• Informacje na temat:

    k drozdzowy z makiem i kruszonka

Przepisy na temat: k drozdzowy z makiem i kruszonka
  • Czekoladowe ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

    Sposób przygotowania Do dużej miski wlej podgrzane mleko (do około 40 stopni C). Wsyp połowę cukru, pokrusz drożdże i wymieszaj ze szklanką mąki. Odstaw...

  • Wegetariańskie obojętnie od pory roku .

  • Kołacz z kruszonką

    Sposób przygotowania 1. Spód: do miski wkrusz drożdże. Dodaj cukier, jajka, masło, mleko, mąkę, szczyptę soli (rozłóż je równomiernie). Odstaw na 3 godz.  2. Kruszonka: tortownicę (śr. 26 cm) posmaruj odrobiną masła. Pozostałe masło rozetrzyj palcami z mąką, kokosem i cukrem. Gdy powstaną grudki, włóż kruszonkę do lodówki.  3. Masa: twaróg utrzyj z masłem, cukrem oraz jajkiem. Dodaj proszek...

  • szybko i smacznie

  • P Y S Z N O T K A .

  • Składniki: 0,5kg maki pszennej tortowej, 1 szklanka ciepłego mleka, 1 lub 2 jajka, 1lub 2 łyżki cukru, 5 dkg drożdży, 5 dkg margaryny ewentualnie kruszonka , Sposob przygotowania: Składniki mają mieć temperaturę pokojową! Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozetrzeć w kubeczku z 2 łyżeczkami cukru, kilkoma łyżeczkami ciepłego mleka i odstawić w cieple...

  • Jagodowiec makowy

    ...i rozwałkuj. Placek ułóż na spodzie przygotowanej blachy. Masę jagodową wymieszaj z makiem oraz likierem. Rozsmaruj na cieście. Wierzch placka posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp...

  • Smak róż i pistacji, duet stworzony dla siebie!

Artykuły na temat: k drozdzowy z makiem i kruszonka
  • Drożdżowe muffinki z kruszonką

    Na piknik.

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Ciasto drożdżowe z owocami

    Możesz do niego dodać swoje ulubione owoce: śliwki, banany, maliny, jagody.

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Drożdżowe ślimaczki z powidłami

    Idealne na drugie śniadanie

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Ciasta z kruszonką

    ...g drobnego cukru, 500 g mąki tortowej, ok. 250 ml mleka, 150 g smalcu, 1,5 kg czarnych jagód (innych owoców), 50 g sucharów. Kruszonka: 200 g masła, 300 g mąki tortowej, 125 g cukru kryształu albo cukru...

  • Gdy mamy pewność, że zaplanowane działanie się nie powiedzie lub coś się nie uda mówimy: "z tej mąki nie będzie chleba". A gdybyśmy chcieli użyć tego wyrażania w dosłownym jego znaczeniu? Czy zawsze potrafimy trafnie ocenić mąkę i jej jakość? Fot. materiały prasowe Cechy mąki dobrej jakości Gdy mamy do czynienia z sypkimi produktami, warto sprawdzić czy nie zalęgły się w nich szkodniki. Przekonamy się o tym otwierając opakowanie i przesypując mąkę na stolnicę lub do miseczki czy talerzyka....

  • Mmmm pychaa :)))

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Święta Bożego Narodzenia są najbardziej rodzinnymi, dlatego wszystkie potrawy jakie serwujemy na wigilijnym stole przygotowujemy z wielką dbałością i zgodnie z tradycjami. Do dań wybieramy najlepszej jakości składniki, z zakamarków szaf wyciągamy najpiękniejsze...