• Informacje na temat:

    k zrobić kiełbasę

Przepisy na temat: k zrobić kiełbasę
  • Kiełbasa z... ryb?

    Choć najzdrowsze są te pieczone i gotowane na parze, ryb wędzonych nie należy się wystrzegać, bowiem mają one jednak więcej zalet niż wad. A z wędzonego karpia i pstrąga, jak proponuje prof. dr hab. Tadeusz Barowicz, można zrobić... kiełbasę.

  • Domowa biała kiełbasa, tylko na święta? Domowa biała kiełbasa większości z nas od razu kojarzy się z Wielkanocnym śniadaniem. Przeważnie podaje się ją zapiekaną z cebulą i piwem, w sosie polskim lub tylko parzoną z dodatkiem chrzanu, ogórka kiszonego i pieczywa. No i oczywiście bez dobrej, białej kiełbasy nie może obejść się żaden wielkanocny żurek, czy barszcz biały. Ale czy tylko w święta mamy cieszyć się smakiem przepysznej białej kiełbasy? Myślę, że nie ;) Polecam Wam przepis, w którym...

  • Zapiekanka z kiełbasą

    ....  2. Papryki rozetnij, oczyść z pestek. Strąki opłucz, osusz, pokrój na kawałeczki. Fasolkę odcedź, przelej na sitku zimną wodą i dobrze osącz. Spód natłuszczonej formy wyłóż tostami.  3. Kiełbasę potnij w plasterki. Czosnek i cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dołóż kiełbasę oraz warzywa. Smaż 7 minut. Przypraw solą, pieprzem i ziołami. Przełóż do formy.  4. Jajka kolejno wbijaj do...

  • P Y S Z N O T K A .

  • Wszystkie sklepowe słodycze można zrobić w zdrowych wersjach

    ...słodzikami - to produkty, które mogą pomóc w walce z jego nadużyciem. Chciałam udowodnić, że nie trzeba kupować pełnych cukru i tłuszczu palmowego słodyczy ze sklepu. W zamian można zrobić swoje własne(...) zrobić tłiksa, ciepłe lody, mambę, pastylkę miętową. Nazwy moich słodyczy są spolszczone... Dzięki temu jesteś bezpieczna i nie grożą ci pozwy od koncernów. - Dokładnie. Nazwa różni się nieco od...

  • Wegetariańskie obojętnie od pory roku .

  • Na grillu wszystko można zrobić smacznie i zdrowo

    ...- Karkówka i kiełbasa zostają jako klasyk, ale jest coraz więcej eksperymentów - mówi PAP Life były mistrz świata w grillowaniu Maciej Grubman i dodaje, że coraz częściej na ruszt wrzucamy ryby i warzywa. Na grillu wszystko można zrobić smacznie i zdrowo - wtóruje szef kuchni Paweł Kibart.

  • Smak róż i pistacji, duet stworzony dla siebie!

  • Dieta bezmięsna - zdrowsza i pobudzająca kreatywność

    ...roślinnymi. I tak w wegetariańskim menu można znaleźć sojowy schabowy albo kotlet z boczniaka, kiełbasę z ryb, a na deser - sernik z tofu. - Oczywiście schabowy z boczniaka nigdy nie będzie tym samym schabowym, ale takiego kotleta można zrobić tak, że trudno go będzie odróżnić od mięsnej wersji. Można zrobić świetny bigos bez użycia mięsa. Są roślinnego pochodzenia substancje zastępujące jajka, które...

  • Krokant do dekoracji tortów można kupić w sklepie, ale taki domowy jest dużo smaczniejszy i pięknie pachnie.

Artykuły na temat: k zrobić kiełbasę
  • Co zrobić, by grill nie szkodził żołądkowi?

    Na grillu Polacy najczęściej przyrządzają kiełbasę (45 proc.) i karkówkę (25 proc.). Zjadają te produkty z opiekanym chlebem oraz tłustymi sosami. Taki posiłek to prawdziwa bomba kaloryczna, która nie sprzyja zachowaniu dobrej kondycji organizmu – tym bardziej, że podczas pieczenia na powierzchni mięs powstają szkodliwe związki chemiczne.

  • Polacy coraz chętniej spędzają wolny czas na grillowaniu pod chmurką. Naukowcy alarmują jednak, aby nie robić tego bezmyślnie. Grillujmy z umiarem i przestrzegajmy kilku zasad. Fot. 123RF/PicselGrillowanie staje się naszym sportem narodowym. Gdy tylko wartości pokazywane na termometrach idą w górę, przestaje padać, a trawa zaczyna się zielenić, ludzie z radością wyciągają pochowane na zimę grille. Rokrocznie pojawia się wiele pytań o to, czy aby na pewno jest to bezpieczna i zdrowa forma...

  • Natalia Siwiec pozuje z... kiełbasą. Fani oburzeni

    Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że Natalia Siwiec uwielbia prowokować. Jej ostatnie zdjęcie zbulwersowało użytkowników Instagrama.

  • W okresie Wielkanocy nie sposób nie postawić na stole tradycyjnych polskich potraw: ćwikły, sałatki (zwykle jarzynowej, którą przecież uwielbiają Polacy), faszerowanych jaj, pasztetu, starannie udekorowanego mazurka czy pieczonej białej kiełbasy. A także zup, w których zwykle się ona pojawia – czyli barszczu białego i żurku. Tarta z białą kiełbasą to nowoczesna wersja klasycznego dania/materiały promocyjne Białą kiełbasę można przecież podać w innym, nieco unowocześnionym i niekoniecznie...

  • Ostre placuszki na śniadanie

    ...papryki, szczyptę soli. Do ciasta dodać ziarna kukurydzy. Usmażyć na łyżce oleju 8 placków. 3. Kiełbasę pokroić w plasterki, oczyszczone papryki w paski, usmażyć na rumiano, doprawić chili. Osobno zrobić jajka sadzone. Ułożyć je na plackach, dodać kiełbasę z papryką, polać sosem.

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Pyszności z kiełbasą

    .... Kiszoną kapustę wypłucz, posiekaj, dodaj do smażonego boczku i cebuli, duś jeszcze ok. 15 minut. 3. Kiełbasę pokrój na duże kawałki, czosnek przekrój na kilka części. Wrzuć kiełbasę i czosnek do zupy(...) tarce o grubych oczkach i wymieszaj z posiekaną natką pietruszki. Kiełbasę i boczek pokrój w kostkę i dopraw mieloną papryką. 4. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Na jego dnie ułóż plastry...

  • Polacy uwielbiają kotlety schabowe. Chcąc przygotować je naprawdę dobrze, powinniśmy przestrzegać kilku prostych zasad. Warto je sobie przypomnieć, bo dziś obchodzimy Dzień Kotleta Schabowego. Fot. 123RF/PicselCzęsto mówi się, że wieprzowina jest kaloryczna. Oczywiście osoby na diecie lub dbające o linię powinny zrezygnować z jedzenia boczku lub golonki. Jednak schab, polędwica czy chuda szynka będą odpowiednie dla każdego, nawet dla dzieci. Wieprzowina, jak każde mięso, zawiera wiele białka...

  • Wielkanoc w tradycyjnej i nowoczesnej odsłonie

    Wielkanoc – wielu z nas nie wyobraża sobie jej bez klasycznego żurku z białą kiełbasą, mazurka czy faszerowanych jajek. A może tym razem zrobić coś inaczej? Chcesz nieco odświeżyć wielkanocny stół? Tradycyjnie czy nowocześnie – jeśli co roku masz ten dylemat, to ten tekst jest dla ciebie! Zainspiruj się!

  • Zwykle kupujemy go w sklepie, nie będąc w pełni pewnym jego składu. Tymczasem zrobienie domowego majonezu to dosłownie kilka minut roboty. Fot. 123RF/Picsel Jak wiadomo, wszystko co domowe znaczy zdrowsze i lepsze. Kiedy postanawiamy stworzyć coś we własnej kuchni, mamy pewność co do tego, jakie składniki zostały użyte oraz że w majonezie nie znajdziemy żadnych niepożądanych dodatków jak konserwanty czy ulepszacze smaku. Ale co w sytuacji, gdy majonez jest nam potrzebny, a czasu na jego...

Wideo na temat: k zrobić kiełbasę
  • Czym zastąpić kiełbasę na grilla? Bezmięsne przepisy Przemysława Ignaszewskiego

    Nadszedł czas na spotkania przy grillu. Co można podać gościom, którzy nie jedzą mięsa? W kuchni "Dzień Dobry TVN" weganin Przemysław Ignaszewski pokazał, jakimi produktami można zastąpić mięso na grilla. Jak zrobić wegański sos tzatziki? Na stole w programie pojawiły się takie dania jak: grillowana pieczarka portobello z pietruszkowym pesto i sosem tzatziki, karkówka z seitanu oraz warzywne

  • Jak zrobić leczo z cukinii

    Leczo z cukinii to wyjątkowa propozycja na letnie, gorące dania, które będą nie tylko zdrowe, ale i pożywne! Cukinia, niezwykle tanie warzywo i bardzo łatwo dostępne w sezonie letnim, świetnie nadaje się do zrobienia przepysznej potrawki, która zachwyci wszystkich! Delikatne, mocno pomidorowe leczo, ze sporym dodatkiem drobno pokrojonej kiełbaski - to kapitalna propozycja dla wszystkich! Poznajcie nasz prosty sposób na leczo z cukinii z kiełbasą!

  • Recykling dań z grilla. Co można przygotować?

    Co zrobić z wczorajszą kiełbasą lub warzywami z grilla? Na pewno nie wyrzucać! Cristina Catese w kuchni "Dzień Dobry TVN" dała "wczorajszym" grillowanym daniom drugie życie.