-
Informacje na temat:
kabaczek a la ziemniaki
-
-
Smaczne,sycące a przede wszystkim nowy smak zwykłego ziemniaka.
-
Tarta z cukinią, kabaczkiem i kozim serem Oj, ta tarta jest grzechu warta! Szczególnie jeśli, podobnie jak ja, jesteś fanem grillowanych warzyw. Cukinia i kabaczek to małżeństwo bardzo zgodne(...) lepiej po zapieczeniu. Składniki (dla 4 osób) 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (ok. 200 g) 1 cukinia 1 kabaczek 1 bakłażan 1 pomidor 100 g koziego sera 150 ml śmietanki kremówki...
-
Pyszne regionalne danie (pochodzi ze śląska)- zrobione domowym sposobem :)
-
-
szybkie, niedrogie a bardzo dobre
-
...ugotowany w niewielkiej ilości wody. Jednak więcej wartości odżywczych mają ziemniaki ugotowane na parze, w łupinach lub pieczone. A starszemu brzdącowi, który lubi wyraziste smaki, warto zaproponować sałatkę. Nasza propozycja: Ziemniaczana impresja (po 2. roku życia) Ugotuj 3 ziemniaki, obierz je, pokrój w grubsze plastry. Słodko-winne jabłko i 2 nieduże kiszone ogórki obierz ze skórki i pokrój...
-
Proste, ale niezwykle smaczne i szybkie danie, inspirowane wloska kuchnia i nie tylko...
-
..., masło, oliwa z pestek dyni, szczypta soli i pieprzu. Umytą, obraną i oczyszczoną z pestek dynię kroimy na grubą kostkę. Ziemniaki, pietruszkę i cebulę także. Wszystkie warzywa wrzucamy na rozgrzane(...) i wymagającej ukojenia. Dyniowe ciekawostki - Rekordowo duża dynia ważyła 765 kg! - Do rodziny dyniowatych zalicza się także nasz pospolity ogórek, kabaczek, patison, cukinia, a także melon i arbuz...
-
łagodna zupa, lekko strawna, prosta w przygotowaniu
-
-
Czy wiedzieliście, że melon to gatunek ogórka? Nie? A, że arbuz to warzywo dyniowate? Pewnie też nie. Wiedzą o tym autorzy tej książki, którzy przygotowali dla was smakowite przepisy na warzywa dyniowate. Ogórek, dynia, cukinia, arbuz, melon - czyli 107 kolorowych i smakowitych przepisów na wiosenny talerz!W książce znajdziesz przepisy na: Wegetariański tatar na komosie Lody ogórkowe z serem ricotta, miodem oraz nutą rozmarynu i zielonego pieprzu Pizza z pesto z fioletowego jarmużu Pieczone...
-
-
Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...
-
-
Wydaje ci się, że polska kuchnia nie ma przed tobą tajemnic? Przekonaj się, czy znajomość produktów spożywczych, jest dla ciebie prosta niczym „A,B,C...”. Okazją ku temu jest zbliżający się Dzień Polskiej Żywności, który obchodzić będziemy 25 sierpnia. Zapoznaj się z alfabetycznym zestawieniem polskich produktów. A jak Auflauf Czy komukolwiek ta niemiecko brzmiąca nazwa coś mówi? Podpowiadamy - to znana wszystkim zapiekanka - danie jednogarnkowe z makaronów, mięs, serów oraz jarzyn, które...
-
...produkty zbożowe z białej mąki, drobne kasze, np.: jaglana, manna, kuskus, biały ryż, płatki z melasą lub cukrem - warzywa: kabaczek, dynia, ziemniaki, gotowana marchew, rośliny strączkowe - owoce(...) mleczny), owoce (z wyjątkiem cytryn), słodkie warzywa (np.: ziemniaki, buraki, marchew). Wolno nam jeść pozostałe warzywa, chude mięso, ryby, jajka, rośliny strączkowe, olej i oliwę, masło. Co po...
-
Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące? Fot. 123RF Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich...
-
-
Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. W sklepach można już znaleźć polskie, młode ziemniaki. Warto więc zastanowić się w jaki sposób je wykorzystać, aby przygotować smaczne i ciekawe danie. Fot. 123RF/Picsel Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian tego warzywa. O ten porze roku na naszych stołach bezdyskusyjnie królują młode ziemniaki, będące nieodzownym elementem...