• Informacje na temat:

    kabaczek co z nim zrobic

Przepisy na temat: kabaczek co z nim zrobic
  • Racuszki z cukinii

    ...umieść w misce i dokładnie wymieszaj widelcem. Na patelni rozgrzej olej. Usmaż na nim małe racuszki z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki skrop sokiem wyciśniętym z limonki. Racuszki cukiniowe...

  • Ugotowany,niepotrzebny.

  • Pyszne i zdrowe dary jesieni

    ...w kostkę. Posiekaj drobno koperek. Przełóż składniki do miski, dodaj odrobinę oliwy z oliwek, dokładnie wymieszaj. Sałatkę podawaj na zimno lub ciepło. Kabaczek (po 9.-10. miesiącu) To jedna(...) majonezu i pół łyżeczki ketchupu. Dokładnie wymieszaj sos i dopraw go do smaku szczyptą cukru. Polej nim sałatkę i posyp ją orzechami startymi na tarce.

  • Patison. Z czym się go je?

    ..., cukinią czy kabaczkiem. Jego wszechstronne zastosowanie - do jedzenia na surowo, ale także po ugotowaniu, uduszeniu, upieczeniu czy usmażeniu, sprawia, że można przygotować z nim wiele ciekawych...

  • Kasztany jadalne to przysmak, którego nie mogą odmówić sobie Włosi czy Francuzi. Papierowe rożki wypełnione gorącymi kasztanami są tam nieodzownym elementem jesiennych spacerów. Podaje się je jako oddzielną przekąskę bądź jako ciekawy dodatek do dań. Specjał ten znajdziemy również w stolicy Polski. Sezonowy owoc pełen witamin, który smakuje i sprawdza się w wielu potrawach wprowadzają do swojego menu kolejne restaurajce

  • Czasem zdarza się, że kupując nawet świeżą rybę czuć ją mułem, szlamem itp . - po prostu ryba brzydko pachnie. jest kilka sposobów by pozbyć się tego "zapaszku".

  • Ciastek mamy w sklepach mnóstwo, ja stawiam na własnoręcznie zrobione a ile zabawy...ci którzy lubią piec wiedzą o czym mówię, pasja i pomysły potrafią stworzyc cuda.....

  • Pyszna przekąska na szczególną okazję.

  • Zawsze kiedy gotuję rosół zostaje mięso i dlatego też dokładam kilka składników i mam pasztet.

Artykuły na temat: kabaczek co z nim zrobic
  • Owoce i warzywa z balkonu. Jak to zrobić

    ...i spółka Na większym balkonie udadzą się warzywa dyniowate, czyli kabaczek, cukinia, patison. Na pewno wzbudzą zachwyt gości. Jednak nie czekaj zbyt długo ze zbiorem warzyw. Smaczniejsze są te mniejsze (kabaczek do 20 cm, cukinia do 10-12 cm). Jak o nie dbać? Wysiej je pod koniec maja, od razu do dużych pojemników, bo nie lubią przesadzania. Zainstaluj solidne kratki, po których będą mogły się piąć...

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Co zrobić, by smyk polubił warzywa?

    ...ptysiowego, dziecko na pewno ochoczo sięgnie po łyżkę. Inny pomysł na doskonałą warzywną zupę to zmiksowane gotowane jarzyny - kalafior, marchew, kabaczek i pomidor - z odrobiną czosnku i bazylii oraz(...) zimno (pokrój w cienkie plastry i układaj na kromkach pieczywa). Zadbaj o wygląd Jeśli szkrab dostanie kolorowy talerzyk, a na nim ułożoną z warzyw zabawną kompozycję - np. grzybek czy domek...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Fot. 123RF/Picsel Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone, jasnozielone, czasem nakrapiane, a czasem żółte. Cały czas mamy do czynienia z tym samym warzywem. Im mniejsza cukinia, tym lepsza, im bardziej wyrośnięta tym mniej sprężysta i bardziej gumowata. Z dużych...

  • Patison na talerzu

    ..., dodaj miód, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz po szczypcie soli i pieprzu. Słoiczek dokładnie zakręć i potrząsaj nim dynamicznie aż wszystkie składniki sosu winegret dokładnie się połączą. Możesz też przygotwać więcej sosu winegret i przechowywać go w słoiczku w lodówce, a jedynie przed użyciem potrząsnąć nim energicznie, by składniki ponownie się połączyły. Na talerzu rozłóż kawałki...

  • W wielkanocnym koszyku chrzan symbolizuje gorycz męki Chrystusa. Jednak ma dla nas także zastosowanie praktyczne. Ze względu na szereg właściwości zdrowotnych zalecany jest osobom cierpiącym na otyłość czy nadciśnienie. Fot. 123RF/Picsel Jak chrzan wpływa na nasz organizm i z czym właściwie najlepiej go łączyć? Oto krótka historia jednej z najpopularniejszych przypraw w Polsce. Kilka faktów o chrzanie Chrzan znany był już w czasach starożytnego Egiptu i Rzymu, niemniej jednak za „ojczyznę"...

  • Krótkie posty znanych dietetyków

    ..., specjalista w dziedzinie badań nad starzeniem i chorobami z nim związanymi. Opracował plany okresowych postów zapewniających długie życie oraz pomagających w leczeniu wielu chorób, np. cukrzycy. Zasady...

  • Ta cudownie zielona pasta przywędrowała do nas wprost ze słonecznej Italii i jest jednym z symboli tamtejszej kuchni. Pełno w niej aromatów i witamin, które usprawniają pracę naszego organizmu. Klasyczna wersja składa się głównie z bazylii, ale pesto niejedno ma imię. Czy znacie inne oblicza tej pasty? Fot. 123RF/Picsel Kuchnia Półwyspu Apenińskiego słynie z prostoty i wyrazistych smaków. Lasagne, spaghetti carbonara lub pizza to klasyczne potrawy, po które bardzo chętnie sięgają smakosze z...

  • Odstaw cukier w trzy dni

    ...nabiału dziennie (np. 30 g sera, mały jogurt lub pół szklanki mleka) oraz więcej warzyw (np.: pomidory, świeża marchew, kabaczek). Wolno zjeść jedno jabłko dziennie. W drugim tygodniu dochodzą m.in...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Święta Bożego Narodzenia są najbardziej rodzinnymi, dlatego wszystkie potrawy jakie serwujemy na wigilijnym stole przygotowujemy z wielką dbałością i zgodnie z tradycjami. Do dań wybieramy najlepszej jakości składniki, z zakamarków szaf wyciągamy najpiękniejsze...