• Informacje na temat:

    k zrobic wino z kapotow

Przepisy na temat: k zrobic wino z kapotow
Artykuły na temat: k zrobic wino z kapotow
  • Gruzja to nie tylko bogata historia, mnóstwo zabytków oraz zapierające dech w piersiach krajobrazy i przyroda. To przede wszystkim gościnność Gruzinów. Ta legendarna wręcz uprzejmość przeobraziła się wręcz w narodową ideologie. Gruzińskie powiedzenie mówi "Gość w domu jest posłańcem Boga". Elementami gościnności są zarówno tradycyjne potrawy takie jak placek chaczapuri, pierożki khinkali czy kawałki kurczaka w sosie czosnkowym i oczywiście wino. Posiłki za Kaukazu wywołają zachwyt niejednego...

  • Tanie wino jest dobre, bo jest dobre i tanie. Chyba wszyscy Polacy znają tę maksymę, choć nie każdy jest przekonany do taniego wina. Tymczasem tanie wino, to zrobione własnoręcznie, może być wspaniałym trunkiem. Wino można z powodzeniem stworzyć samodzielnie w domu / fot. 123rf.com Wino domowej roboty nie wymaga dużych nakładów finansowych. Przyda się trochę "sprzętu" (zobacz poniżej), ale oprócz niego same składniki są naprawdę niedrogie. Jednej rzeczy jednak trzeba mieć bardzo dużo -...

  • Mówi się, że wino to słońce zamknięte w butelce. Aby jednak dać mu szansę w pełni zabłysnąć, powinniśmy poznać parę zasad jego serwowania. W jaki sposób i do czego podawać białe wino? Wino to wymagający trunek: potrzebuje odpowiedniej temperatury, atmosfery i towarzystwa. To ostatnie jest dzisiaj naszym głównym tematem, ale najpierw pokrótce omówmy dwie pierwsze kwestie. Nie za ciepło, nie za zimno Podając wino sprawdźmy, czy ma odpowiednią temperaturę. Nie musimy w tym celu używać...

  • Wino ma swoich miłośników, ale coraz więcej osób pije wino ze względu na jego właściwości antyrakowe. Czy słusznie? Wino: Pić czy nie pić?    Fot. 123.RF.COM/PICSEL To fakt, że czerwone wino zawiera antyoksydanty (tutaj pisaliśmy o nich dokładniej) które zmniejszają ryzyko raka. Antyoksydanty zawarte w czerwonym winie to flawonoidy - jedne z najsilniejszych i najskuteczniej wymiatających wolne rodniki. Według badań przeprowadzonych przez badaczy z Grecji i Francji, polifenole zawarte w...

  • Wino, podobnie jak cała kuchnia francuska, jest mocno zakorzenione w kulturze Francji. Trafiło do niej prawdopodobnie już w VI w. p. n. e. dzięki Grekom, którzy przybywając na tereny dzisiejszej Marsylii, stwierdzili, że skoro rosną tam oliwki i figi, to jest to także doskonałe miejsce na uprawę winnej latorośli. Nie mylili się. Przez przypadek doprowadzili do narodzin tradycji produkcji win, które dziś są chlubą Francji. Winiarstwu pomógł także Kościół, który wyróżnił wino nadając mu status...

  • We Francji, Hiszpanii i Włoszech wino różowe, ceni się zwłaszcza w okresie letnim. Produkuje się go tradycyjną metodą, z krótko macerowanych, ciemnych winogron. W jaki sposób należy do podawać i z jakimi dodatkami najlepiej komponuję się ten zacny trunek? Niektórzy uważają, że różowe wino powstaje z połączenia czerwonego i białego. Nic bardziej mylnego. Powstaje ono z ciemnych winogron. Krótki proces maceracji skórki powoduje efekt delikatnego zabarwienia trunku. Następnie odcedza się skórki...

  • Wino bardzo często gości na naszych stołach. Jest podawane zarówno na uroczystych kolacjach, jak i przy okazji domowych spotkań ze znajomymi. Zazwyczaj trunek ten dobieramy odpowiednio do posiłku lub po prostu według naszego gustu. Jednak czy kiedykolwiek zastanawialiście się, które wino jest lepsze – białe czy czerwone? Historia wina sięga starożytności. Temu szlachetnemu trunkowi przypisywano wówczas właściwości lecznicze, miało on działać przeciwgorączkowo i wzmacniająco. Sam Hipokrates...

  • Wiele osób twierdzi, że będąc na diecie powinniśmy zupełnie wyeliminować ze swojego jadłospisu jakikolwiek alkohol. Jednak czy aby na pewno dotyczy to wszystkich trunków? W ostatnim czasie cały świat zaczął liczyć kalorie. Skrupulatnie przeliczamy wartości odżywcze zjadanych przez nas pokarmów, wliczając w to także wypijane przez nas trunki. Większość osób, które pragną zrzucić kilka zbędnych kilogramów, doskonale wie o tym, że w osiągnięciu celu nie pomoże im ani wódka, ani piwo. Ale czy...

  • Lampka wina do obiadu, czy kolacji nadaje posiłkom elegancji. By dodać do tego smak, trzeba potrafić dobrać wino. Najprostszy i powszechnie znany podział win - białe do ryb i drobiu, czerwone do mięs - to nie wszystko. Istnieją dwie podstawowe zasady, którymi należy się kierować wybierając wino do potrawy. To zachowanie zasady kontrastu i dopasowania. Na czym to polega? Wina muszą być w przeciwnym smaku do potrawy tak, by nie zlały się z ich nutami smakowymi . Jednocześnie muszą być...

  • Marek Kondrat zabiera nas w podróż po świecie wina – swojej największej pasji. Razem z wybitnym aktorem zwiedzimy kilka kontynentów, spróbujemy kilkunastu rodzajów napoju, który nie jest tylko alkoholem. Argentyna, Brazylia, Nowa Zelandia, Francja, Włochy – jak smakują? W kolejnych miejscach poznajemy ludzi pełnych pasji, którzy sprawili, że Marek Kondrat pokochał wino tak wielką miłością. Ta wciągająca, pełna smaku opowieść przeplatana jest licznymi refleksjami i anegdotami z życia Marka...