• Informacje na temat:

    jogurt z mąką

Przepisy na temat: jogurt z mąką
  • Zawijaski na jogurcie

    Sposób przygotowania 1. Mąkę przesiej do miseczki. Wymieszaj ją z drożdżami oraz miodem. Wlej jogurt i olej (dzięki nim ciasto drożdżowe nie czerstwieje tak szybko). Wbij jajka. Zagniataj, dolewając(...) zagnieć. Przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na cienki placek. Posmaruj go masą jabłkową. Pozostaw wolne brzegi. Placek zwiń. Rulon potnij na 12-14 plasterków. Ułóż je na blasze przykrytej...

  • różne wersje smakowe wg upodobań :)

  • Nektarynkowe ciasto na jogurcie

    ...  i wlej rum. Pozostałą mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Wlej jogurt. Na koniec dodaj mielone migdały. Dobrze wymieszaj całość mikserem.  3. Blachę posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Rozłóż na nim nektarynki, przecięciem do góry. Owoce posyp przygotowaną kruszonką.  4. Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st...

  • Oryginalny jogurt grecki ma się nijak do tego który kupujemy w Polsce.Są to jogurty ,,typu greckiego"Kto miał możnośc popróbowania oryginalnego na pewno przyzna mi rację...A więc skąd mamy wziąśc jogurt grecki? po prostu zrobic :)

  • Jak zrobić jogurt w domowych warunkach?

    Jogurt jest zdrowy i dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych. Jedna szklanka jogurtu dziennie zaspokaja niemal 60 procent normy zalecanego dziennego spożycia jodu blisko 50 procent(...) i amerykańskie normy żywnościowe uznają jogurt za ważny składnik codziennej diety.

  • Domowy jogurt naturalny nie zawiera mleka w proszku ani innych zbędnych dodatków i konserwantów.

  • Ciasto z gruszkami i makiem

    ..., 2 jajka, jogurt naturalny. Do przygotowania kremu migdałowego: 50 g miękkiego masła, 50 g cukru, jajko, 60 g mielonych migdałów, łyżeczkę aromatu migdałowego, 3 dojrzałe gruszki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. W misce mieszamy mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i makiem. Dodajemy roztopione masło, następnie jajka i jogurt. Wlewamy ciasto do wysmarowanej masłem formy...

  • Jednymi z najstarszych na świecie produktów mleczarskich są napoje fermentowane (jogurt, kefir, kwaśne mleko). Produkuje się je nie tylko z mleka krowiego ale także z koziego, owczego czy klaczy. Dawniej mleko pozostawiano do samoistnego kwaśnięcia, ale dzisiaj ze względów bezpieczeństwa produkuje się je z mleka pasteryzowanego. Można także użyć mleka UHT. Jeżeli chcemy otrzymać dobrej jakości jogurt o odpowiedniej gęstej konsystencji trzeba użyć szczepionek jogurtowych (na jogurt naturalny...

  • Jogurt makowo-marcepanowy

    Składniki: 700 g gęstego jogurtu naturalnego 4 łyżki śmietany 150 g marcepanu 5 łyżek maku Przygotowanie: Marcepan zetrzeć na tarce i podgrzewać ze śmietanką, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Ostudzić. Do marcepanu dodać dwie łyżki jogurtu, wymieszać, a następnie połączyć z pozostałym jogurtem, wmieszać mak i schłodzić w lodowce. Można podawać z owocami.

  • pachnie i smakuje świętami :-) pyszna odmiana dla naturalnych i owocowych jogurtów

Artykuły na temat: jogurt z mąką
  • Cudowna mąka bezglutenowa

    ...sosów i zup. Płatki to idealny dodatek do deserów jogurtów można je także dodać do kotletów mielonych lub wegetariańskich. Ziarno z powodzeniem zastąpi kaszę lub ryż. Gotuje się tylko 10-20 minut.

  • Szybkie i zdrowe śniadanie, które zaskoczy twoich bliskich? To możliwe. Zobacz krok po kroku, w jaki sposób możesz przygotować wyjątkowy jogurt z granolą. Doskonały jogurt z granolą i dżemem. Kliknij poniżej i zobacz jakie to proste!

  • Dobrana para: Jogurt i rabarbar

    .... Połączenie niskokalorycznego rabarbaru ze zdrowym jogurtem naturalnym, będzie doskonałym wyborem. Proponujemy sernik na zimno, bezową roladę i lody. Ciasto jogurtowo-rabarbarowe Składniki: 50(...) g + 2 łyżki cukru 1 kg jogurtu naturalnego 2 łyżki soku z cytryny 500 g śmietany kremówki Opakowanie cukru waniliowego  Przygotowanie: Czekoladę, tłuszcz kokosowy i dmuchany ryż posiekać...

  • Ten przepis pozwoli ci się delektować smakiem doskonałego piernika nie tylko w okresie bożonarodzeniowym. Fot. 123RF/Picsel SKŁADNIKI - 300 g jogurtu naturalnego - 1 1/2 łyżka miodu - 1-2 łyżeczek przyprawy do piernika - 1-2 łyżek płatków owsianych - 3-4 plasterków banana - ½ łyżeczki cynamonu - 30-40 g orzechów włoskich/laskowych bądź migdałów PRZYGOTOWANIE Krok 1Jogurt naturalny przekładamy do miseczki.Krok 2Orzechy kroimy bardzo drobno. Dodajemy je do jogurtu. Dodajemy także przyprawę do...

  • Ciasta na jogurcie

    Do masy weźmy jogurt przynajmniej 1,5 proc. tłuszczu.

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Granola z jogurtem i truskawkami

    Bogata w różnorodne składniki granola, którą można jeść cały rok, modyfikując skład. Do jej przygotowania używam płatków pełnoziarnistych, nie błyskawicznych. Tutaj w odsłonie wiosennej, z truskawkami i jogurtem, ale lubię ją też pochrupać bez dodatków, gdy mam ochotę na coś słodkiego.

  • OSM Piątnica proponuje ciekawe przepisy na puszyste naleśniki z nadzieniem jogurtowym oraz sernik na zimno z kremowego Jogurtu Milandia z mascarpone. Zdobywający coraz większą popularność Jogurt Piątnicy to doskonały wybór, gdy chcemy przygotować lżejsze i zdrowsze sosy, smaczne desery, dania główne czy też pożywne przekąski. Gęsta konsystencja, śmietankowy smak charakterystyczny dla sera mascarpone, który stanowi aż 17,5% produktu, oraz odpowiednia zawartość tłuszczu sprawiają, że z...

  • Tort jogurtowy z makiem

    ...• 2 blaty biszkoptowe • 7 łyżeczek żelatyny • 3,5 szkl. jogurtu • 1 szkl. śmietany 36 proc. • 1/2 szkl. cukru pudru • 1 tabliczka startej czekolady • 2 łyżki ugotowanego maku • bita śmietana i masa marcepanowa do dekoracji Sposób przygotowania • Żelatynę namocz i rozpuść, podgrzewając. Śmietanę ubij. Jogurt połącz z cukrem, śmietaną i żelatyną. • Do...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Święta Bożego Narodzenia są najbardziej rodzinnymi, dlatego wszystkie potrawy jakie serwujemy na wigilijnym stole przygotowujemy z wielką dbałością i zgodnie z tradycjami. Do dań wybieramy najlepszej jakości składniki, z zakamarków szaf wyciągamy najpiękniejsze...