• Informacje na temat:

    kajmaki z gotową masą

Przepisy na temat: kajmaki z gotową masą
  • Przepyszne słodkie ciasto

  • Mazurek

    Z kajmakiem i baziami.

  • Sernik świetnie się kroi, ma delikatny niezbyt słodki smak i do tego powierzchnia jego jest gładka bez żadnych pęknięć. Spód z herbatników i orzechów idealnie pasuje do smaku sera i masy krówkowej.

  • Wielkanocny mazurek

    Mazurek to tradycyjne wielkanocny wypiek, przygotowany na bazie kruchego ciasta, masy kajmakowej i dużej ilości bakalii. Tradycyjne mazurki wypieka się w różnych formach i kształtach. Mogą być owalne lub kwadratowe, te najbardziej popularne – prostokątne z masą z orzechów włoskich, nazywane są mazurkami orzechowymi i pochodzą z Kujaw.

  • Większość przepisów na mazurka zawiera tylko jedno ciasto, masę i jest bogato zdobiony. U mnie w domu mazurek też zawsze był z masą ale zawierał aż trzy ciasta. Taki właśnie, rodzinny przepis mam dzisiaj dla Was. Dla mnie jest to mazurek idealny, chodź innych też nie odmawiam ;)

  • 3 sekrety udanego sernika na Wielkanoc i sernik - pewniak z urządzeniem Thermomix®

    ...miksowaniu. Kiedy mamy już gotową masę - czas na pieczenie. W tym przypadku ponownie ogromne znaczenia ma temperatura. Im temperatura niższa, a czas pieczenia dłuższy, tym mniejsza tendencja do(...)®. Delikatny, puszysty sernik z kajmakiem kakaowym na kruchych herbatnikach, którego masę zamiast upiec – gotujemy, to idealne rozwiązanie na wielkanocny stół. Sernik gotowany Sposób...

  • Sernik idealny, lekki, puszysty i mega smaczny :) Prawdziwa rozkosz dla podniebienia :)

  • Kajmakowe babeczki

    Pomysł na pyszny deser!

  • Na ciasto miodowe u nas w domu zawsze są chętni. Tym razem wersja z masą budyniową, karmelem i prażonym słonecznikiem. Całość przełamana kwaskowatym dżemem. Największym mankamentem tego ciasta jest to ,że musi trochę poleżakować, aby zmiękło. U nas zawsze jest z tym problem, jemy twarde :)

Artykuły na temat: kajmaki z gotową masą
  • Opływają w czekoladzie. Orzeszki z kajmakiem

    ....  Połówkę orzeszka napełniam masą kajmakową i zlepiam z drugą połówką.  Gotowe ciastko zanurzam do połowy w polewie czekoladowej i posypuję mielonymi orzechami.  Zobacz także:

  • Zjedlibyśmy coś, ale tak naprawdę nie mamy ani pomysłu, ani czasu na wielkie gotowanie. Co robić? Gotować, ale szybko, zdrowo i tanio. Przedstawiamy przegląd potraw, które można przygotować dokładnie w kwadrans. Fot. 123RF/PICSEL Jesteśmy coraz bardziej zapracowani, przez co w ciągu tygodnia, pozostaje nam niewiele czasu na gotowanie. Jednak nie oznacza to, że jesteśmy skazani na zupki z proszku i nieciekawie wyglądające mrożonki. Pyszny obiad można przygotować nawet w 15 minut, jednak w tym...

  • Pyszności z Małopolski

    .... Gotową wyłóż na ciasto i zostaw do ostygnięcia. Mazurek ozdób skórką pomarańczową. Schab ze śliwkami Składniki: 80 dag schabu, 20 dag susz. śliwek, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, po łyżeczce(...) rozpuści. Odrobinę galarety wlej na przygotowany półmisek. Zastudź. Resztę masła utrzyj z chrzanem i napełnij masą pozostałe śliwki. Osącz brzoskwinie i pokrój je w plasterki lub na ćwiartki...

  • Zjedlibyśmy coś, ale tak naprawdę nie mamy ani pomysłu, ani czasu na wielkie gotowanie. Co robić? Gotować, ale szybko, zdrowo i tanio. Przedstawiamy listę potraw, które można przygotować dokładnie w kwadrans. Fot. 123RF/PICSEL Jesteśmy coraz bardziej zapracowani, przez co w ciągu tygodnia pozostaje nam niewiele czasu na gotowanie. Jednak nie oznacza to, że jesteśmy skazani na zupki z proszku i nieciekawie wyglądające mrożonki. Pyszny obiad można przygotować nawet w 15 minut. Jednak w tym...

  • JADLODAJNIA   " LUCIA "

    przed krotkim pozegnaniem ( mam nadzieje ) z Wami .... wyciagne zolty garnek i wsadze do niego 2 w 1 ... bedzie to moja   PAPRYKA FASZEROWANA       I        ...

  • Wyczekiwany najbardziej przez najmłodszych, którzy pod groźbą jego braku zjadają pilnie nawet brukselkę. Czasem jednak nie mamy już siły, by go zrobić. O czym mowa? Oczywiście o deserze. Oto nasze propozycje na desery, które są smaczne i szybkie. Fot. 123RF/Picsel Z pewnością każdy z nas doskonale zna to uczucie, gdy nachodzi nas nagła ochota na coś słodkiego. W takiej sytuacji mało kto zaczyna przygotowywać ciasto lub inny skomplikowany deser, który pozwoli nam zaspokoić zachciankę już po...

  • Słodki warunek małżeńskiego dobrobytu

    .... W tamtych czasach był to słodki cienki placek (w języku włoskim torta oznacza placek) przełożony masą migdałową i ozdobiony bogatymi wzorami. Torty były dość ekskluzywnymi i drogimi deserami, toteż(...) wyrobieniu ciasto jest dzielone na dwie lub trzy części i przekładane różnego rodzaju masami smakowymi - od kwaskowych (np. powidłami, dżemem, masą cytrusową), przez średnio słodkie (np. masą śmietankową...

  • Musicie przyznać, że deser Kuby wygląda imponująco. Ciasto przełożone masą śmietanową i polane czekoladą bez wątpienia posmakuje wszystkim. Ciasto 1 szklanka mąki pszennej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1/3 szklanki gorzkiego kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia8 dużych jajszczypta soli1 szklanka drobnego cukru½ szklanki oleju rzepakowego Konfitura z owoców leśnych½ kg owoców leśnych: maliny, jeżyny, jagody150 g cukrukilka listków mięty Masa 850 ml śmietany 30%2 łyżki soku z cytryny2 łyżki...

  • Ania zaskoczyła wszystkich, postanowiła upiec nietypowe biszkopty:" genueński i z orzechów laskowych. Przełożyła je kremem z marakui, hibiskusowym i maślanym. Biszkopt genueński40 g masła6 jaj150 g drobnego cukru100 g tortowej mąki pszennej70 g mąki ziemniaczanej Biszkopt z orzechów laskowych2 białka 100 g cukru180 g jajek (3 jajka)70 g żółtek (2 żółtka)220 g cukruszczypta soli260 g mąki z orzechów laskowych120 g mąki pszennej Krem z marakui6 g żelatyny30 g zimnej wody150 g pulpy z marakui...

  • Aby uzyskać jak najlepsze efekty pieczenia należy zadbać o odpowiednią temperaturę oraz obieg i wilgotność powietrza. Szefowie kuchni od lat wykorzystują do tego dobroczynne działanie pary. Dzięki temu ich wypieki wyrastają równo, będąc jednocześnie miękkie i delikatne. Ty także możesz skorzystać z zalet pary dzięki piekarnikowi Electrolux PlusSteam. Fot. 123RF Tarta cytrynowa z bezą 50 g cukru pudru 130 g masła 180 g mąki 10 g wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mąkę, cukier puder i masło miksuj w...