• Informacje na temat:

    k drozdzowy z makiem i kruszonka

Przepisy na temat: k drozdzowy z makiem i kruszonka
  • Czekoladowe ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

    Sposób przygotowania Do dużej miski wlej podgrzane mleko (do około 40 stopni C). Wsyp połowę cukru, pokrusz drożdże i wymieszaj ze szklanką mąki. Odstaw...

  • Wegetariańskie obojętnie od pory roku .

  • szybko i smacznie

  • Składniki: 0,5kg maki pszennej tortowej, 1 szklanka ciepłego mleka, 1 lub 2 jajka, 1lub 2 łyżki cukru, 5 dkg drożdży, 5 dkg margaryny ewentualnie kruszonka , Sposob przygotowania: Składniki mają mieć temperaturę pokojową! Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozetrzeć w kubeczku z 2 łyżeczkami cukru, kilkoma łyżeczkami ciepłego mleka i odstawić w cieple...

  • Smakowite drożdżowki z makiem i kruszonką. Odpowiednio wilgotne i słodkie z chrupiącą kruszonką. Polecam.

  • Jagodowiec makowy

    ...i rozwałkuj. Placek ułóż na spodzie przygotowanej blachy. Masę jagodową wymieszaj z makiem oraz likierem. Rozsmaruj na cieście. Wierzch placka posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp...

  • P Y S Z N O T K A .

  • Rabarbar wg Magdy Gessler

    ..., 1/2 kg mąki, 6 jajek, 150 g cukru pudru, 150 ml mleka, 3 szklanki malin, 1 łyżeczka cukru Kruszonka: 200 g mąki, 150 g cukru, 100 g masła Opłucz rabarbar i pokrój w plastry. Zasyp go...

Artykuły na temat: k drozdzowy z makiem i kruszonka
  • Drożdżowe muffinki z kruszonką

    Na piknik.

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Ciasto drożdżowe z owocami

    Możesz do niego dodać swoje ulubione owoce: śliwki, banany, maliny, jagody.

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Drożdżowe ślimaczki z powidłami

    Idealne na drugie śniadanie

  • Zawierają mnóstwo witamin, obniżają cholesterol, odmładzają, chronią przed rakiem, dodają energii oraz są skutecznym afrodyzjakiem. Małe, niepozorne i pyszne...figi. „Figę z makiem!" Tak odpowiadał mój dziadek, kiedy zasypywaliśmy go pytaniami, co dobrego przywiózł nam z podróży... Figi jednak nigdy nie było, zastępowały ją inne cuda, i dopiero dużo, dużo później poznałem jej smak...   Tam gdzie rosną figiNajpierw jednak, musiałem się dowiedzieć, czy figi istnieją naprawdę, czy są tylko...

  • Ciasta z kruszonką

    ...g drobnego cukru, 500 g mąki tortowej, ok. 250 ml mleka, 150 g smalcu, 1,5 kg czarnych jagód (innych owoców), 50 g sucharów. Kruszonka: 200 g masła, 300 g mąki tortowej, 125 g cukru kryształu albo cukru...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania. Drożdżowe to tylko...

  • Mmmm pychaa :)))

  • Gdy mamy pewność, że zaplanowane działanie się nie powiedzie lub coś się nie uda mówimy: "z tej mąki nie będzie chleba". A gdybyśmy chcieli użyć tego wyrażania w dosłownym jego znaczeniu? Czy zawsze potrafimy trafnie ocenić mąkę i jej jakość? Fot. materiały prasowe Cechy mąki dobrej jakości Gdy mamy do czynienia z sypkimi produktami, warto sprawdzić czy nie zalęgły się w nich szkodniki. Przekonamy się o tym otwierając opakowanie i przesypując mąkę na stolnicę lub do miseczki czy talerzyka....