• Informacje na temat:

    jarzynka z czerwonej kapusty

Przepisy na temat: jarzynka z czerwonej kapusty
  • Miód - 10 łatwych przepisów

    ..., powycinaj kółeczka (lub inne kształty), ułóż na blasze. Piecz 1,5 godz. w średnio gorącym piekarniku (by się zezłociły i stwardniały). Gotowe polukruj. 7. Jarzynka w glazurze 4 szkl. pokrojonej...

  • Smaczny pomysł na "Jarzynka z groszkiem"

  • Wszystko, co powinniście wiedzieć o rosole!

    ...wierzch rosołu ręcznik papierowy lub chusteczkę, która wciągnie tłuszcz." - podpowiada dietetyk. Do gotowania rosołu nie używajmy kostek bulionowych i przyprawy typu jarzynka lub maggi. Wprawdzie...

  • Smaczny pomysł na "Postna kapusta - wigilijna jarzynka"

  • Różowe gołąbki z kaszą i orzechami

    Składniki: - 2 główki czerwonej kapusty (po ok. 1,5 kg), - 2 czerstwe bułeczki, - 2 cebule D2 twarde gruszki, - 2-3 łyżki soku z cytryny, - pęczek świeżego tymianku, - 70 dag ugotowanego pęczaku, - 30 dag grubo posiekanych orzechów włoskich, - 2 jajka , - sól, pieprz, słodka papryka Przygotowanie: 1. Główki kapusty umyj, oczyść ze zwiędłych liści, wykrój głąby. Obgotuj w całości w dużej...

  • Sprawdzony przepis na "Jarzynka z cukinią i ziemniakami"

  • Tradycyjne polskie dania mięsne z jabłkami

    ...serwować ją np. z ziemniakami z wody lub pieczonymi. Siemianowickie kotlety cielęce Składniki: 75 dag cielęciny zadniej; 4 dojrzałe jabłka; 1/2 małej główki czerwonej kapusty; cebula; 3-4 łyżki masła(...) Kotleciki cielęce usmaż na rozgrzanym oleju na złoto. Podawaj je z jarzynką z czerwonej kapusty i jabłkami. Jako dodatek serwuj np. ziemniaki (pieczone lub z wody). Kaszanka z pieczonym jabłkiem...

  • Wypróbowany przepis na "Jarzynka na pomarańczach"

  • Surówka z kiszonej czerwonej kapusty

  • Surówka z młodej czerwonej kapusty

Artykuły na temat: jarzynka z czerwonej kapusty
  • To musisz wiedzieć o czerwonej kapuście

    Nie farbuje Przed krojeniem czerwonej kapusty nacieram dłonie odrobiną oleju, wtedy sok ich nie zafarbuje. Smaczniejsza Do gotowania kapusty, z której przyrządzam ciepłą jarzynkę, np. do pieczeni wieprzowej lub drobiu, dodaję przyprawy korzenne do grzanego wina. Przesypuję je do woreczka, który wkładam do garnka i wyjmuję przed końcem gotowania. Do kapusty nie dodaję innych przypraw, poza...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Kolorowy talerz

    ...- dobierzmy na tej palecie odpowiednie barwy surówki lub jarzynki na ciepło. Nie przyrządzajmy do białych sosów i ryżu lub makaronu buraczków albo czerwonej kapusty. Po kilku ruchach widelca na talerzu zrobi się nieciekawie. Ale też nasze kubki smakowe i oczy nie zachwycą się, kiedy dodamy surówkę z białej kapusty. Zawsze sprawdzi się surówka zielona (sałata, szczypior, kapusta pekińska czy lodowa...

  • Dania z czerwoną kapustą są zdrowe i pięknie prezentują się na talerzu. Oto kilka sprawdzonych przepisów, które powinniście wykorzystać w najbliższym czasie. Gwarantujemy, że nie pożałujecie. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują...

  • Śliwki na drugie

    ...samo można przygotować je na patelni - szybko obsmażone, przykryj i duś na wolniejszym ogniu 20 min. Na 5 min przed końcem dodaj śliwki. Czerwona jarzynka z węgierkami Składniki na 10 porcji: główka czerwonej kapusty (małej), cukier, 2-3 jabłka, trochę masła. 2-3 śliwki z pestkami (mogą być z kompotu), 1 cebula, 2 listki laurowe, sól, pieprz, parę ziarenek ziela angielskiego. Przygotowanie...

  • Surówki często goszczą na naszych talerzach, jednak wiele osób narzeka, iż są nudne i niezbyt zaskakujące. Dziś postanowiliśmy udowodnić, że wcale tak nie musi być Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Tylko w jaki sposób ją...

  • Z różnych świata stron

    .... Dokładnie wymieszać kwaśną śmietanę z mąką, zahartować, zagotować i przyprawić do smaku. Gęś polać sosem. Podawać z surówką z czerwonej kapusty.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...

  • Licz z nami kalorie

    ...) - 83 kcal; lampka wina czerwonego (125 ml) - 85 kcal; kieliszek wódki (50 ml) - 110 kcal Pozostałe produkty 1 łyżeczka przyprawy typu Jarzynka (6 g) - 5 kcal; 1 łyżka majonezu (18 g) - 129 kcal...

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówkach z kapusty pekińskiej! Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki z kapusty pekińskiej - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Jeśli chcecie...