• Informacje na temat:

    jakie warzywa posiać na działce

Przepisy na temat: jakie warzywa posiać na działce
Artykuły na temat: jakie warzywa posiać na działce
  • Kto miele rozpuszczalną kawę w młynku

    ...jego wadami, umie wszystko i na wszystkim zna się najlepiej. Po pierwsze: świetnie gotuje. Najlepiej wychodzą mu dania kuchni chińskiej: warzywa, mięsa, sosy. Wtrąca się jednak nawet do tego, jak ja(...) do zmierzchu. Wieczorami zaś czyta książki o roślinach, jakie lubią podłoże, co i kiedy kwitnie. W latach 90. wpadłem na pomysł kupna działki pod Warszawą i budowy domu. Na początku żona była temu...

  • Zapomniane warzywa powoli znów wracają do łask. Jednym z nich jest topinambur, który dzięki swoim właściwościom, stanowi znacznie zdrowszą alternatywę dla wszechobecnych ziemniaków. Fot. 123RF/Picsel Słonecznik bulwiasty, bulba, bulwa, świniak, gruszka ziemna czy też świński orzech - to tylko niektóre z nazw, jakie przylgnęły do tego warzywa. Jednak zdecydowanie najpopularniejszą z nich jest ta, którą nadali mu Francuzi - topinambur. Jest to roślina, którą na początku XVII wieku, przywiózł z...

  • Kto miele rozpuszczalną kawę w młynku

    ...wadami, umie wszystko i na wszystkim zna się najlepiej. Po pierwsze: świetnie gotuje. Najlepiej wychodzą mu dania kuchni chińskiej: warzywa, mięsa, sosy. Wtrąca się jednak nawet do tego, jak ja gotuję(...). Wieczorami zaś czyta książki o roślinach, jakie lubią podłoże, co i kiedy kwitnie. W latach 90. wpadłem na pomysł kupna działki pod Warszawą i budowy domu. Na początku żona była temu przeciwna. Bała się...

  • Różnego rodzaju kiszonki bardzo często goszczą na naszych stołach, gdyż stanowią podstawę wielu, tradycyjnych dań. Kochamy ich smak, jednak rzadko zastanawiamy się nad tym, jak wpływają na nasze zdrowie. Fot. 123RF/ Picsel Chociaż w wielu krajach kiszone warzywa uznawane są za zepsute, my Polacy wiemy co dobre. Kiszone warzywa są bowiem nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ...

  • Zapomniane warzywa powoli znów wracają do łask. Jednym z nich jest topinambur, który dzięki swoim właściwościom, stanowi znacznie zdrowszą alternatywę dla wszechobecnych ziemniaków. Fot. 123RF Słonecznik bulwiasty, bulba, bulwa, świniak, gruszka ziemna czy też świński orzech - to tylko niektóre z nazw, jakie przylgnęły do tego warzywa. Jednak zdecydowanie najpopularniejszą z nich jest ta, którą nadali mu Francuzi - topinambur. Jest to roślina, którą na początku XVII wieku, przywiózł z Ameryki...

  • Skorzonera – zapomniane warzywo, które powoli zaczyna wracać na nasze stoły. Nie tylko doskonale smakuje, ale również ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Chociażby z tego względu warto się wysilić i poszukać jej na lokalnych targowiskach. Fot. 123RF/Picsel Chociaż nazwa skorzonera brzmi egzotycznie, jest to zimowe warzywo, które już wieki temu pojawiało się w wielu polskich przepisach. Niestety, z nieznanych powodów zapomnieliśmy o nim i dopiero teraz, po wielu latach, odkrywamy je na...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Jakie mają zalety i dlaczego warto przygotowywać je w ten sposób? Fot.123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne...

  • Warzywa korzeniowe w chwale powracają na nasze stoły. Coraz częściej zajadamy się marchewką, pietruszką lub topinamburem, odkrywając na nowo ich smak i właściwości. A co z nieco zapomnianym pasternakiem? Fot.123RF/Picsel Pasternak bardzo często bywa mylony z pietruszką - wyglądają podobnie, a i ich aromat jest do siebie zbliżony. Dawniej warzywo to było niezwykle popularne i bardzo często gościło na stołach naszych przodków. Niestety, z czasem pasternak został wyparty przez łatwiej dostępne...

  • Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj niesamowitą książkę Dominiki Wójciak "Sezonowe warzywo. Wegetariańska uczta", w której znajdziesz 100 przepisów na dania bezmięsne, bez glutenu i wegańskie. Dominika Wójciak zwyciężyła w trzeciej edycji programu MasterChef. Została doceniona nie tylko przez jurorów programu, jej talent dostrzegł sam Gordon Ramasy. Jest autorką książek Warzywo, Ziarno i Kulinarne opowieści, a także Sezonowe warzywo. Tę ostatnią publikację możesz wygrać w konkursie....