• Informacje na temat:

    jakie wino do gotowania potraw

Przepisy na temat: jakie wino do gotowania potraw
  • Blog kulinarny: Internetowa książka kucharska

    Odkąd w Internecie istnieją blogi wiele osób szuka pomysłu na swój własny. Ostatnio modny stał się nowy rodzaj- blog kulinarny. Pasjonaci gotowania prześcigają się w prowadzeniu swoich blogów. Jak powstają ich strony, co ich inspiruje i skąd biorą pomysły? Każdy z nich ma na to swój własny przepis.

  • Kuchnia to świat aromatów: pieczonego chleba, szarlotki, zupy grzybowej, świeżych ziół... Niestety nie wszystkie potrawy pięknie pachną. Gotujący się kalafior czy brukselka lub smażona ryba nie wodzą naszych zmysłów na pokuszenie. Możemy jednak ograniczyć przykre zapachy unoszące się w kuchni.

  • Zdrowie z natury: 10 pytań o właściwości chrzanu

    ...w Ameryce Północnej, Azji czy Australii. Jakie są zatem właściwości zdrowotne chrzanu? -  Lista zalet chrzanu jest naprawdę imponująca, dlatego skupię się na tych najbardziej istotnych dla(...) i smak. Synigryna posiada także właściwości rozgrzewające i odkażające. Do czego chrzan wykorzystywany jest w kuchni?   -  Chrzan jest niezastąpionym dodatkiem do ciężkostrawnych i tłustych potraw...

  • Sos morelowy powstał z myślą o tych, którzy lubią połączenie smaku mięsa z lekką słodyczą. Ja do takich osób zdecydowanie należę, więc dla mnie taka para, to para idealna. Taki sam sos można zrobić z suszonych moreli, jednak należy je wcześniej zamoczyć i pozwolić im napęcznieć. Sos idealnie nadaje się do mięsa drobiowego, cielęciny i wołowiny.

  • Kuchnia chorwacka

    ...skosztować dalmatyńskiego gulaszu z kopytkami (pašticada ), warzyw podawanych z mięsem, manestry - makaronu z mielonym mięsem czy arambašići - faszerowanych liści winogronowych. Do każdej potrawy dodawana jest(...) mieszane z wodą mineralną. Wino traktowane jest tu jak składnik posiłku i najlepszy sposób ugaszenia pragnienia, w związku z czym bez znaczenia jest praktycznie pora dnia, o jakiej się je spożywa...

  • Dzięki pomysłowej dekoracji zachęcisz wszystkich, a zwłaszcza dzieci do spróbowania potrawy.

  • Kuchnia Pięciu Przemian

    ...przez dbałość o odpowiednie odżywianie. Powinniśmy wiedzieć, jakie produkty są dla nas korzystne, a których należy unikać. Zimne produkty ochłodzą nas w upały W kuchni Pięciu Przemian produkty(...) i czerwone wino, wzmagają aktywność organizmu, a tym samym rozgrzewają go. Są korzystne szczególnie dla osób prowadzących siedzący tryb życia i tych, które wciąż marzną. Jednak spożywane w nadmiarze...

  • Aromatyczny sos do każdej potrawy.

  • Dziczyzna

    ...jest równie dobra jak mięso z jelenia, podobne są też sposoby ich przygotowania, czyli jako: ragout, gulasz, zrazy, steki, kotlety i potrawki, pieczenie, udźce. Dzik "Dzik jest dziki, dzik jest zły(...) myśliwy smak i zapach dziczyzny kojarzy z aromatem świeżej żurawiny i owoców jałowca. Konfitury z żurawiny błotnej są nieodłącznym towarzyszem mięsnych potraw nie tylko dlatego, że ich słodki smak...

  • sos jest bazą do wielu potraw: pulpety, klopsy, mięsa różne,gołąbki,ryby, do makaronu.........SMACZNEGO!!

Artykuły na temat: jakie wino do gotowania potraw
  • Jak łączyć wino z potrawami?

    ...miała metaliczny posmak - ciężar wina łączymy z ciężarem potrawy - im lżejsza potrawa, tym lżejsze podajemy do niej wino - słodycz obniża słodycz - do deseru podajemy wino o takim samym lub wyższym(...) zapamiętujemy nie tylko zapachy ale również, porę roku, miejsce i odczucia, jakie mamy jedząc i wąchając te sezonowe pyszności. Odkrywając aromaty w winie często wracamy do tych wspomnień w najmniej...

  • Lampka wina do obiadu, czy kolacji nadaje posiłkom elegancji. By dodać do tego smak, trzeba potrafić dobrać wino. Najprostszy i powszechnie znany podział win - białe do ryb i drobiu, czerwone do mięs - to nie wszystko. Istnieją dwie podstawowe zasady, którymi należy się kierować wybierając wino do potrawy. To zachowanie zasady kontrastu i dopasowania. Na czym to polega? Wina muszą być w przeciwnym smaku do potrawy tak, by nie zlały się z ich nutami smakowymi . Jednocześnie muszą być...

  • Joanna Sznajder: Uczę gotować w Toskanii

    ...zarośniętym rzędom winorośli. Chociaż bardzo bym chciała! - Cieszę się jednak tym, że mieszkam w wymarzonym klimacie, w pięknym, świetnie położonym mieście. Na spacer jeździmy do Florencji, Lukki czy(...) śródziemnomorskiej znane są od dawna: oliwa z oliwek, sery, szynki, miody, zioła, wyborne czerwone wino to zasługa klimatu i bajecznego położenia.Podstawą sukcesu włoskiej kuchni są świeże produkty. A co się...

  • Białe do ryb, czerwone do mięsa – tę zasadę zazwyczaj traktujemy jako podstawową przy doborze wina do potrawy. Ale czy jest ona słuszna i jedynie obowiązująca? Fot. 123RF/Picsel - Za podaniem białego wina do białego mięsa i ryb oraz czerwonego wina do czerwonego mięsa idzie pewna logika - tłumaczy Wojciech Cyran, ambasador australijskiej marki wina Jacob's Creek. - Mamy wina lekkie i ciężkie. Białe są lżejsze, czerwone - przez zawartość tanin - są cięższe. Podobna zasada dotyczy potraw....

  • Michel Moran: Wymarzony kucharz

    Kucharz i pasjonat gotowania, który skradł serca telewidzów jako juror polskiej edycji programu MasterChef. Michel Moran o idealnej kolacji, polskich kobietach i deserze marzeń.

  • Mówi się, że wino to słońce zamknięte w butelce. Aby jednak dać mu szansę w pełni zabłysnąć, powinniśmy poznać parę zasad jego serwowania. W jaki sposób i do czego podawać białe wino? Wino to wymagający trunek: potrzebuje odpowiedniej temperatury, atmosfery i towarzystwa. To ostatnie jest dzisiaj naszym głównym tematem, ale najpierw pokrótce omówmy dwie pierwsze kwestie. Nie za ciepło, nie za zimno Podając wino sprawdźmy, czy ma odpowiednią temperaturę. Nie musimy w tym celu używać...

  • Kochać nawet po śmierci

    Na stolik trzeba czekać ponad miesiąc. Na liście są także goście z zagranicy, którzy do Polski przyjeżdżają czasem tylko po to, by spróbować potraw w restauracji nagrodzonej gwiazdką Michelina. Jakich? Na przykład lodów borowikowych albo zupy z mchu z karmelizowanym sianem.

  • Wigilia i Święta Bożego Narodzenia to czas, w którym szczególnie dbamy o nasze rodzinne tradycje, także te kulinarne. Ale kto powiedział, że nie można wprowadzać do nich niewielkich ulepszeń? W wielu regionach kraju wigilia nie obędzie się bez barszczu z uszkami. / fot. 123rf.com Zgodnie z tradycją, podczas uroczystej kolacji wigilijnej, należy skosztować wszystkich dwunastu potraw, które pojawiają się na wigilijnym stole. Każdej potrawy trzeba przynajmniej spróbować. Przesąd głosi, że jeśli...

  • Kuchnia australijska: Wyjątkowe połączenia smaków

    Trudność z ustaleniem rodowodu kuchni australijskiej wynika z jej wielokulturowości. Historia kraju mocno odbiła się na kulinarnych gustach jego mieszkańców, dlatego obok potraw angielskich(...) usytuowanymi na słonecznych stokach oraz uprawami cytrusów, melonów, pomidorów i jabłek. “Fish and chips" z... rekina W kuchni australijskiej nic nie jest takie, jakie wydaje się na pierwszy rzut oka...

  • Czy siarczyny w winie znaczą, że pijemy byle co? Czy powinniśmy szukać wina z prawdziwymi korkami? Jak wybrać dobre wino? Co robimy źle wybierając i pijąc wino? Zobaczcie! Fot. sxc.hu 1: Traktujemy szampana jak adidasy W przypadku szampana doszło do tego samego zjawiska, jak w przypadku adidasów. Nazwa własna „Adidas" odnosząca się do butów konkretnej firmy zaczęła być używana, jakby dotyczyła całej grupy butów sportowych, niezależnie od ich marki. Tymczasem szampan to tak naprawdę nazwa...