• Informacje na temat:

    kabaczek co z nim zrobic

Przepisy na temat: kabaczek co z nim zrobic
  • Racuszki z cukinii

    ...umieść w misce i dokładnie wymieszaj widelcem. Na patelni rozgrzej olej. Usmaż na nim małe racuszki z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki skrop sokiem wyciśniętym z limonki. Racuszki cukiniowe...

  • Pyszne i zdrowe dary jesieni

    ...w kostkę. Posiekaj drobno koperek. Przełóż składniki do miski, dodaj odrobinę oliwy z oliwek, dokładnie wymieszaj. Sałatkę podawaj na zimno lub ciepło. Kabaczek (po 9.-10. miesiącu) To jedna(...) majonezu i pół łyżeczki ketchupu. Dokładnie wymieszaj sos i dopraw go do smaku szczyptą cukru. Polej nim sałatkę i posyp ją orzechami startymi na tarce.

  • Kasztany jadalne to przysmak, którego nie mogą odmówić sobie Włosi czy Francuzi. Papierowe rożki wypełnione gorącymi kasztanami są tam nieodzownym elementem jesiennych spacerów. Podaje się je jako oddzielną przekąskę bądź jako ciekawy dodatek do dań. Specjał ten znajdziemy również w stolicy Polski. Sezonowy owoc pełen witamin, który smakuje i sprawdza się w wielu potrawach wprowadzają do swojego menu kolejne restaurajce

  • Patison. Z czym się go je?

    ..., cukinią czy kabaczkiem. Jego wszechstronne zastosowanie - do jedzenia na surowo, ale także po ugotowaniu, uduszeniu, upieczeniu czy usmażeniu, sprawia, że można przygotować z nim wiele ciekawych...

  • Czasem zdarza się, że kupując nawet świeżą rybę czuć ją mułem, szlamem itp . - po prostu ryba brzydko pachnie. jest kilka sposobów by pozbyć się tego "zapaszku".

  • Ciastek mamy w sklepach mnóstwo, ja stawiam na własnoręcznie zrobione a ile zabawy...ci którzy lubią piec wiedzą o czym mówię, pasja i pomysły potrafią stworzyc cuda.....

  • Pyszna przekąska na szczególną okazję.

  • Zawsze kiedy gotuję rosół zostaje mięso i dlatego też dokładam kilka składników i mam pasztet.

  • Przynajmniej raz w tygodniu jadamy coś smażonego. Odwiecznym problem jest pryskający tłuszcz. Co zrobić by nas nie oparzył podczas smażenia?

Artykuły na temat: kabaczek co z nim zrobic
  • Owoce i warzywa z balkonu. Jak to zrobić

    ...i spółka Na większym balkonie udadzą się warzywa dyniowate, czyli kabaczek, cukinia, patison. Na pewno wzbudzą zachwyt gości. Jednak nie czekaj zbyt długo ze zbiorem warzyw. Smaczniejsze są te mniejsze (kabaczek do 20 cm, cukinia do 10-12 cm). Jak o nie dbać? Wysiej je pod koniec maja, od razu do dużych pojemników, bo nie lubią przesadzania. Zainstaluj solidne kratki, po których będą mogły się piąć...

  • Na straganach obok cukinii i kabaczków leżą dynie. Co łączy te warzywa? Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznymi mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta.   Trop polski i włoski Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone,...

  • Co zrobić, by smyk polubił warzywa?

    ...ptysiowego, dziecko na pewno ochoczo sięgnie po łyżkę. Inny pomysł na doskonałą warzywną zupę to zmiksowane gotowane jarzyny - kalafior, marchew, kabaczek i pomidor - z odrobiną czosnku i bazylii oraz(...) zimno (pokrój w cienkie plastry i układaj na kromkach pieczywa). Zadbaj o wygląd Jeśli szkrab dostanie kolorowy talerzyk, a na nim ułożoną z warzyw zabawną kompozycję - np. grzybek czy domek...

  • W wielkanocnym koszyku chrzan symbolizuje gorycz męki Chrystusa. Jednak ma dla nas także zastosowanie praktyczne. Ze względu na szereg właściwości zdrowotnych zalecany jest osobom cierpiącym na otyłość czy nadciśnienie. Fot. 123RF/Picsel Jak chrzan wpływa na nasz organizm i z czym właściwie najlepiej go łączyć? Oto krótka historia jednej z najpopularniejszych przypraw w Polsce. Kilka faktów o chrzanie Chrzan znany był już w czasach starożytnego Egiptu i Rzymu, niemniej jednak za „ojczyznę"...

  • Patison na talerzu

    ..., dodaj miód, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz po szczypcie soli i pieprzu. Słoiczek dokładnie zakręć i potrząsaj nim dynamicznie aż wszystkie składniki sosu winegret dokładnie się połączą. Możesz też przygotwać więcej sosu winegret i przechowywać go w słoiczku w lodówce, a jedynie przed użyciem potrząsnąć nim energicznie, by składniki ponownie się połączyły. Na talerzu rozłóż kawałki...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Święta Bożego Narodzenia są najbardziej rodzinnymi, dlatego wszystkie potrawy jakie serwujemy na wigilijnym stole przygotowujemy z wielką dbałością i zgodnie z tradycjami. Do dań wybieramy najlepszej jakości składniki, z zakamarków szaf wyciągamy najpiękniejsze...

  • Odstaw cukier w trzy dni

    ...nabiału dziennie (np. 30 g sera, mały jogurt lub pół szklanki mleka) oraz więcej warzyw (np.: pomidory, świeża marchew, kabaczek). Wolno zjeść jedno jabłko dziennie. W drugim tygodniu dochodzą m.in...

  • Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, warto więc zastanowić się nad tym, w jaki sposób możemy je wykorzystać. Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF Polskie, sezonowe truskawki są na tyle pyszne, że doskonale smakują solo lub po prostu posypane niewielką ilością cukru. Czasem warto jednak pokusić się o nieco bardziej skomplikowane, kuchenne eksperymenty. Jeśli nie macie pomysłu co zrobić z truskawek, jak zwykle możecie liczyć na naszych użytkowników. Oto kilka...

  • Czuj się młodo, żyj długo

    ...i wyczerpana. Zanim sięgniesz po leki, wybierz się najpierw na spacer do parku lub do lasu. Sylwoterapia to wykorzystywanie leczniczej i energetycznej mocy drzew. Emanują zdrową energią. Możesz to(...) wypoczywasz i regenerujesz organizm podczas snu. Większość procesów służących regeneracji organizmu zachodzi właśnie wtedy, gdy śpisz. Potrzebujesz minimum 8 godzin snu na dobę. Osoby wyspane są...

  • Rzodkiewka to bezapelacyjna królowa nowalijek. Przebojem wkracza na nasze talerze wczesną wiosną i gości na nich aż do jesieni. Jakie ma właściwości i co można z niej przygotować, aby nam się nie znudziła? Fot. 123RF/Picsel Rzodkiewka bywa bardzo niedocenianym warzywem. Częściej myślimy o niej jako o dodatku do posiłku niż samodzielnej przekąsce. Tymczasem podgryzanie rzodkiewek może pomóc nam zrzucić kilka zbędnych kilogramów. To warzywo w 95% składa się z wody, a co za tym idzie jest...