• Informacje na temat:

    jakie salatki pasuja do ryby

Przepisy na temat: jakie salatki pasuja do ryby
  • Kulinarne afrodyzjaki – jak je wykorzystać w kuchni?

    ...świata oraz występuje w wielu odmianach. Ma jednak charakterystyczny smak, który pozostaje z nami przez długi czas po jego zjedzeniu. Mowa oczywiście o czosnku, który także jest bardzo silnym afrodyzjakiem(...) posypać parmezanem lub grana padano i serwować z kieliszkiem dobrego, białego wytrawnego wina - radzi Rafał Borys.  Afrodyzjaki z morskich głębin - ryby, krewetki, homary, langustynki, przegrzebki...

  • krótko na temat makaronów..

  • Pyszna suróweczka pasująca idealnie do ryby, najlepsza wychodzi z młodej kapusty. Przepis znalazłam dawno temu właśnie na Smakerze, ale przepadł gdzieś bez wieści, więc postanowiłam się nim podzielić.

  • znakomita do ryby

  • Smakowite

  • zdrowe i proste

  • Ten przepis na muffiny jest uniwersalny, gwarantuje wolność wyboru co do smaku i dodatków. Można do nich dodać bakalie, owoce sezonowe, dowolne olejki smakowo-zapachowe. Wszystko zależy od wyobraźni. Poniżej przepis z dodatkiem kakao.

  • Surówka - bardzo łatwa w przygotowaniu. Propozycja - dodatek do niedzielnego obiadu.

  • Co zrobić żeby ryba nie przywierała do patelni podczas smażenia?

  • Doświadczenie nauczyło mnie wybierać odpowiedni cukier i masło do wypieku ciasteczek.

Artykuły na temat: jakie salatki pasuja do ryby
  • Wino w kuchni: Do jakich dań je dodawać

    ...serwować drób, owoce morza i ryby. Do wyjątków należą tuńczyk i łosoś, które, ze względu na specyficzny smak, należy podawać z winem czerwonym.  Wino białe idealnie pasuje również do lekkich sałatek -  nie...

  • Kolejna książka z bestsellerowej serii "Podstawy gotowania"!Przeczytaj, jeśli zastanawiasz się, jak poznać, czy ryba jest świeża, jakie gatunki będą dobrze smakować w warzywnej potrawce, a które najlepiej pasują do galarety. Wstęp podpowie Ci, jak należy się rozprawić z surową rybą: wypatroszyć ją, pozbawić skóry, umyć... Poznasz też patenty na udane smażenie, grillowanie i duszenie ryb. A później - pora na 45 sprawdzonych przepisów na ryby na zimno, gotowane (także na parze), pieczone, z...

  • Gofry gryź!

    Mają nawet swoje święto, Międzynarodowy Dzień Gofra obchodzony jest 25 marca. Przypominamy sobie o nich, gdy robi się ciepło. Wtedy też odżywa spór, które lepsze: z bitą śmietaną czy z cukrem pudrem? Zamiast dywagować, lepiej eksperymentować, żeby sprawdzić, jakie jeszcze dodatki pasują do gofrów. I czy w wersji wytrawnej są równie dobre, jak na słodko...

  • Z każdej strony słychać głosy, że jedzenie ryb bardzo korzystnie wpływa na zdrowie i dostarcza drogocennych dla organizmu składników. Niestety ale na polskich stołach ryby pojawiają się nadal zbyt rzadko. Fot. 123RF/PICSEL Dietetycy zalecają spożywanie dań z ryb minimum 2 razy w tygodniu. W rzeczywistości na dania z rybą Polacy decydują się zdecydowanie rzadziej – przeciętnie raz na dwa tygodnie. Roczne spożycie ryb i owoców morza w naszym kraju to około 11 - 12 kilogramów - to ponad...

  • Gotuj razem z Sophią Loren

    Przedstawiamy 5 przepisów z książki "W kuchni z miłością. Najlepsze włoskie przepisy Sophii Loren", w której znajdziesz ponad 300 przepisów na przystawki, zupy, makarony, mięsa, ryby, warzywa i desery.

  • Warto zwrócić uwagę na to, jakie ryby serwujemy bliskim, gdyż niektóre z nich mogą niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Fot. 123RF/Picsel Niestety, mimo wielu zalet, niektóre z ryb mogą nam szkodzić. Gatunki tłuste mogą kumulować substancje toksyczne w swoich tkankach, w tym także metale ciężkie. Najbardziej niebezpieczne z nich to ołów, kadm, rtęć i arsen. Dlaczego tak groźne substancje pojawiają się w mięsie ryb? Powodem jest zanieczyszczone środowisko, w którym żyją. Te toksyczne...

  • Kucharz powinien być otwarty na smaki

    ...talent i sama nauka na niewiele się zda. Jakie jest pana zdanie - czy każdy może nauczyć się gotowania? - Podstawową zasadą, którą powinien kierować się dobry kucharz, jest otwartość na smaki(...). tradycyjny polski bigos świetnie smakuje podlany czerwonym winem. Dobranie odpowiedniego wina do dania jest prawdziwa sztuką. Czy może pan zdradzić naszym czytelnikom jej podstawy i powiedzieć, jakie...

  • Charakterystyczne gatunki, fantastyczne ilustracje, opowieści wędkarzy i przepisy kulinarne! Książka stanowi swego rodzaju atlas obejmujący znaczną część ryb, występujących w polskich wodach. Została napisana z myślą o turystach, żeglarzach czy weekendowych spacerowiczach, interesujących się tą częścią rodzimej przyrody, mało podatną na obserwację bezpośrednią. Zawiera mniej lub bardziej zwięzłe opisy poszczególnych gatunków: podstawowe informacje o miejscach występowania, zwyczajach...

  • Czego ci brak?

    ...i mięśni). - Produktami bogatymi w węglowodany złożone warto zastąpić białe pieczywo, pszenne makarony, słodycze. Z jakiego powodu? Bo zawierają tylko cukry proste: po ich zjedzeniu stężenie glukozy(...), jesteś rozdrażniona, płaczliwa? Powinnaś jeść: tłuste ryby morskie, jajka, pić pełnotłuste mleko. Dlaczego? Wszystkie te produkty zawierają tłuszcze omega-3 i witaminę D - obydwa związki mają...

  • Ludzie dzielą się na tych, którzy nie mogą się doczekać karpia na świątecznym stole i na tych, którzy naprawdę zjedzą wszystko, tylko nie karpia. Tym drugim przychodzimy z pomocą prezentując kilka przepisów, które doskonale sprawdzą się w czasie świąt Fot. 123RF/Picsel Jak to się stało, że karp przebojem wdarł się na wigilijne stoły Polaków? Mylą się ci, którzy sądzą, że to wielowiekowa tradycja. Historia karpia sięga zaledwie lat 50. XX wieku i zapoczątkowali ją komuniści, a dokładnie...