• Informacje na temat:

    jakie ziemniaki pasuja do ryby

Przepisy na temat: jakie ziemniaki pasuja do ryby
  • krótko na temat makaronów..

  • zdrowe i proste

  • Smażony, panierowany filet z ryby morskiej, podany z młodymi kartofelkami posypanymi koperkiem, jajkiem sadzonym i surówką z pekińskiej kapusty.

  • Pyszna suróweczka pasująca idealnie do ryby, najlepsza wychodzi z młodej kapusty. Przepis znalazłam dawno temu właśnie na Smakerze, ale przepadł gdzieś bez wieści, więc postanowiłam się nim podzielić.

  • Sprawdzony przepis na "Ryby z grilla"

  • znakomita do ryby

  • Kuchnia wielkopolska. Określenie to pochodzi z gwary i związane jest z faktem, że na powierzchni zupy nie pływa żadne oko tłuszczu.

  • Ten przepis na muffiny jest uniwersalny, gwarantuje wolność wyboru co do smaku i dodatków. Można do nich dodać bakalie, owoce sezonowe, dowolne olejki smakowo-zapachowe. Wszystko zależy od wyobraźni. Poniżej przepis z dodatkiem kakao.

  • Surówka - bardzo łatwa w przygotowaniu. Propozycja - dodatek do niedzielnego obiadu.

  • Co zrobić żeby ryba nie przywierała do patelni podczas smażenia?

Artykuły na temat: jakie ziemniaki pasuja do ryby
  • Gotuj razem z Sophią Loren

    Przedstawiamy 5 przepisów z książki "W kuchni z miłością. Najlepsze włoskie przepisy Sophii Loren", w której znajdziesz ponad 300 przepisów na przystawki, zupy, makarony, mięsa, ryby, warzywa i desery.

  • Kolejna książka z bestsellerowej serii "Podstawy gotowania"!Przeczytaj, jeśli zastanawiasz się, jak poznać, czy ryba jest świeża, jakie gatunki będą dobrze smakować w warzywnej potrawce, a które najlepiej pasują do galarety. Wstęp podpowie Ci, jak należy się rozprawić z surową rybą: wypatroszyć ją, pozbawić skóry, umyć... Poznasz też patenty na udane smażenie, grillowanie i duszenie ryb. A później - pora na 45 sprawdzonych przepisów na ryby na zimno, gotowane (także na parze), pieczone, z...

  • Polka na diecie: Jak się odchudzamy?

    ..., poszła do lekarza. Chciała się dowiedzieć, jakie jest ryzyko operacyjnego zmniejszenia żołądka. - Lekarz złapał się za głowę i zdecydowanie mi to odradził. Badania wykazały, że mam podwyższony(...) wieku w Polsce mieliśmy najwięcej dni postnych w całej Europie! Nie jadło się wtedy mięsa i jajek. Pozostawały kasze, warzywa i ryby! Czy warto stosować suplementy? - Tak. Praktyka pokazuje, że...

  • Z każdej strony słychać głosy, że jedzenie ryb bardzo korzystnie wpływa na zdrowie i dostarcza drogocennych dla organizmu składników. Niestety ale na polskich stołach ryby pojawiają się nadal zbyt rzadko. Fot. 123RF/PICSEL Dietetycy zalecają spożywanie dań z ryb minimum 2 razy w tygodniu. W rzeczywistości na dania z rybą Polacy decydują się zdecydowanie rzadziej – przeciętnie raz na dwa tygodnie. Roczne spożycie ryb i owoców morza w naszym kraju to około 11 - 12 kilogramów - to ponad...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Fot. 123RF/Picsel Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich najwięcej w niedojrzałych owocach,...

  • Smaki północnej Polski kojarzą nam się przede wszystkim z rybami, ale w tradycyjnej kuchni występuje także dziczyzna i wiele odmian grzybów. Można tu spróbować charakterystycznych zup. Różne zupy grzybowe to przysmaki północy, ale nie tylko. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na północy Polski częściej niż w innych regionach kraju spożywa się ryby, których jest tu pod dostatkiem - zarówno dzięki Bałtykowi, jak i licznym jeziorom. Charakterystyczne dla regionów północy Polski są zupy rybne. Oczywiście, nie...

  • Warto zwrócić uwagę na to, jakie ryby serwujemy bliskim, gdyż niektóre z nich mogą niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Fot. 123RF/Picsel Niestety, mimo wielu zalet, niektóre z ryb mogą nam szkodzić. Gatunki tłuste mogą kumulować substancje toksyczne w swoich tkankach, w tym także metale ciężkie. Najbardziej niebezpieczne z nich to ołów, kadm, rtęć i arsen. Dlaczego tak groźne substancje pojawiają się w mięsie ryb? Powodem jest zanieczyszczone środowisko, w którym żyją. Te toksyczne...

  • Charakterystyczne gatunki, fantastyczne ilustracje, opowieści wędkarzy i przepisy kulinarne! Książka stanowi swego rodzaju atlas obejmujący znaczną część ryb, występujących w polskich wodach. Została napisana z myślą o turystach, żeglarzach czy weekendowych spacerowiczach, interesujących się tą częścią rodzimej przyrody, mało podatną na obserwację bezpośrednią. Zawiera mniej lub bardziej zwięzłe opisy poszczególnych gatunków: podstawowe informacje o miejscach występowania, zwyczajach...

  • Ludzie dzielą się na tych, którzy nie mogą się doczekać karpia na świątecznym stole i na tych, którzy naprawdę zjedzą wszystko, tylko nie karpia. Tym drugim przychodzimy z pomocą prezentując kilka przepisów, które doskonale sprawdzą się w czasie świąt Fot. 123RF/Picsel Jak to się stało, że karp przebojem wdarł się na wigilijne stoły Polaków? Mylą się ci, którzy sądzą, że to wielowiekowa tradycja. Historia karpia sięga zaledwie lat 50. XX wieku i zapoczątkowali ją komuniści, a dokładnie...