• Informacje na temat:

    kajzerki na zakwasie

Przepisy na temat: kajzerki na zakwasie
  • Jak wybrać chleb, by był naprawdę dobry?

    .... odchudzanie. Szukaj chleba na naturalnym zakwasie (ma lekko kwaskowy smak). Zawiera kwas mlekowy, który ułatwia trawienie. Hamuje rozwój złych bakterii, a sprzyja rozwojowi dobrych, podnosząc odporność organizmu i działając przeciwnowotworowo.  Zakwas neutralizuje też antyodżywcze związki fityniany.  Jeśli chleb nie jest na zakwasie, jedz go rzadziej, np. 2-3 razy w tygodniu. Jedzenie chleba żytniego...

  • Pyszne bułeczki typu kajzerki.

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...dziczyzny ●50 dag mięsa z zająca lub królika, ●50 dag podgardla wieprzowego; do gotowania mięsa: 3 listki laur., pieprz, ziele ang. ●50 dag wątróbek ●2 kajzerki ●3 jajka ●10 dag słoniny ●10 dag tartej bułki(...) podsmaż. Wszystko zmiel 3 razy. Dodaj żółtka, przyprawy. Kajzerki namocz w sosie z gotowania mięsa. Odciśnij, zmiel, dodaj do mięsa wraz z resztą wywaru i ubitymi białkami. Blachę natłuść, obsyp tartą...

  • Mój mąż twierdzi,że ZA KOMUNY takie były.Nie wiem,nie pamiętam,mała byłam;-))

  • Pieczenie chleba w domu

    ...typowych chlebów z orzechami. W Polsce lubiane są przede wszystkim bułki pszenne, np. kajzerki, angielki, sznytki itp. Gdyby gdziekolwiek istniało chlebowe eldorado, to byłyby ponad wszelką wątpliwość...

  • Najlepsze domowe bułki jakie jadłam.

  • Rozpoczęła się jesień i wystartowałam z pieczywem,tu akurat przepis udostępniła koleżanka,łatwy,lekki i przyjemny,więc poczyniłam :-)

  • Smaczne bułeczki na formę popularnych kajzerek zachwycą każdego sympatyka domowych wypieków!

  • Domowe bułeczki to samo zdrowie, a z dodatkiem czarnuszki stają się jeszcze lepsze!

  • Buleczki sa miekkie, robi sie je bardzo szybko (najlepiej wszystkie skladniki wymieszac mikserem - hakiem).

Artykuły na temat: kajzerki na zakwasie
  • Jak nie marnować żywności

    ...będą mieć większy apetyt?  Kupuj żywność dobrej jakości - zamiast wyrzucać czerstwe na drugi dzień pieczywo, głęboko mrożone i odpiekane w sklepie, kup prawdziwy chleb na zakwasie - zapłacisz więcej(...) korzyść - zupa będzie mniej kaloryczna; czerstwe kajzerki wysusz i zetrzyj na tarce - będziesz mieć domową bułkę tartą do panierowania ryb i kotletów; ugotowałaś za dużo ziemniaków - możesz z nich zrobić...

  • Chleb przygotowany w domu smakuje wybornie. Skorzystajcie z przepisu jurorów i spróbujcie upiec takie cudo samodzielnie. Ciasto właściwe 160g semoliny320g mąki 340g - 370g wg oceny uczestnika na podstawie wilgotności w danym dniu30g ciemnej melasy4 g drożdży 10g drobnej soli morskiej200g zakwasuSemolina do obsypania łopaty do chlebaCzarny sezam do obtoczenia bochenka Wykonanie Piekarnik nagrzać do 240 st C. Włożyć do niego garnek żeliwny z przykrywką. Zmieszać ze sobą mąki. W wodzie...

  • Jasne, ciemne, czy razowe: komu jakie służy?

    ...czerstwe pszenne pieczywo, np. chałka, która bardzo rzadko wywołuje dolegliwości trawienne. Pieczywo pszenne Bagietki i kajzerki -  Wypiekane z mąki pszennej oczyszczonej, mają niewiele błonnika. Są(...), molibdenu oraz chromu. Popularny razowiec ma sporo błonnika, dlatego może nie służyć seniorom, rekonwalescentom, osobom na diecie lekkostrawnej. Żytnie na zakwasie to pieczywo dobre dla nerwusów...

  • Barszcz czerwony to nieodłączny element polskiej wigilii. Tego dnia w naszych kuchniach rządzi tradycja, dlatego warto poznać domowy sposób na prawdziwy zakwas z buraków. Fot. 123RF/Picsel Ciężko wyobrazić sobie bez niego Boże Narodzenie. Jego aromat pamiętamy z dzieciństwa, jako ten, który rozpoczynał najznakomitszą kolację całego roku. Jako że jego smak jest niezastąpiony, nie warto używać gotowych koncentratów, a postawić na tradycyjny barszcz zrobiony na zakwasie z buraków. Oto kilka...

  • Produkty, które pomogą wyleczyć się z letniej anginy i uchronią przed kolejną

    Taka infekcja często potrafi dopaść nas także w największy upał. Można jednak tak odżywiać się w trakcie choroby i w okresie rekonwalescencji, aby mocny ból gardła i wysoka gorączka znów nie zepsuły nam lata.

  • Żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole i specjalność naszej polskiej kuchni. Aby zachwycał swoim wyrazistym smakiem, powinien być przygotowywany ze specjalnych składników – zakwasu, odpowiednio dobranych warzyw, mięsa, jaj i przypraw. Fot. materiały prasowe Jak go zrobić, by podbił podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy? Co dodać, by wzmocnić jego aromat? Przedstawiamy 3 sprawdzone przepisy na idealny wielkanocny żurek. Smak tradycjiZnany od pokoleń żurek swój...

  • Kiedy regularnie staję na macie, w moim życiu wszystko samo doskonale się układa

    ...jeśli jest się przyzwyczajonym do kajzerki z szynką. Choćby dla eksperymentu. To nie jest przecież „wszystko albo nic”. Polacy zaczęli chodzić na sushi, a w hamburgerze zwykle jest listek sałaty...

  • W ostatnich latach w naszym kraju zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy, bo w końcu nic nie smakuje tak dobrze jak kromka świeżego, domowego pieczywa. Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają...

  • Chleb chlebowi nierówny...

    ..., np. żytnia razowa 2000, pytlowa 720, pszenna chlebowa 850 i 750. Dobry chleb musi przez określony czas rosnąć na drożdżach lub na zakwasie. Po upieczeniu jest ciężki, lekko wilgotny, zwarty, dość(...) (stąd nazwa: razowy) całych ziaren zbóż. Może być na zakwasie lub na drożdżach. Ma niejednolitą szarobrunatną barwę. Uwaga: pieczywo o ciemnobeżowym zabarwieniu nie ma nic wspólnego z razowcem: jest...

  • W ostatnich latach w Polsce zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy. Jednak, od dłuższego czasu, jesteśmy bombardowani informacjami, dotyczącymi szkodliwości chleba. Czy nasze obawy mają pokrycie w rzeczywistości? Fot. 123RF "Jeśli chcesz schudnąć, w pierwszej kolejności odstaw chleb" - któż z nas nie słyszał takiej porady? Czy faktycznie pieczywo tak bardzo zagraża naszemu zdrowiu i sylwetce? Bardzo trudno w to...