zresztą “Prince de Bretagne...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Jamie gotuje po włosku, Jamie Oliver

    Jamie gotuje po włosku jest hołdem na cześć kuchni Włoch. Jamie chce się podzielić miłością, jaką darzy ulubioną gastronomię smakoszy z całego świata, prezentując łatwe w przygotowaniu, znane i lubiane klasyki: kurczaka z wyspy Salina, faszerowaną focaccię, zapiekankę z risotto, pieczony kalafior, klasyczną carbonarę czy tiramisu z limoncello. Dzięki tej książce wyczarujesz w kuchni wspaniałe...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Chudnij bez efektu jo-jo

    ...słonecznika. Obiad: ryba z grilla, ogórek kiszony. Kolacja: krem z kalafiora (bez śmietany). 9/2016 Na Żywo...

  • Gdy nadchodzi jesień, nabieramy ochoty na sycące i rozgrzewające dania. W tym wypadku nic nie sprawdzi się tak dobrze, jak sezonowe, faszerowane warzywa. Oto kilka przepisów, które musicie koniecznie wypróbować. Fot. 123RF Najczęściej faszerujemy papryki i cukinie, jednak warto przygotować w ten sposób także inne warzywa. Początek jesieni daje nam w tej kwestii ogromny wybór, a jedynym ograniczeniem staje się wyłącznie nasza wyobraźnia. Zachęcamy was również do eksperymentowania z...