• Informacje na temat:

    k zrobić kiełbasę

Przepisy na temat: k zrobić kiełbasę
  • Na grillu wszystko można zrobić smacznie i zdrowo

    ...- Karkówka i kiełbasa zostają jako klasyk, ale jest coraz więcej eksperymentów - mówi PAP Life były mistrz świata w grillowaniu Maciej Grubman i dodaje, że coraz częściej na ruszt wrzucamy ryby i warzywa. Na grillu wszystko można zrobić smacznie i zdrowo - wtóruje szef kuchni Paweł Kibart.

  • P Y S Z N O T K A .

  • Wegetariańskie przekąski na grilla

    Polskie grillowanie kojarzy nam się głównie z mięsem – na ruszt najchętniej wrzucamy kiełbasę, karkówkę czy kaszankę. Stąd też grill u znajomych kończy się dla wielu wegetarian podjadaniem chleba. Jak urozmaicić zakres smakołyków serwowanych z grilla, tak by dogodzić także fanom diety bezmięsnej?

  • Wegetariańskie obojętnie od pory roku .

  • Żur wielkanocny – polska tradycja od pokoleń

    ...zakwas, ale jak wiemy – wszystko, co domowej roboty, jest najlepsze. Dlatego warto zrobić taki zakwas samodzielnie. Będziemy do tego potrzebować kamionkowego garnka, tzw. żurownika, który możemy(...) grzybami lub tartym chrzanem. W wersji „bogatszej” dodawano mleko, jajka i białą kiełbasę. Niepostna wersja żurku gotowana na mięsie od lat króluje na wielkanocnym stole, a jego nieodzownym składnikiem...

  • nie ma to jak swojskie wyroby,a szczególnie pachnąca wędzarką jeszcze ciepła kiełbaska od razu poczułam ,że coraz bliżej święta-poniżej przepis na moją kiełbasę,składniki których ja użyłam na ok 8 kg mięsa-wyszło minam ok 7kg kiełbaski wyszła wyśmienita.....

  • Rodzinne śniadanie

    Jajka z majonezem, biała kiełbasa, żurek i sałatka jarzynowa to klasyka, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Anna Starmach zdradza najprostsze sposoby na wielkanocne przysmaki.

  • Smak róż i pistacji, duet stworzony dla siebie!

  • Roladki wołowe

    Składniki: ●4 kawałki mięsa wołowego ●kiełbasa (tłusta) ●cebula ●4 małe ogórki kiszone (lub 2 mniejsze, pokrojone) ●150 g boczku wędzonego ●2-3 łyżki musztardy ●pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie ●bulion ●olej ●mąka Przygotowanie: 1. Mięso rozbij. Boczek pokrój w plasterki, cebulę, kiełbasę w paski (możesz też grubo zmielić kiełbasę z cebulą i boczkiem). Przygotowane...

  • Lubisz oryginalność? Nudzą Cię zwykłe, białe kostki lodu w Twojej lemoniadzie? Zaskocz swoich znajomych tęczowymi kostkami! Oto pomysł jak je zrobić.

Artykuły na temat: k zrobić kiełbasę
  • Co zrobić, by grill nie szkodził żołądkowi?

    Na grillu Polacy najczęściej przyrządzają kiełbasę (45 proc.) i karkówkę (25 proc.). Zjadają te produkty z opiekanym chlebem oraz tłustymi sosami. Taki posiłek to prawdziwa bomba kaloryczna, która nie sprzyja zachowaniu dobrej kondycji organizmu – tym bardziej, że podczas pieczenia na powierzchni mięs powstają szkodliwe związki chemiczne.

  • Czego nie wiemy o kiełbasie? Fot. Wikimedia Commons / Dobromila 1. Biała kiełbasa jest robiona często z… mięsa drobiowego! Producenci, tnąc koszty, zamieniają mięso wieprzowe lub cielęce, z którego powinno się robić kiełbasę, na tańsze mięso z kurczaka lub indyka. Zobacz całą prawdę na temat składu białej kiełbasy: 2. W gorszej kiełbasie zamiast mięsa znajdziemy kości, skórę i popiół W niektórych wędlinach w składzie pojawia się tajemnicza nazwa - "mięso oddzielone mechanicznie" lub w...

  • Ostre placuszki na śniadanie

    ...papryki, szczyptę soli. Do ciasta dodać ziarna kukurydzy. Usmażyć na łyżce oleju 8 placków. 3. Kiełbasę pokroić w plasterki, oczyszczone papryki w paski, usmażyć na rumiano, doprawić chili. Osobno zrobić jajka sadzone. Ułożyć je na plackach, dodać kiełbasę z papryką, polać sosem.

  • Na straganach obok cukinii i kabaczków leżą dynie. Co łączy te warzywa? Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznymi mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta.   Trop polski i włoski Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone,...

  • Pyszności z kiełbasą

    .... Kiszoną kapustę wypłucz, posiekaj, dodaj do smażonego boczku i cebuli, duś jeszcze ok. 15 minut. 3. Kiełbasę pokrój na duże kawałki, czosnek przekrój na kilka części. Wrzuć kiełbasę i czosnek do zupy(...) tarce o grubych oczkach i wymieszaj z posiekaną natką pietruszki. Kiełbasę i boczek pokrój w kostkę i dopraw mieloną papryką. 4. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Na jego dnie ułóż plastry...

  • Święta Wielkanocne bez białej kiełbasy? Nie ma takiej możliwości! I nieważne, w której części Polski mieszkasz - biała kiełbasa i tak zapewne pojawi się na twoim stole. I choć może nie należy do najpiękniejszych dań, to z pewnością nadrabia wyśmienitym smakiem. Ale czy na pewno wiesz, czym właściwie jest biała kiełbasa? Fot.123RF Mało kto wyobraża sobie bez niej święta. Pyszna i soczysta, może być jedzona na wiele sposobów. W polskich domach głównie jest jednak łączona z kwaśnym żurem....

  • Sezon na grillowanie

    ...podgrzaniu, bo pod wpływem temperatury karmelizują się cukry w nich zawarte. Można np. pokroić ananas w poprzek lub zrobić z niego "łódeczki", które kładzie się na ruszt skórką do dołu. Ja lubię grillowany...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Jednym z najsłynniejszych dań kuchni staropolskiej jest bigos - zawsze bogaty i sycący, którego aromat potrafi ściągnąć na biesiadę cały zastęp gości. Nic więc dziwnego, że Polacy szczególnie ukochali sobie tę potrawę i bardzo chętnie serwują ją przy okazji różnego rodzaju uroczystości. W...

  • robicie takie prawdziwe swieta? z kielbasami, zurami, mazurkami i sernikami? my w tamtym roku cudownie sie bawilismy w trojke. zrobilam z malina sliczny,...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Kiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w oczyszczeniu organizmu...

Wideo na temat: k zrobić kiełbasę
  • Czym zastąpić kiełbasę na grilla? Bezmięsne przepisy Przemysława Ignaszewskiego

    Nadszedł czas na spotkania przy grillu. Co można podać gościom, którzy nie jedzą mięsa? W kuchni "Dzień Dobry TVN" weganin Przemysław Ignaszewski pokazał, jakimi produktami można zastąpić mięso na grilla. Jak zrobić wegański sos tzatziki? Na stole w programie pojawiły się takie dania jak: grillowana pieczarka portobello z pietruszkowym pesto i sosem tzatziki, karkówka z seitanu oraz warzywne

  • Jak zrobić leczo z cukinii

    Leczo z cukinii to wyjątkowa propozycja na letnie, gorące dania, które będą nie tylko zdrowe, ale i pożywne! Cukinia, niezwykle tanie warzywo i bardzo łatwo dostępne w sezonie letnim, świetnie nadaje się do zrobienia przepysznej potrawki, która zachwyci wszystkich! Delikatne, mocno pomidorowe leczo, ze sporym dodatkiem drobno pokrojonej kiełbaski - to kapitalna propozycja dla wszystkich! Poznajcie nasz prosty sposób na leczo z cukinii z kiełbasą!