• Informacje na temat:

    k ugotowac barszcz bialy

Przepisy na temat: k ugotowac barszcz bialy
  • Barszcz biały

    Składniki: Zakwas: szklanka mąki razowej 1 l wody 2 liście laurowe pieprz 2 ząbki czosnku Barszcz: 500 ml zakwasu 4 białe surowe kiełbasy 150 ml śmietany 4 jajka włoszczyzna ziele angielskie liść laurowy majeranek 3 suszone grzyby 1 łyżka oleju natka chrzan sól pieprz Przygotowanie: 1. W słoiku połącz składniki na zakwas, zalej ciepłą...

  • danie blyskawica

  • Barszcz biały ze świeżym chrzanem

    ...łączymy z masłem i śmietaną. Przyprawiamy do smaku. Ugotowane jajka kroimy i kładziemy na talerze, zalewamy barszczem, posypujemy natką pietruszki. 

  • Najczęściej przygotowujemy na święta ,ale smakuje o każdej porze roku.

  • Czym różni się żurek od barszczu białego?

    Podano do stołu. Jak myślisz - to żurek czy barszcz biały? Tak, widzimy – właśnie drapiesz się po głowie, marszczysz czoło… Oto jest pytanie! Na pierwszy rzut oka bardzo podobne, a jednak inne. Zastanawiasz się, czym różnią się od siebie te dwie tradycyjne wielkanocne zupy? Spokojnie, rozwiejemy Twoje wątpliwości! Zabłyśnij w świątecznym towarzystwie!

  • Moja ulubiona zupa.

  • ...biała kiełbasa, kostka rosołowa, torebka barszczu białego (najlepiej Winiary), połowę torebki żurku (też Winiary), śmietana (18%),

  • Barszcz biały to jedno z moich ulubionych dań, nie tylko od święta :-)

  • Składniki: żeberka wieprzowe, kilka marchwi i pietruszek, cebula, kilka ząbków czosnku, liść bobkowy, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz, sok z 1 cytryny, majeranek, śmietana, pory, łyżka mąki, ziemniaki, zielona pietruszka.

  • Przyszedł czas na brata żuru. Oczywiście odpowiednio kwaśny a do tego jajo bądź kiełbasa biała. I do pełni szczęścia świeżo pieczony chleb.

Artykuły na temat: k ugotowac barszcz bialy
  • Barszcz biały z kiełbasą i jajkami

    ...barszcz. Dopraw chrzanem. Włóż białą kiełbasę do barszczu i gotuj 10 minut. Wyjmij i pokrój w plasterki. Na patelni podsmaż na złoto pokrojony w kosteczkę boczek i cebulę. Przełóż do garnka. Ugotuj na twardo jajka, obierz je ze skorupek i przekrój na pół. Do gorącego barszczu przełóż jajka i kiełbasę, dopraw do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Podawaj zupę gorącą z kawałkiem świeżego...

  • Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie, na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Niestety, nie zawsze mamy czas, aby przygotować je od podstaw i często sięgamy po sklepowe gotowce. Co w nich znajdziemy? Możecie się bardzo zdziwić. Zdjęcie 123rf W natłoku przedświątecznych obowiązków bardzo często brakuje nam czasu na własnoręczne przygotowanie zakwasu na barszcz lub żurek. Wielu z nas zdaje się...

  • Tradycyjne polskie zupy, mniej i bardziej znane

    Rosół, barszcz biały, barszcz czerwony, ale i „zupa – nic” to prawdziwe polskie, tradycyjne kulinarne bogactwo.

  • W kolejnym odcinku naszego serialu Dominika Wójciak zaprezentuje wam, w jaki sposób przygotować idealny, świąteczny barszcz. Barszcz czerwony na INTERIA.TV. Składniki na ok. 4 l barszczu: 3 kg podłużnych buraków 1 korzeń selera 3 marchewki 3 korzenie pietruszki 3 cebule 3 kwaśne jabłka (np. szara reneta) 5 suszonych prawdziwków 4 - 6 wędzonych węgierek 4 - 5 ząbków czosnku 5 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 2 liski laurowe 0,5 l zakwasu z buraków 1 łyżeczka...

  • Koszyk pełen pomysłów na wielkanocne potrawy  z marką WINIARY!

    Cieplejsze, wiosenne dni, zielone pąki na drzewach, czy rozkwitające żonkile to pierwsze zwiastuny zbliżającej się wiosny, ale także i Świąt Wielkanocnych. Ten radosny czas pełen spotkań z najbliższymi kojarzymy z tradycyjnymi, pysznymi potrawami. Nie wyobrażamy sobie przecież, aby na świątecznym stole zabrakło białego barszczu bądź żurku, jajek w majonezie czy kolorowych mazurków. Zanim jednak...

  • Mimo różnych pozycji goszczących w świątecznym menu, dwie z nich są niezmienne i obecne na każdym stole – ryba (przede wszystkim karp) i barszcz czerwony. Dziś podamy wam przepis na najlepszy i najzdrowszy barszcz wigilijny. Fot. 123RF/Picsel Wigilia, ten najpiękniejszy wieczór w roku, kojarzy nam się niezmiennie z ciepłem, rodzinnym spotkaniem i pysznymi potrawami przygotowanymi z dbałością o najbliższych. Dwanaście dań serwowanych w czasie tej wyjątkowej kolacji jest także podtrzymaniem...

  • Przepis na święta

    ...menu: pasztet z soczewicy i marchwi, tarta z kozim serem, śledzie w oleju lnianym... Utwór klasyczny? Barszcz. Biały z białą kiełbasą.

  • Na sklepowych półkach możemy znaleźć różne rodzaje gotowych barszczy – poczynając od zakwasów, przez koncentraty, aż po ekspresowe barszcze instant. Co tak naprawdę znajdziemy w opakowaniach tych produktów? Specjalnie dla was przeanalizowaliśmy ich etykiety. Wyniki są naprawdę zaskakujące. Barszcz czerwony jest potrawą, która pojawia się na niemal każdym wigilijnym stole. To niekwestionowany symbol Bożego Narodzenia, stanowiący również cenne źródło wielu witamin. Ideałem jest ten przygotowany...

  • Wielkanocna kuchnia! Jakie potrawy przygotowujemy najczęściej?

    ...potraw, które pojawiają się w naszym wielkanocnym menu. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć żurku i barszczu białego, aż 43% pań domu z podaje bliskim jedną z tych tradycyjnych zup podczas Świąt. Nie(...) kuchni, by wspólnie przygotować potrawy, które dobrze znają w zupełnie nowej odsłonie! Kto powiedział, że barszcz biały musi być zawsze taki sam? Z pomocą Barszczu białego Nasza Specjalność WINIARY...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....