• Informacje na temat:

    ka z pigwy

Przepisy na temat: ka z pigwy
  • Winny chutney z pigwy

    Owoce i cebulę pokrój w średnią kostkę.

  • ciasto nie zawiera ani mąki ani cukru, a zamiast bitej śmietany, zdrowszy zamiennik, polecam :)

  • Tradycyjne polskie nalewki z pigwy, cytryny, róży...

    Nalewka z jabłek i pigwówka Nalewka jabłkowa : 1 kg jabłek, 0,75 l spirytusu, szkl. wody, 5 goździków, cynamon, wanilia, 30 dag cukru; Pigwówka : ok. 1,5 kg pigwy, litr spirytusu, 50 dag cukru(...). (codziennie wstrząsaj). Po tym czasie zrób syrop: zagotuj wodę, rozpuść miód i cukier. Ostudź, wlej do wyciągu z pigwy (owoce można wykorzystać do dalszej obróbki), wymieszaj i przefiltruj, np. przez gazę...

  • To już moje ostatnie przetwory z pigwy gruszkowej. Jeden z najprostszych przepisów typu pigwa do herbatki pasteryzowana z cukrem.

  • Dżem z owoców pigwy

    Składniki na 6 słoików: - 2 kg owoców pigwy, - 1 kg cukru, - cukier żelujący Przygotowanie: Owoce pigwy umyć. Obrać je ze skórki. Pokroić na kawałki lub utrzeć na tarce o grubszych otworach. Włożyć do garnka, wsypać cukier oraz cukier żelujący. Zagotować na silnym ogniu, potem stopniowo zmniejszać gaz i gotować na słabszym ogniu jeszcze około 15 minut. Do owoców pigwy można dodać jabłka...

  • Cudowny zapach i smak:)

  • Owocowa moc

    Składniki: 1 torebka herbaty np. Green Tea Ahmad Tea London   250 ml wody 2 garści jarmużu 1 kiwi 2 pomarańcze 1 łyżka soku z pigwy Przygotowanie: 1. Herbatę np. Green Tea(...) skórki w kawałkach oraz łyżkę soku z pigwy. 2. Na koniec wszystko dokładnie zblendować.

  • Pigwa, którą prezentuję na zdjęciu jest z tego roku, ale ta nalewka odczekała cały rok. Wprawdzie nie ma jej dużo, jednak warto było czekać. Owoce pigwy zerwane już chyba trzy tygodnie temu leżały sobie w szafce i powstał na nich naturalny nalot.

  • Wołowina w pigwach dla czterech osób

    Potrzebujemy: 1 kg udźca wołowego, pokrojonego w kostkę 5-6 cm, 1 kg świeżej pigwy, 100 g margaryny, 100 ml oliwy z oliwek, 80 g pokrojonej w kostkę cebuli, 60 g koncentratu pomidorowego, 2 liście laurowe, laskę cynamonu, 20 g cukru, 4 goździki, 500 ml wody, sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Pigwy należy umyć, obrać i pokroić w plastry o grubości ok. 3 cm. Mięso trzeba pokroić, obsmażyć na...

  • wspaniały aromatyczny sok w sam raz do herbaty na chłodne zimowe dni.

Artykuły na temat: ka z pigwy
  • Owoce pigwy

    Ugotowane z cukrem będą doskonałym dodatkiem do ciast. Z pigwy robi się m.in. nalewki, galaretki, syropy, konfitury, wina i kompoty. Z pektynami Pigwa zawiera dużo pektyn, dzięki czemu ma właściwości żelujące. Dlatego dodaję ją do przetworów z owoców, które słabo się zsiadają. Sok pełen witamin 1 kg owoców pigwy myję, przekrawam na 4 części i usuwam gniazda nasienne. Nie obieram...

  • Owoc ten bywa nazywany polską cytryną, a jego prozdrowotne właściwości są nie do przecenienia zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. O czym mowa? Oczywiście o uwielbianej przez Polaków pigwie. Fot. 123RF/Picsel Pigwę doskonale znano już w starożytności. Szczególnie popularna stała się w Imperium Rzymskim, gdzie bardzo chętnie ją uprawiano oraz spożywano. Nasi przodkowie doceniali nie tylko jej wyjątkowy smak, ale także właściwości lecznicze, których przypisywano jej co niemiara. To właśnie...

  • Właściwości pigwy

    ...ceniona w medycynie. Okazała się pomocna w leczeniu zaburzeń przewodu pokarmowego, wątroby, hemoroidów, zapalenia tchawicy i oskrzeli. Okłady z rozgotowanej pigwy leczą oparzenia i podrażnienia skóry, także pęknięcia żylakowi skóry. Dawniej zalecano częste żucie kawałka pigwy, bo podobno oczyszcza zęby, wzmacnia dziąsła i likwiduje stany zapalne w gardle. Pigwę je się po ugotowaniu lub upieczeniu...

  • Owoc ten bywa nazywany polską cytryną, a jego prozdrowotne właściwości są nie do przecenienia zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. O czym mowa? Oczywiście o uwielbianej przez Polaków pigwie. Fot. 123RF Pigwę doskonale znano już w starożytności. Szczególnie popularna stała się w Imperium Rzymskim, gdzie bardzo chętnie ją uprawiano oraz spożywano. Nasi przodkowie doceniali nie tylko jej wyjątkowy smak, ale także właściwości lecznicze, których przypisywano jej co nie miara. To właśnie dzięki...

  • Marmolada z pigwy

    Pigwy umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki usuwając gniazda nasienne. Wrzucić je do dużego garnka, dodać obraną ze skórki i pokrojoną na plasterki...

  • Gruzja to nie tylko bogata historia, mnóstwo zabytków oraz zapierające dech w piersiach krajobrazy i przyroda. To przede wszystkim gościnność Gruzinów. Ta legendarna wręcz uprzejmość przeobraziła się wręcz w narodową ideologie. Gruzińskie powiedzenie mówi "Gość w domu jest posłańcem Boga". Elementami gościnności są zarówno tradycyjne potrawy takie jak placek chaczapuri, pierożki khinkali czy kawałki kurczaka w sosie czosnkowym i oczywiście wino. Posiłki za Kaukazu wywołają zachwyt niejednego...

  • Pigwa do dorsza

    Choć piękny kształt owocu pigwy budzi zaufanie to jego przykra twardość wcale nie zachęca do jedzenia. Miąższ pigwy jest kwaśny, suchy i wcale nie smaczny a jednak jej aromat z jakiegoś powodu obiecuje niebo na ziemi.

  • Starożytni Grecy wierzyli, że pigwa została im przekazana przez samą Afrodytę, boginię piękna i miłości. Owocem tym obdarowywano pannę młodą w dniu zaślubin. Pigwa, odległa kuzynka gruszek i jabłek, symbolizowała miłość i płodność. Pigwy nie da się jeść na surowo, ale można z niej zrobić pyszną marmoladę. / fot. 123rf.com   Pigwa to bardzo twardy i superkwaśny owoc, nie nadaje się więc do jedzenia na surowo. Niewiele osób wie, że można z niej zrobić nie tylko kompot, ale też sos, nalewkę,...

  • Bułeczki owocowo-budyniowe

    ...1. Umyte pigwy obieramy, dzielimy na ćwiartki i po usunięciu gniazd nasiennych kroimy w plastry. Sok gruszkowy z sokiem z cytryny i 200 g cukru doprowadzamy...

  • Na chłodne, jesienne wieczory najlepsze są nalewki, które znakomicie cię rozgrzeją. Te napoje mają nie tylko właściwości lecznicze, ale także świetnie smakują. Aby wydobyć z nich aromat i zapach, trzeba jednak być cierpliwym i czekać nawet rok. Poznaj przepisy na pigwówkę, orzechówkę, śliwkówkę, jarzębinówkę i dereniówkę. Przepisy pochodzą z bezpłatnego Magazynu Smaker - kliknij, aby zobaczyć jego pełną wersję Nalewka z pigwy Pigwa jest polecana szczególnie jesienią i zimą, kiedy odporność...

Wideo na temat: ka z pigwy
  • Dania z duńskiej kuchni

    Maria Przybyszewska odbyła ponad trzymiesięczny staż w najlepszej restauracji na świecie - bo za taką uchodzi kopenhaska "Noma". W kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotowała dania inspirowane kuchnią New Nordic. Wśród propozycji znalazły się placki Aebleskiver z dżemem z pigwy i plastrami gruszek, Gravlax, czyli łosoś peklowany w soli morskiej i cukrze ze startymi burakami oraz kisiel z rokitnikiem