• Informacje na temat:

    kabaczek placki

Przepisy na temat: kabaczek placki
  • Dynia, melon, kabaczek - niedocenione trio

    ...makaronu, lecza, panierowanych kotlecików i placków" - wylicza. Jedną z propozycji autorki jest właśnie nadziewany mięsem kabaczek. Do jego przygotowania potrzebne będą następujące składniki: mały kabaczek, 200 g piersi z kurczaka, 1/2 łyżeczki suszu warzywnego, 1/3 szklanki płatków ryżowych, 2 łyżki płatków quinoa, marchewka, pietruszka, kawałek selera, wiejskie jajko, łyżka posiekanej natki...

  • Jak już wcześniej pisaliśmy, kabaczki obrodziły. Pomimo swej wielkości, miąższ mają bardzo delikatny. Placki przygotowuje się w oka mgnieniu. Dzięki temu, że kabaczek jest miksowany z jajkami, powstaje bardzo puszysta masa. Tak też zostaje do końca. Są niesamowicie delikatne w środku, chrupiące na zewnątrz.

  • Kabaczek, król leczo

    Włoski przysmak Kabaczek jest odmianą dyni. Odmianę tę wyselekcjonowano we Włoszech, gdzie roślina nosi nazwę "zucchini". Toteż w Polsce do dziś obowiązują dwie nazwy - cukinia i kabaczek. Przy czym kabaczkiem nazywamy raczej odmiany ciemnozielone, cukinią te jasnożółte. Kabaczek jest wdzięczny w uprawie, rośnie chętnie i pod koniec lata posiadacze działek często obdarowują znajomych...

  • Sezon na kabaczki w pełni czas więc przyrządzić pyszne placuszki.

  • Racuszki z cukinii

    ...umieść w misce i dokładnie wymieszaj widelcem. Na patelni rozgrzej olej. Usmaż na nim małe racuszki z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki skrop sokiem wyciśniętym z limonki. Racuszki cukiniowe...

  • Bardzo lubię młode kabaczki, szczególnie smażone w tej wersji.

  • Otręby w kuchni - przemycamy zdrowie

    ...rodzaju placki czy racuchy zwykle kojarzą się z cięższą, wysokokaloryczną kuchnią. Na szczęście niekoniecznie musi tak być. Szczególnie w sezonie wiosenno-letnim warto skorzystać z niskich cen warzyw(...). Warzywo łączymy z jajkiem, mąką, odrobiną oliwy, otrębami, solą, pieprzem i innymi ulubionymi ziołami. Na dobrze rozgrzanej teflonowej patelni z odrobiną tłuszczu, łyżką kuchenną formujemy placki...

  • Wspaniały dodatek do mięs.

  • Pyszna przekąska na szczególną okazję.

  • sierpniowe smaczki

Artykuły na temat: kabaczek placki
  • Kabaczek, król leczo

    Kabaczek jest odmianą dyni, którą wyselekcjonowano we Włoszech, gdzie roślina nosi nazwę "zucchini". Toteż w Polsce do dziś obowiązują dwie nazwy - cukinia i kabaczek. Przy czym kabaczkiem nazywamy raczej odmiany ciemnozielone, cukinią te jasnożółte. Kabaczek jest wdzięczny w uprawie, rośnie chętnie i w końcu lata, zaś posiadacze działek często obdarowują znajomych wydłużonymi owocami o wadze...

  • Czy wiedzieliście, że melon to gatunek ogórka? Nie? A, że arbuz to warzywo dyniowate? Pewnie też nie. Wiedzą o tym autorzy tej książki, którzy przygotowali dla was smakowite przepisy na warzywa dyniowate. Ogórek, dynia, cukinia, arbuz, melon - czyli 107 kolorowych i smakowitych przepisów na wiosenny talerz!W książce znajdziesz przepisy na: Wegetariański tatar na komosie Lody ogórkowe z serem ricotta, miodem oraz nutą rozmarynu i zielonego pieprzu Pizza z pesto z fioletowego jarmużu Pieczone...

  • Jak obniżyć zbyt wysoki poziom cukru?

    ..., szparagi, cebula, kabaczek, cukinia, kalafior, papryka zielona, pomidory, szczypiorek. Nie zapominaj także o bogatych w chrom brokułach i grzybach. Tylko do 1-2 porcji dziennie ogranicz jedzenie(...) z proszku), frytki, placki ziemniaczane, pyzy, knedle, pierogi ruskie, kopytka; - produkty o wysokim indeksie glikemicznym, np. rzepę; - produkty typu fast-food; - wszelkie konserwy. Oznacz...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Otręby w kuchni - przemycamy zdrowie

    ...stosuje wegetariański model żywienia lub po prostu ma ochotę na danie jarskie, w tym przepisie świetnie sprawdzi się również kabaczek lub cukinia. W przypadku kabaczka należy jednak pamiętać, aby przed(...), mąką, odrobiną oliwy, otrębami, solą, pieprzem i innymi ulubionymi ziołami. Na dobrze rozgrzanej teflonowej patelni z odrobiną tłuszczu, łyżką formujemy placki, które smażymy z obu stron. Warto uzbroić...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Otręby w kuchni - przemycamy zdrowie

    ...rodzaju placki czy racuchy zwykle kojarzą się z cięższą, wysokokaloryczną kuchnią. Na szczęście niekoniecznie musi tak być. Szczególnie w sezonie wiosenno-letnim warto skorzystać z niskich cen warzyw(...). Warzywo łączymy z jajkiem, mąką, odrobiną oliwy, otrębami, solą, pieprzem i innymi ulubionymi ziołami. Na dobrze rozgrzanej teflonowej patelni z odrobiną tłuszczu, łyżką kuchenną formujemy placki...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Przekąski w sam raz na imprezę

    ...wegetariańskiego, np. zapiekane kabaczki w sosie koperkowym . Podstawą dania jest kabaczek (bez skórki i miąższu), oprócz tego - tłuszcz, bułka tarta i sos. Aby go przygotować, wystarczy łyżka masła, łyżka...

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...