• Informacje na temat:

    ka z czerwonej kapusty

Przepisy na temat: ka z czerwonej kapusty
  • Słoiczek sałatki z czerwonej kapusty i sosu z mandarynek z bakaliową nutą

    ...dzielimy na kawałki i dodajemy do kapusty, do wszystkiego dodajemy podprażone wcześniej orzechy pinii. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotową sałatkę delikatnie polewamy sosem. Sałatka...

  • ciasto nie zawiera ani mąki ani cukru, a zamiast bitej śmietany, zdrowszy zamiennik, polecam :)

  • Soczewica z kapustą

    Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 30 dag kiełbasy 40 dag czerwonej soczewicy garść suszonych grzybów 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 2 suszone śliwki 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka masła klarowanego sól pieprz Przygotowanie: 1. Grzyby zalej wodą, mocz 20 minut. Pokrój w kostkę. Kapustę opłucz, posiekaj. Soczewicę wypłucz. W garnku rozgrzej masło...

  • Surówka z młodej czerwonej kapusty

  • Pyzy na czerwonej kapuście z boczkiem

    Sposób przygotowania 1 kg kapusty czerwonej zetrzyj na tarce, na największych oczkach. Wrzuć do garnuszka z grubym dnem. Dodaj 100 ml octu jabłkowego lub winnego czerwonego, 100 g suszonej żurawiny(...) mieszaj. Na suchej patelni upraż 150 g wędzonego boczku i dodaj do kapusty. Ugotuj Pyzy ziemniaczane (np. PROSTE HISTORIE) zgodnie z przepisem na opakowaniu. Serwuj z chrupiącą, lekko gorącą kapustą.

  • Surówka z czerwonej kapusty

  • Kociołek z kapustą

    Składniki: 500 g wieprzowiny na gulasz 2 cebule 1 łyżka oleju Sól, pieprz Słodka papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego Puszka pomidorów 0,3 l bulionu Po jednej żółtej i czerwonej papryce Por 400 g ziemniaków Słoik kiszonej kapusty (850 ml) Przygotowanie: Na rozgrzanym oleju smażyć pokrojone w kostkę mięso, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawić solą...

  • smaczna surówka z czerwonej kapusty, w wersji z majonezem

  • Pikantne gołąbki z czerwonej kapusty

    Składniki: 3 kromki pieczywa tostowego 2 cebule Główka czerwonej kapusty 600 g mieszanego mięsa mielonego 1 jajko 1 łyżeczka musztardy Sól, pieprz, ziele angielskie 2 łyżki oleju 200 ml bulionu 200 ml wytrawnego czerwonego wina 4 gałązki majeranku 750 g ziemniaków 1 łyżka masła 4 łyżki borówek do mięs  Przygotowanie: Pieczywo namoczyć w zimnej wodzie. 1 cebulę pokroić...

  • Zdrowa i pyszna surówka z czerwonej kapusty poleca się na dzisiejszy obiad

Artykuły na temat: ka z czerwonej kapusty
  • Czerwona kapusta kontra czarne jagody

    Czy można porównać wartość odżywczą czerwonej kapusty i czarnej jagody? Obie zawierają podobne ciemno fioletowe barwniki, sygnał obecności wartościowych składników, ale kapusta jest tańsza i można ją kupić przez cały rok.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Papardelle z karmelizowaną czerwoną kapustą i gorgonzolą

    ...główka czerwonej kapusty 1 czerwona cebula 100 g gorgonzoli 40 g masła 100 ml octu balsamicznego 4 łyżki cukru 2 gałązki świeżego tymianku 350 g makaronu papardelle garść orzechów włoskich sól świeżo mielony czarny pieprz Sposób przyrządzania: Na maśle zeszklij drobno posiekaną czerwoną cebulę z listkami tymianku. Z kapusty wytnij głąb i drobno ją poszatkuj. Włóż kapustę...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Kiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w oczyszczeniu organizmu...

  • Miniaturowa kuzynka kapusty

    ...lub schabu, 70 dag brukselki, 1 strąk czerwonej papryki, 1 strąk papryczki chili, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki mleka, 1/2 pęczka szczypiorku, olej do smażenia, 1 łyżeczka cukru, sól...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy. Do...

  • To musisz wiedzieć o czerwonej kapuście

    Nie farbuje Przed krojeniem czerwonej kapusty nacieram dłonie odrobiną oleju, wtedy sok ich nie zafarbuje. Smaczniejsza Do gotowania kapusty, z której przyrządzam ciepłą jarzynkę, np. do pieczeni wieprzowej lub drobiu, dodaję przyprawy korzenne do grzanego wina. Przesypuję je do woreczka, który wkładam do garnka i wyjmuję przed końcem gotowania. Do kapusty nie dodaję innych przypraw, poza...

  • Wino i jedzenie to duet doskonały, oczywiście jeśli zostanie odpowiednio skomponowany. Ile rodzajów dań i win, tyle różnych możliwości. Sprawdź, jakie potrawy najlepiej smakują z winem czerwonym. Na początek kilka prostych wskazówek, które pomogą przy pierwszej selekcji czerwonego wina. Warto zapamiętać, że delikatne potrawy idealnie komponują się z lekkim winem. Im bardziej zdecydowany smak dania, tym wino powinno być bardziej wyraziste. Przeważnie są to czerwone wina o wyższej zawartości...

  • Czerwona kapusta z ryżem

    Jeśli robilibyśmy autentyczną grecką wersję tego przepisu, danie nazywałoby się lahanoryzo (kapusta z ryżem), dodalibyśmy też dwa razy tyle oliwy i użylibyśmy zwykłego długoziarnistego ryżu (raczej nie basmati) i białej kapusty.

  • Kapustka króluje nie tylko na boisku, ale także na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon (nie ten sportowy) i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które wręcz zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, letnie dni. Warto wiedzieć, że warzywo to jest nie tylko wyjątkowo...

Wideo na temat: ka z czerwonej kapusty
  • Przepis na pasztet z foie gras i wędzonego łososia

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" gościem był wybitny kucharz Michel Roth. Przygotował dania takie jak: pasztet z foie gras i wędzonego łososia z limonkowymi piankami, bażanta faszerowanego grzybami leśnymi z czerwoną kapustą i burakiem. A co na deser? Jaki jest jeszcze cel jego wizyty w Polsce?