• Informacje na temat:

    kabaczek ala

Przepisy na temat: kabaczek ala
  • Dynie i kabaczki - to warto wiedzieć!

    Skorzystaj z bogactwa jesiennych smaków.

  • Bardzo lubię młode kabaczki, szczególnie smażone w tej wersji.

  • Kabaczek, król leczo

    Włoski przysmak Kabaczek jest odmianą dyni. Odmianę tę wyselekcjonowano we Włoszech, gdzie roślina nosi nazwę "zucchini". Toteż w Polsce do dziś obowiązują dwie nazwy - cukinia i kabaczek. Przy czym kabaczkiem nazywamy raczej odmiany ciemnozielone, cukinią te jasnożółte. Kabaczek jest wdzięczny w uprawie, rośnie chętnie i pod koniec lata posiadacze działek często obdarowują znajomych...

  • Wspaniały dodatek do mięs.

  • Patison. Z czym się go je?

    Popularny w kuchni śródziemnomorskiej i francuskiej. Niezbyt ceniony w Polsce. Czym jest patison i jak możemy go wykorzystać w kuchni?

  • Pyszna przekąska na szczególną okazję.

  • Pyszne i zdrowe dary jesieni

    .... Zagotuj pół szklanki soku jabłkowego i dodaj namoczoną żelatynę. Wymieszaj i wstaw galaretkę do lodówki. Umyj 4 duże śliwki, obierz je, usuń z nich pestki i zmiksuj owoce. Do lekko tężejącej galaretki dodaj świeży mus i pół kubeczka jogurtu naturalnego. Zmiksuj całość na puszystą masę i przełóż do salaterek. Gruszka (po 6. miesiącu) Zawiera witaminy A, C i z grupy B, magnez, potas oraz błonnik...

  • sierpniowe smaczki

  • Otręby w kuchni - przemycamy zdrowie

    Otręby owsiane i zawarty w nich błonnik pokarmowy mają bardzo ważne znaczenie dla kondycji naszego organizmu. Błonnik zapobiega wielu chorobom układu pokarmowego i pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Można jednakże połączyć przyjemne z pożytecznym i wkomponować otręby w ciekawe i oryginalne dania, zamiast spożywać je same czy z jogurtem.

  • ...zamiast wodnistych i bezsmakowych wędlin polecam pyszny domowy wyrób. Dobór mięs i warzyw to pełna dowolność ;-)

Artykuły na temat: kabaczek ala
  • Kabaczek, król leczo

    Kabaczek jest odmianą dyni, którą wyselekcjonowano we Włoszech, gdzie roślina nosi nazwę "zucchini". Toteż w Polsce do dziś obowiązują dwie nazwy - cukinia i kabaczek. Przy czym kabaczkiem nazywamy raczej odmiany ciemnozielone, cukinią te jasnożółte. Kabaczek jest wdzięczny w uprawie, rośnie chętnie i w końcu lata, zaś posiadacze działek często obdarowują znajomych wydłużonymi owocami o wadze...

  • Czy wiedzieliście, że melon to gatunek ogórka? Nie? A, że arbuz to warzywo dyniowate? Pewnie też nie. Wiedzą o tym autorzy tej książki, którzy przygotowali dla was smakowite przepisy na warzywa dyniowate. Ogórek, dynia, cukinia, arbuz, melon - czyli 107 kolorowych i smakowitych przepisów na wiosenny talerz!W książce znajdziesz przepisy na: Wegetariański tatar na komosie Lody ogórkowe z serem ricotta, miodem oraz nutą rozmarynu i zielonego pieprzu Pizza z pesto z fioletowego jarmużu Pieczone...

  • Zielone warzywo pełne zalet!

    Cukinię z kabaczka wyhodowali Włosi. To jedno z nielicznych warzyw, w którym nie odkładają się metale ciężkie, czyli jest ekologiczne z natury.

  • Na straganach obok cukinii i kabaczków leżą dynie. Co łączy te warzywa? Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznymi mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta.   Trop polski i włoski Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone,...

  • Patison na talerzu

    ...piekarnika nagrzanego do 150°C. Pokrywki od słoików wygotuj oddzielnie i też starannie osusz. Patisony umyj, marchewkę obierz, umyj i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w talarki. Przygotuj(...) 1 małym listku laurowym, ząbku czosnku, dodaj kilka talarków cebuli. Na koniec do słoików włóż patisony (małe w całości, zaś te większe poprzekrawaj na pół), zalej przestudzoną marynatą i dokładnie...

  • Lato w pełni, a my już wiemy jakie potrawy lubicie najbardziej przygotowywać, kiedy z nieba leje się żar. Bardzo dziękujemy za wszystkie nadesłane do nas zgłoszenia. Spośród odpowiedzi wybraliśmy trzy, których autorzy będą mogli wybrać się na romantyczną kolację do Restauracji pod Różą w Krakowie, Restauracji Monopol we Wrocławiu oraz Restauracji Concept 13 w Warszawie. Laureatami konkursu zostali: Pani Małgorzata Ch. "Moje ulubione danie na lato to cytrynowo-miętowy grillowany łosoś z...

  • Pierwsze warzywa

    Od nich zacznij rozszerzanie diety. Proponuj zarówno te powszechnie znane, jak i mniej popularne. Kalarepka, kabaczek czy bakłażan nie tylko smakują wyśmienicie, ale też świetnie nadają się dla brzdąca.

  • Znacie te warzywa? Patisony mają niezwykły wygląd i wyjątkowy smak. Co więcej, ich jedzenie może bardzo pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Jeśli dotąd nie próbowaliście tego warzywa, musicie koniecznie nadrobić zaległości. Fot. 123RF Skąd w Europie wzięły się patisony? Okazuje się, że setki lat temu na swoich grządkach uprawiali je Aztekowie i to właśnie w tamtym rejonie świata powinniśmy szukać ojczyzny tego warzywa. Po podboju azteckiego imperium przez Hiszpanów, na ich statkach do Europy...

  • W dobrej formie mimo złej pogody

    ...witalnych, przeciwdziałają zmęczeniu, podnoszą odporność, likwidują stany zapalne. Są to m.in.: warzywa - bakłażan, brokuły, brukselka, buraki, cukinia, groszek zielony, kabaczek, kalafior, karczochy, kiełki...

  • Znacie te warzywa? Patisony mają niezwykły wygląd i wyjątkowy smak. Co więcej, ich jedzenie może bardzo pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Jeśli dotąd nie próbowaliście tego warzywa, musicie koniecznie nadrobić zaległości. Fot. 123RF Skąd w Europie wzięły się patisony? Okazuje się, że setki lat temu na swoich grządkach uprawiali je Aztekowie i to właśnie w tamtym rejonie świata powinniśmy szukać ojczyzny tego warzywa. Po podboju azteckiego imperium przez Hiszpanów, na ich statkach do Europy...

Wideo na temat: kabaczek ala
  • Warzywa zmniejszają szkodliwy wpływ dymu z grilla

    Nadchodzące lato sprzyja spędzaniu czasu na świeżym powietrzu, a dla wielu Polaków oznacza również grillowanie w ogrodzie. Aby był to nie tylko miły, ale i zdrowy sposób spędzania wolnego czasu należy pamiętać o używaniu akcesoriów neutralizujących szkodliwe działanie dymu z paleniska. Tradycyjną karkówkę warto natomiast zastąpić chudym mięsem i dużą ilością warzyw. Warzywa i owoce powinny stale gościć na piknikowym stole, ponieważ zawarte w nich antyoksydanty sprawiają, że grillowane mięso...