• Informacje na temat:

    ka z pigwy

Przepisy na temat: ka z pigwy
  • Winny chutney z pigwy

    Owoce i cebulę pokrój w średnią kostkę.

  • ciasto nie zawiera ani mąki ani cukru, a zamiast bitej śmietany, zdrowszy zamiennik, polecam :)

  • Tradycyjne polskie nalewki z pigwy, cytryny, róży...

    Nalewka z jabłek i pigwówka Nalewka jabłkowa : 1 kg jabłek, 0,75 l spirytusu, szkl. wody, 5 goździków, cynamon, wanilia, 30 dag cukru; Pigwówka : ok. 1,5 kg pigwy, litr spirytusu, 50 dag cukru(...). (codziennie wstrząsaj). Po tym czasie zrób syrop: zagotuj wodę, rozpuść miód i cukier. Ostudź, wlej do wyciągu z pigwy (owoce można wykorzystać do dalszej obróbki), wymieszaj i przefiltruj, np. przez gazę...

  • To już moje ostatnie przetwory z pigwy gruszkowej. Jeden z najprostszych przepisów typu pigwa do herbatki pasteryzowana z cukrem.

  • Dżem z owoców pigwy

    Składniki na 6 słoików: - 2 kg owoców pigwy, - 1 kg cukru, - cukier żelujący Przygotowanie: Owoce pigwy umyć. Obrać je ze skórki. Pokroić na kawałki lub utrzeć na tarce o grubszych otworach. Włożyć do garnka, wsypać cukier oraz cukier żelujący. Zagotować na silnym ogniu, potem stopniowo zmniejszać gaz i gotować na słabszym ogniu jeszcze około 15 minut. Do owoców pigwy można dodać jabłka...

  • Cudowny zapach i smak:)

  • Owocowy kubek FIT Delecta

    Nowy Owocowy Kubek FIT to pierwsza na rynku linia niskokalorycznych kisieli instant z dodatkiem amarantusa, komosy ryżowej i aceroli oraz zdrowych owoców - aronii, pigwy i czerwonej porzeczki. Lekką przekąskę o obniżonej zawartości cukru i bogatą w superfoods, Delecta poleca wszystkim dbającym o doskonałe samopoczucie i zbilansowaną dietę.

  • Pigwa, którą prezentuję na zdjęciu jest z tego roku, ale ta nalewka odczekała cały rok. Wprawdzie nie ma jej dużo, jednak warto było czekać. Owoce pigwy zerwane już chyba trzy tygodnie temu leżały sobie w szafce i powstał na nich naturalny nalot.

  • Owocowa moc

    Składniki: 1 torebka herbaty np. Green Tea Ahmad Tea London   250 ml wody 2 garści jarmużu 1 kiwi 2 pomarańcze 1 łyżka soku z pigwy Przygotowanie: 1. Herbatę np. Green Tea(...) skórki w kawałkach oraz łyżkę soku z pigwy. 2. Na koniec wszystko dokładnie zblendować.

  • wspaniały aromatyczny sok w sam raz do herbaty na chłodne zimowe dni.

Artykuły na temat: ka z pigwy
  • Owoce pigwy

    Ugotowane z cukrem będą doskonałym dodatkiem do ciast. Z pigwy robi się m.in. nalewki, galaretki, syropy, konfitury, wina i kompoty. Z pektynami Pigwa zawiera dużo pektyn, dzięki czemu ma właściwości żelujące. Dlatego dodaję ją do przetworów z owoców, które słabo się zsiadają. Sok pełen witamin 1 kg owoców pigwy myję, przekrawam na 4 części i usuwam gniazda nasienne. Nie obieram...

  • Owoc ten bywa nazywany polską cytryną, a jego prozdrowotne właściwości są nie do przecenienia zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. O czym mowa? Oczywiście o uwielbianej przez Polaków pigwie. Fot. 123RF Pigwę doskonale znano już w starożytności. Szczególnie popularna stała się w Imperium Rzymskim, gdzie bardzo chętnie ją uprawiano oraz spożywano. Nasi przodkowie doceniali nie tylko jej wyjątkowy smak, ale także właściwości lecznicze, których przypisywano jej co nie miara. To właśnie dzięki...

  • Syrop z pigwy na zimę - bogate źródło witaminy C

    Na straganach pojawiła się już pigwa - owoc przez wielu używany do produkcji domowych nalewek. Inni cenią sobie sok z pigwy, twierdząc, że dodany do herbaty sprawdza się lepiej od cytryny. Ten aromatyczny dodatek łatwo przyrządzić samodzielnie.

  • Gruzja to nie tylko bogata historia, mnóstwo zabytków oraz zapierające dech w piersiach krajobrazy i przyroda. To przede wszystkim gościnność Gruzinów. Ta legendarna wręcz uprzejmość przeobraziła się wręcz w narodową ideologie. Gruzińskie powiedzenie mówi "Gość w domu jest posłańcem Boga". Elementami gościnności są zarówno tradycyjne potrawy takie jak placek chaczapuri, pierożki khinkali czy kawałki kurczaka w sosie czosnkowym i oczywiście wino. Posiłki za Kaukazu wywołają zachwyt niejednego...

  • Właściwości pigwy

    ...ceniona w medycynie. Okazała się pomocna w leczeniu zaburzeń przewodu pokarmowego, wątroby, hemoroidów, zapalenia tchawicy i oskrzeli. Okłady z rozgotowanej pigwy leczą oparzenia i podrażnienia skóry, także pęknięcia żylakowi skóry. Dawniej zalecano częste żucie kawałka pigwy, bo podobno oczyszcza zęby, wzmacnia dziąsła i likwiduje stany zapalne w gardle. Pigwę je się po ugotowaniu lub upieczeniu...

  • Na rynku alkoholowym, mamy dostęp do szerokiej gamy trunków. Najczęstszym wyborem, którego dokonujemy w sklepie, są wina. Preferujemy je ze względu na szerokie zastosowanie – można je pić do obiadu lub kolacji, bez okazji jako deser, ewentualnie używać jako składnik do gotowania. Fot. 123RF/Picsel Gotowanie z alkoholem, choć może wydawać się trudne, wcale takie nie jest. Najlepiej zaopatrzyć się w taki napój, który lubimy - czerwone, półwytrawne wino, biały, słodki Muskat a może po prostu...

  • Marmolada z pigwy

    Pigwy umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki usuwając gniazda nasienne. Wrzucić je do dużego garnka, dodać obraną ze skórki i pokrojoną na plasterki...

  • Starożytni Grecy wierzyli, że pigwa została im przekazana przez samą Afrodytę, boginię piękna i miłości. Owocem tym obdarowywano pannę młodą w dniu zaślubin. Pigwa, odległa kuzynka gruszek i jabłek, symbolizowała miłość i płodność. Pigwy nie da się jeść na surowo, ale można z niej zrobić pyszną marmoladę. / fot. 123rf.com   Pigwa to bardzo twardy i superkwaśny owoc, nie nadaje się więc do jedzenia na surowo. Niewiele osób wie, że można z niej zrobić nie tylko kompot, ale też sos, nalewkę,...

  • Chudnij z pigwą

    Owoce pigwy stały się popularne, często robimy z nich konfiturę, sok, nalewkę, syrop, ale też suszymy owoce i nasiona.

  • Starożytni Grecy wierzyli, że owoc ten został im przekazany przez samą Afrodytę, boginię piękna i miłości. Pigwa, odległa kuzynka gruszek i jabłek, symbolizowała miłość i płodność. Czy macie już pomysł, co można z niej ugotować? Fot. 123RF/Picsel Zazwyczaj z pigwy robi się pyszne nalewki, soki, kompoty, konfitury, dżemy i sosy. Dzięki wysokiej zawartości pektyn, nadaje się do żelowania przetworów. W Turcji pigwę się zapieka w całości, podobnie jak jabłka czy gruszki. Stanowi wtedy pyszny...

Wideo na temat: ka z pigwy
  • Dania z duńskiej kuchni

    Maria Przybyszewska odbyła ponad trzymiesięczny staż w najlepszej restauracji na świecie - bo za taką uchodzi kopenhaska "Noma". W kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotowała dania inspirowane kuchnią New Nordic. Wśród propozycji znalazły się placki Aebleskiver z dżemem z pigwy i plastrami gruszek, Gravlax, czyli łosoś peklowany w soli morskiej i cukrze ze startymi burakami oraz kisiel z rokitnikiem