• Informacje na temat:

    k ugotowac barszcz bialy

Przepisy na temat: k ugotowac barszcz bialy
  • Barszcz biały

    Składniki: Zakwas: szklanka mąki razowej 1 l wody 2 liście laurowe pieprz 2 ząbki czosnku Barszcz: 500 ml zakwasu 4 białe surowe kiełbasy 150 ml śmietany 4 jajka włoszczyzna ziele angielskie liść laurowy majeranek 3 suszone grzyby 1 łyżka oleju natka chrzan sól pieprz Przygotowanie: 1. W słoiku połącz składniki na zakwas, zalej ciepłą...

  • danie blyskawica

  • Barszcz biały ze świeżym chrzanem

    ...łączymy z masłem i śmietaną. Przyprawiamy do smaku. Ugotowane jajka kroimy i kładziemy na talerze, zalewamy barszczem, posypujemy natką pietruszki. 

  • Najczęściej przygotowujemy na święta ,ale smakuje o każdej porze roku.

  • Czym różni się żurek od barszczu białego?

    Podano do stołu. Jak myślisz - to żurek czy barszcz biały? Tak, widzimy – właśnie drapiesz się po głowie, marszczysz czoło… Oto jest pytanie! Na pierwszy rzut oka bardzo podobne, a jednak inne. Zastanawiasz się, czym różnią się od siebie te dwie tradycyjne wielkanocne zupy? Spokojnie, rozwiejemy Twoje wątpliwości! Zabłyśnij w świątecznym towarzystwie!

  • Moja ulubiona zupa.

  • ...biała kiełbasa, kostka rosołowa, torebka barszczu białego (najlepiej Winiary), połowę torebki żurku (też Winiary), śmietana (18%),

  • Barszcz biały to jedno z moich ulubionych dań, nie tylko od święta :-)

  • Składniki: żeberka wieprzowe, kilka marchwi i pietruszek, cebula, kilka ząbków czosnku, liść bobkowy, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz, sok z 1 cytryny, majeranek, śmietana, pory, łyżka mąki, ziemniaki, zielona pietruszka.

  • Przyszedł czas na brata żuru. Oczywiście odpowiednio kwaśny a do tego jajo bądź kiełbasa biała. I do pełni szczęścia świeżo pieczony chleb.

Artykuły na temat: k ugotowac barszcz bialy
  • Barszcz biały z kiełbasą i jajkami

    ...barszcz. Dopraw chrzanem. Włóż białą kiełbasę do barszczu i gotuj 10 minut. Wyjmij i pokrój w plasterki. Na patelni podsmaż na złoto pokrojony w kosteczkę boczek i cebulę. Przełóż do garnka. Ugotuj na twardo jajka, obierz je ze skorupek i przekrój na pół. Do gorącego barszczu przełóż jajka i kiełbasę, dopraw do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Podawaj zupę gorącą z kawałkiem świeżego...

  • Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie, na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Niestety, nie zawsze mamy czas, aby przygotować je od podstaw i często sięgamy po sklepowe gotowce. Co w nich znajdziemy? Możecie się bardzo zdziwić. Zdjęcie 123rf   W natłoku przedświątecznych obowiązków bardzo często brakuje nam czasu na własnoręczne przygotowanie zakwasu na barszcz lub żurek. Wielu z nas zdaje się...

  • Tradycyjne polskie zupy, mniej i bardziej znane

    Rosół, barszcz biały, barszcz czerwony, ale i „zupa – nic” to prawdziwe polskie, tradycyjne kulinarne bogactwo.

  • Ile domów i tradycji, tyle przepisów na barszcz ukraiński. Pomiędzy tym serwowanym w Polsce a pochodzącym zza wschodniej granicy można znaleźć sporo różnic. Nie kwestionując smaku polskiego odpowiednika, warto jednak spróbować oryginalnej wersji barszczu ukraińskiego. Fot. 123RF/Picsel Stolicą barszczu jest miejscowość Barszczewo, znajdująca się na ukraińskim Podolu. Niemalże co roku odbywa się tam festiwal kulturalny o nazwie Borszczjiw, co tłumaczy się "barszcz jadł". Popularny w Polsce...

  • Koszyk pełen pomysłów na wielkanocne potrawy  z marką WINIARY!

    Cieplejsze, wiosenne dni, zielone pąki na drzewach, czy rozkwitające żonkile to pierwsze zwiastuny zbliżającej się wiosny, ale także i Świąt Wielkanocnych. Ten radosny czas pełen spotkań z najbliższymi kojarzymy z tradycyjnymi, pysznymi potrawami. Nie wyobrażamy sobie przecież, aby na świątecznym stole zabrakło białego barszczu bądź żurku, jajek w majonezie czy kolorowych mazurków. Zanim jednak...

  • W kolejnym odcinku naszego serialu Dominika Wójciak zaprezentuje wam, w jaki sposób przygotować idealny, świąteczny barszcz. Barszcz czerwony na INTERIA.TV. Składniki na ok. 4 l barszczu: 3 kg podłużnych buraków 1 korzeń selera 3 marchewki 3 korzenie pietruszki 3 cebule 3 kwaśne jabłka (np. szara reneta) 5 suszonych prawdziwków 4 - 6 wędzonych węgierek 4 - 5 ząbków czosnku 5 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 2 liski laurowe 0,5 l zakwasu z buraków 1 łyżeczka...

  • Przepis na święta

    ...menu: pasztet z soczewicy i marchwi, tarta z kozim serem, śledzie w oleju lnianym... Utwór klasyczny? Barszcz. Biały z białą kiełbasą.

  • Mimo różnych pozycji goszczących w świątecznym menu, dwie z nich są niezmienne i obecne na każdym stole – ryba (przede wszystkim karp) i barszcz czerwony. Dziś podamy wam przepis na najlepszy i najzdrowszy barszcz wigilijny. Fot. 123RF/Picsel Wigilia, ten najpiękniejszy wieczór w roku, kojarzy nam się niezmiennie z ciepłem, rodzinnym spotkaniem i pysznymi potrawami przygotowanymi z dbałością o najbliższych. Dwanaście dań serwowanych w czasie tej wyjątkowej kolacji jest także podtrzymaniem...

  • Wielkanocna kuchnia! Jakie potrawy przygotowujemy najczęściej?

    ...potraw, które pojawiają się w naszym wielkanocnym menu. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć żurku i barszczu białego, aż 43% pań domu z podaje bliskim jedną z tych tradycyjnych zup podczas Świąt. Nie(...) kuchni, by wspólnie przygotować potrawy, które dobrze znają w zupełnie nowej odsłonie! Kto powiedział, że barszcz biały musi być zawsze taki sam? Z pomocą Barszczu białego Nasza Specjalność WINIARY...

  • Wigilijny stół nie może obyć się bez świątecznej zupy. Najpopularniejszy tego dnia jest barszcz czerwony, jednak w niektórych regionach Polski je się inne, ciekawe i nie mniej smaczne zupy. Fot. 123RF/Picsel Zupa jest nieodłącznym elementem polskiej kuchni. Nic dziwnego, że jemy ją także w Boże Narodzenie. To od niej najczęściej zaczynamy wieczerzę wigilijną, więc bardzo ważnym jest, aby była ona naprawdę smaczna. Najczęściej zajadamy się barszczem z uszkami, jednak to nie wszystko! Co...